STICHTING STEDENBAND BEVERWIJK - WRONKI

Archief

STOWARZYSZENIE WSPÓŁPRACY BEVERWIJK - WRONKI

 


In archief geplaatst 25 november 2014


 

Jakub Szymankiewicz (Wronki) succesvolste Pool in marathon van Amsterdam 2014

'Amateur' geniet van verblijf in Beverwijk

 

Onder de 16.000 deelnemers aan de Marathon Amsterdam (met Tata als hoofdsponsor), afgelopen zondag,  bevond zich één (amateur)loper uit het Poolse Wronki: Jakub Szymankiewicz. Deze 24-jarige heeft aan vier marathons in eigen land meegedaan, één in Rome en nu in Amsterdam. Zijn eerste bezoek aan Nederland, dus ook aan Beverwijk, is zeker in sportief opzicht redelijk verlopen. Zijn persoonlijk record stond op 2.33 uur, zijn streven was om onder de 2.30 uit te komen en dat is helaas niet gelukt. Zijn eindtijd was 2.41.25

En daarmee belandde de Pool op de 79ste plaats. Hij kreeg na 33 km last van steken in zijn zij. Maar de drukkende warmte (19 graden), de forse wind en de hoge luchtvochtigheid (90 procent) speelden een negatieve rol, ook bij de resultaten van de toppers.

Over een half jaar is Szymankiewicz afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Poznan en hij is werkzaam als programmeur bij een bedrijf in zijn woonplaats Wronki. Voetbal is zijn eerste grote passie, hij speelde bij Amica Wronki als professioneel junior, lopen is zijn tweede favoriete sport.

Wim Spruit, voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, is verheugd dat het activiteitenpakket van de stichting weer eens een sportief element bevat. ‘Door de jaren heen hebben bestuur en vrijwilligers zich vooral gericht op sociale en culturele activiteiten. Misschien dat dit bezoek voor meer sporters, in Wronki en Beverwijk, aanleiding is om aan een uitwisseling deel te nemen. Het bezoek van Jakub, die in een gastgezin in Beverwijk verbleef, bewijst dat het kan’.

Overigens wil Jakub Szymankiewicz revanche nemen op zijn tegenvallende prestatie door op 9 november deel te nemen aan de marathon in Ravenna (Italië).

Fotoreportage

Foto's: TCSAmsterdamMarathon

 

Donateursbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto's bij dit artikel door: Laura de Ridder en Jill Tukker


Ouderen uit Wronki kijken hun ogen uit
 

De stichting ontving van 25 tot 29 september een ‘seniorendelegatie’ uit Wronki, onder wie vier ouderen: Irena Klekota (Wronki), Grazyna Wawrzyniak (Wronki), Teresa Przybysz (Wronki) en Krystyna Kurowska (Ostroróg). Voorts twee medewerkers in de ouderenzorg: Joanna Lisiak (vrouwenhuis Nowa Wies, Wronki) en Justyna Józwiak (zorgcentrum Lezeczkach), alsmede Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch, de initiatiefnemers. Zij zijn lid van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van Wronki en vormen de kern van de Stichting Femina Project.

Het bezoek maakte deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van Viva! Zorggroep: Edith Tiecken, Laura de Ridder, Rina Nijman en Chanel Peek. Coördinator van het bezoek is stedenbandvoorzitter Wim Spruit.

Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een werkbezoek aan Beverwijk en omgeving (Huis ter Wijck, Paviljoen Westerhout enz.) door de beide Karolina’s. Het door hen geschreven rapport over ouderen en ouderenactiviteiten is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie, waaraan ook een Beverwijkse delegatie deelnam.

Donderdag kwamen de Poolse gasten al om 17.00 uur aan in Huis ter Wijck, waar zij met koffie, thee en appeltaart werden ontvangen in de huiskamer. Bij de ontvangst was ook Rie Knecht-Burger van de partij, zij had in 2013 skypecontact met Krystyna Kurowska, het startsein van dit project. Beide dames zagen elkaar nu in het echt!

Vrijdagmorgen was er een rondleiding in Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta. ’s Middags was er in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden, waaraan ook de delegatie uit Wronki vol energie deelnam.

Zaterdagmorgen werd de Beverwijkse Bazaar bezocht (de bazaar zorgde voor gratis toegangs- en parkeerbewijzen) en ’s middags waren er leerzame en ontspannen uurtjes in Wijk aan Zee. Bert Kisjes gaf uitleg over enkele projecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’, Cultural Village of Europe enz. Barbara de Boer trad op als tolk. Aansluitend was er tijd voor het Wijk aan Zeese strand.

Zondag stond in het teken van Amsterdam, met een rondvaart door de grachten. In de groen- en bloemrijke tuin van Edith en Marcel Tiecken vond ter afsluiting een barbecue plaats voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers. Dankzij de inzet en betrokkenheid van Melanie Voorhans was er volop te eten en te drinken, want dankzij haar was Albert Heijn de sponsor van dit slotfeest. Tolk Dana Wester-Nowara was deze avond aanwezig om allerlei vragen en antwoorden te vertalen. De volgende morgen vertrok het gezelschap rond de klok van achten om veilig en wel (dankzij chauffeur Jaroslaw Golon) in de namiddag in Wronki aan te komen.

Het bestuur van de stichting bedankt alle betrokkenen van harte voor hun inzet en energie, die zij hebben gegeven om dit project en dit werkbezoek in het bijzonder te laten slagen.

In het kader van het seniorenproject is het verzoek van Wronki-zijde om in 2015 naar Polen af te reizen met een aantal ‘professionals in de ouderenzorg’.

 

De Stichting Femina Project staat op Facebook: facebook.com/femina.project

 

 

 

 

 

 

Marjan Bubberman (tweede links) ontvangt de gasten uit Wronki in haar gloednieuwe appartement in de Zeshoek in Heemskerk. Geheel rechts haar moeder Diet Bubberman-Wiersma.

 

 

 

 

De Poolse delegatie bezocht ook Bart de Pachter (links) van de Hartekampgroep. Hij is grafisch kunstenaar en dichter, werkzaam in het loopbaancentrum in de Broekpolder.

 

Zorgverleners enthousiast terug na leerzaam bezoek

Leerzaam en ook heel gezellig. Dat is de conclusie die vier zorgverleners uit Wronki hebben getrokken na een vierdaags verblijf in Beverwijk en omgeving. De Polen waren in de IJmond op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Beata Szczepska, Magdalena Drajewska, Pawel Nogacz en Eliza Puk (die voortreffelijk Engels spreekt) bezochten voorzieningen en activiteiten van de Hartekampgroep, Philadelphia Zorg en SIG-Wisselwerk. Stedenbandsecretaris Herman Brouwer, die het programma organiseerde en de gasten begeleidde, is vol lof over de betrokkenheid van de delegatie uit Wronki.

‘Op de voorzieningen en mogelijkheden in onze regio zijn de Poolse werkers wel jaloers, maar door hun inzet en creativiteit wordt dat grotendeels gecompenseerd. De uitgangspunten van het werken met mensen met een beperking komen overeen. Iedere cliënt heeft recht op een eigen leven, met een perspectief, waardering en een liefdevolle en respectvolle bejegening’, aldus Herman Brouwer.

De delegatie bezocht ondermeer de woon- en werkgemeenschap in de Duinwijklaan in Beverwijk, de winkel JUMA in Heemskerk, het dagcentrum van Harteheem, het loopbaancentrum in de Broekpolder en enkele woonvormen. 

‘Overal zijn we enthousiast ontvangen en er werd alle tijd genomen om goede uitleg te geven over de activiteiten en werkzaamheden. Bij ons thuis – de Poolse gasten logeerden bij Jenny en Herman Brouwer - werd met elkaar driftig gediscussieerd over wat wel of niet bruikbaar kan zijn in Wronki’.

Op één van de avonden is Pawel Nogacz met Herman Brouwer mee geweest naar de Soepbus van het Leger des Heils in Amsterdam, waar ook veel Poolse mensen komen. Hij was onder de indruk en heeft met veel bezoekers kunnen spreken.

Vanwege het prachtige weer besloot de delegatie om de ‘vrije middag’ door te brengen in Wijk aan Zee, op het strand, heerlijk bij de zee. Voor hen geen Alkmaar, Haarlem of Amsterdam! En natuurlijk mocht ‘een visje eten’ in de haven van IJmuiden niet ontbreken.

Als vervolg op dit werkbezoek bestaat er een kans op een tegenbezoek. Sommige medewerkers van de bezochte instellingen willen op hun beurt wel eens een kijkje nemen in de voorzieningen in Wronki.
 

In archief geplaatst 8 oktober 2014


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het startsein van het seniorenproject werd in maart 2013 gegeven middels skypecontact tussen de Poolse Krystyna Kurowska (links) en de Beverwijkse Rie Knecht-Burger (op beeldscherm). In het midden tolk Monika. Foto Karolina Strózynska-Matuszewska

 

 
O
uderen bezoeken Huis ter Wijck en ViVa!Elsanta

Derde fase seniorenproject

Na een geslaagd werkbezoek van zorgverleners begin september, ontvangt de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki van 25 tot 29 september een ‘seniorendelegatie’ uit Wronki. Het gaat om negen ouderen en medewerkers in de ouderenzorg. Het bezoek maakt deel uit van het seniorenproject dat de stichting heeft opgezet met de gemeenten Wronki en Ostroróg en waaraan medewerking wordt verleend door medewerkers van Viva! Zorggroep.

De Poolse gasten zijn de senioren Irena Klekota, Grazyna Wawrzyniak, Teresa Przybysz en Krystyna Kurowska, de verpleegkundigen Joanna Lisiak, en Justyna Józwiak plus beide onderzoeksters Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch. Chauffeur is Jaroslaw Golon.

Van ViVa!Zorgroep werken aan het project mee Edith Tiecken, Laura de Ridder, Rina Nijman en Chanel Peek, coördinator van het project is stedenbandvoorzitter Wim Spruit.

 

Het project is in het voorjaar van 2013 gestart met een bezoek aan Beverwijk en omgeving door de twee onderzoekers: Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch. Zij wilden met eigen ogen zien hoe ouderen in Nederland wonen, leven, actief zijn enz. Het daarna door hen opgestelde rapport is in oktober in Polen gepresenteerd tijdens een conferentie waaraan ook een Beverwijkse delegatie heeft deelgenomen.

De Poolse gasten worden op 25 september welkom geheten in Huis ter Wijck. De dag erop bezoeken zij zowel Huis ter Wijck als het er vlakbij gelegen ViVa!Elsanta. ’s Middags is er in het kader van de Landelijke Burendag in Huis ter Wijck een percussieworkshop voor bewoners en andere geïnteresseerden. Ook de senioren en andere gasten uit Wronki nemen hieraan deel.

Zaterdag staat ’s morgens in het teken van de Beverwijkse Bazaar en ’s middags gaat de groep naar Wijk aan Zee, waar Bert Kisjes de Polen uitleg geeft over ouderenprojecten in het dorp, zoals ‘Kroon op je leven’. Aansluitend wacht het Wijk aan Zeese strand.

Zondag wordt een toeristische dag, met ter afsluiting een barbecue voor alle gasten, gastouders en andere vrijwilligers.

 

 

In archief geplaatst 8 september 2014

 

 

Poolse professionals in de zorg op werkbezoek bij Hartekampgroep, Philadelphia en SIG Wisselwerk

Op maandag 1 september begint een werkbezoek van vier werkers in de zorg uit Wronki. De professionals komen naar de IJmond op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en maken kennis met woonvoorzieningen en activiteiten voor mensen met een beperking. De delegatie bestaat uit Beata Szczepska, Magdalena Drajewska, Pawel Nogacz en Eliza Puk.

Op de eerste dag staat een bezoek aan de woon- en werkgemeenschap Duinwijklaan in Beverwijk op het programma. ’s Middags gaat het Poolse viertal naar JUMA, de winkel in hartje Heemskerk, die wordt gerund door mensen met een beperking. JUMA verkoopt met name cadeauartikelen die in verschillende voorzieningen zijn gemaakt.

’s Avonds gaat het gezelschap naar De Zeshoek (appartementencomplex) in Heemskerk.

Dinsdag 2 september maken de Polen kennis met het dagcentrum van Harteheem en het loopbaancentrum in de Broekpolder. Daarna is het tijd voor een kennismaking met enkele woningen op het terrein van Harteheem. Het gaat om drie verschillende woningen, met bewoners die elk op een andere niveau – qua mogelijkheden – functioneren.

Woensdag 3 september staat SIG Wisselwerk (dagbesteding) aan de Schans in Beverwijk in de belangstelling en de middaguren zijn ingeruimd voor een nader te bepalen toeristisch uitstapje.

Donderdag 4 september gaat de delegatie naar het Duinhuis in Haarlem, een centrum voor behandeling en begeleiding van kinderen (dagbesteding, logeren en behandeling).

De organisatie van dit werkbezoek is in handen van Herman Brouwer, secretaris van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en tot voor kort werkzaam bij Harteheem.

Optredens Marynia Wronki met een lach en een traan… 

Het bezoek van de folkloristische dans- en zanggroep Marynia, was er een met een lach en een traan. De dertig jongens en meisjes uit Wronki, gestoken in mooie klederdracht, gaven in Beverwijk, Heemskerk, Velsen-Noord en Castricum geslaagde optredens. Voor hen was het verblijf in de IJmond één groot succes. En toch viel er af en toe een traan. Want waar de kinderen, in mooi Nederlands, het populaire lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ zongen, kregen veel toehoorders het even te kwaad.

De in totaal 36 Poolse gasten, uitgenodigd door de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, traden op in het cultureelcentrum de Cirkel van Harteheem in Heemskerk voor een enthousiast publiek. Een heel andere sfeer riep het optreden in woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk op. Daar werd volop meegezongen met het oer-Hollandse deuntje en was er ontroering zichtbaar bij de meeste bewoners. Velsen-Noord werd ook deze keer niet vergeten en daar werd onder luid applaus en grote waardering een serie dansen en liedjes uitgevoerd in

wijkcentrum Watervliet/De Mel. Heel verrassend was het optreden in de open lucht op het Bakkerspleintje in Castricum tijdens het Lentefestival.

Als dank voor hun inzet, kregen de kinderen en hun begeleiders uit Wronki, een rondvaart door de Amsterdamse grachten aangeboden. De jongens en meisjes konden het niet laten om spontaan, op het Leidseplein, ook ‘Tulpen uit Amsterdam’ te zingen.

Het bestuur van de stedenband bood alle gastgezinnen, andere vrijwilligers en de gasten uit Wronki een feestavond aan in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel.

Foto's optredens

de foto's gemaakt op en rond Huis ter Wijck door: "OogopBeverwijk"

Filmpje Castricum

Hieronder de foto's van de gezellige avond met gastouders en het uitje op maandag naar Amsterdam.

Foto's

Inzending Gé Hofman
 

 

Een deel van de gasten die vorig jaar deelnamen aan

 de jaarlijkse busreis naar Polen.

In het najaar uitwisselingen in de zorgsector

Actief jaar voor stedenband met Wronki: dansgroep Marynia en jaarlijkse busreis

Onze stichting gaat het 33ste jaar van de vriendschapsbanden in met een afwisselend activiteitenprogramma.

De folkloredansgroep Marynia uit Wronki komt van vrijdag 11 tot en met maandag 14 april naar Beverwijk en omgeving voor een serie optredens. De stichting zoekt gastgezinnen, die de kinderen en hun begeleiders (36 personen in totaal) willen onderbrengen.

De jaarlijkse busreis – met een Royal Class Touringcar! – is van zondag 11 mei tot en met zondag 18 mei. Iedereen die wil, kan mee. De kosten van de reis bedragen € 180,- (voor donateurs) of € 195,- (voor niet-donateurs). De deelnemers kiezen zelf hun verblijfadres (hotel, pension, gastgezin, bij vrienden enz.). De stichting zorgt voor een activiteiten- en excursieprogramma, dat tegen kostprijs wordt aangeboden. Wie gastouder wil zijn of geïnteresseerd is in de busreis kan contact opnemen met voorzitter Wim Spruit, tel. 212 167 of via wronki@spruitpr.nl

Het is de bedoeling dat van 1 tot 11 mei kunstenaars uit Polen deelnemen aan het jaarlijks terugkerend evenement ‘Ezels en Kwasten’ in Wijk aan Zee.

De grote hulptransporten naar Polen zijn al lang verleden tijd. Toch zijn er inwoners van Wronki en met name de bewoners van de twee tehuizen, die rekenen op steun uit de IJmond: te denken valt aan rolstoelen, rollators, maar ook kleding enz. voor jong en oud zijn welkom. Projectvrijwilliger Peter Koper zorgt al vele jaren voor het transport. Hij is bereikbaar via 0251-233395, woont aan het Luttik Cie 62 in Heemskerk (tuindersgebied).

In samenwerking met ViVa! Zorggroep wordt na de zomer een werkbezoek voorbereid van een aantal ouderen uit Wronki aan Beverwijk. Een viertal medewerkers van de ‘bijzondere zorg in Wronki’ (met name gericht op mensen met een beperking) is uitgenodigd om – eveneens in het najaar – een werkbezoek aan Beverwijk en omgeving te brengen.

De stichting, die geen subsidie ontvangt, is afhankelijk van giften en donateurs. Wie een bijdrage wil overmaken, kan dat doen via bankrekeningnummer NL93RABO 0107369524.


In archief geplaatst 14 aprili 2014


 

 

Marynia treedt op in de IJmond

De Poolse dansgroep die is uitgenodigd door de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki treedt zaterdag 12 en zondag 13 april op in Heemskerk, Beverwijk en Velsen-Noord.

Het eerste optreden van de folkloristische dansgroep Marynia uit Wronki is zaterdag om 11.00 uur in Harteheem, De Cirkel 1 in Heemskerk. ’s Middags (14.00 uur) zijn de jongens en meisjes in Huis ter Wijck, Plesmanweg 1 in Beverwijk. Zondag danst Marynia in Velsen-Noord, bij heel mooi weer op het plein van het Stratingplantsoen, anders in De Mel/Watervliet in de Doelmanstraat 34.

Voor alle 17 gastgezinnen, de gasten uit Polen en alle vrijwilligers is er zondag een gezellige avond in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel. Dan bedanken de kinderen en leiding van Marynia hun gastouders en… maandag krijgt de Poolse groep een rondvaart door de Amsterdamse grachten aangeboden door de stichting. Dinsdag keren de Polen huiswaarts, maar pas nadat zij een bezoekje hebben gebracht aan de Zaanse Schans. 

 


S
tedenband gaat door, ook zonder gemeente Beverwijk

Het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki legt zich noodgedwongen neer bij het ‘abrupt en eenzijdig beëindigen door de gemeente Beverwijk van de banden met Wronki’. Het stichtingsbestuur schrijft dit in een korte brief aan de gemeenteraad en aan het college van B & W. Het bestuur ziet het besluit van de gemeenteraad als een feit.

‘Onze pogingen, na de gemeenteraadsvergadering van 14 november 2013, om in gesprek te gaan – al was het maar om de persoonlijke verhoudingen te normaliseren – , zijn op niets uitgelopen. Wij betreuren dat ten zeerste’, aldus de brief. Een gesprek met burgemeester Han van Leeuwen lukt niet, omdat wethouder Frans Koster daar bij wil aanschuiven. Met hem wil het stedenbandbestuur niets te maken hebben, omdat Koster wordt gezien als de aanstichter van de campagne tegen de gemeentelijke banden met Wronki.

Van gemeentezijde is geen bereidheid getoond om akkoord te gaan met een bemiddelingspoging, zoals door diverse personen is gesuggereerd.

‘Het zal u duidelijk zijn, dat de activiteiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki onverminderd doorgaan. Wij kunnen rekenen op de steun van een groot aantal vrijwilligers, van àlle betrokkenen in Wronki (gemeenteraad, burgemeester, Comité Buitenlandse Betrekkingen enzovoort), de Poolse ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Warschau. Dat sterkt ons’.

De brief staat op de agenda van de raadsvergadering van 6 februari.

 


M
arcin Ziólek luidt de bel bij NYSE


In 1992 liep de ‘beste student van Wronki’ drie maanden stage in Beverwijk: bij Van Vuuren Elektrotechniek en bij Hoogovens (nu Tata Steel): Marcin Ziólek.

Na het overwinnen van een afschuwelijke ziekte, het afronden van zijn universitaire studie in Wroclaw en een postgraduate studie in Glasgow (GB) werkt hij inmiddels al weer een aantal jaren bij Actant in Zwitserland, waar hij met zijn echtgenote Edyta en kinderen woont.

Op 19 december was Marcin met de top van het bedrijf in New York, om de bel te luiden voor het sluiten van de beurs: New York Stock Exchange. Een hele eer, zeker omdat hij de bel mocht luiden samen met de topman van Actant.

Op de foto staat Marcin derde van links. Op You Tube staat een filmpje van een minuut ‘Actant Visits the NSYE’, waarop het enthousiasme en het applaus van de delegatie van Actant te zien en te horen is. Het luiden van de bel was ook live te zien op het televisienet CNBC. Marcin, van harte gefeliciteerd!

Marcin is de zoon van Tomasz en Irene Ziólek-Novak. Tomasz is al tientallen jaren betrokken bij de stedenband, de laatste jaren met name bij de organisatie van de jaarlijkse busreis naar Wronki.

Carli Bilars

Foto: Ellemieke Middelhoff

 

 


Definitief geen excuses van gemeenteraad

De gemeenteraad van Beverwijk biedt geen excuses aan voor de wijze waarop de banden met Wronki zijn verbroken. Werden in de raadsvergadering van 3 oktober alle ingekomen brieven over dit onderwerp terzijde gelegd, hetzelfde geldt voor brieven die op 14 november op de agenda van de raadsvergadering stonden: brieven van de gemeente Wronki, de heren Jeroen Bakker en Jan Mellies en van de voorzitter van de stichting stedenband, Wim Spruit. Deze briefschrijvers krijgen een korte reactie van de gemeente en daarmee is de kous af.

De burgemeester van Wronki, Mirek Wieczór, de voorzitter van de gemeenteraad van Wronki, Ryszard Firlet en de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen Kasia Stoebe, ontvangen dus ‘geen fatsoenlijk antwoord’.

De Poolse ambassadeur in Nederland krijgt wel een ‘persoonlijke reactie’ van het college van B & W, met name van de burgemeester. De fractie Gemeentebelangen heeft bedongen, dat een afschrift van deze brief aan de gemeenteraad wordt gestuurd.

De pogingen van de fractie van Gemeentebelangen, om de brieven te behandelen in een raadscommissie, strandden. Gemeentebelangen kreeg hiervoor de handen van de raad niet op elkaar. Behandeling in een commissie zou namelijk betekenen dat de briefschrijvers in het openbaar in discussie hadden kunnen gaan met hun opponenten in de gemeenteraad. De gemeenteraad wil dat niet, zweeg… en daarmee is de kous af.

De enige partij in de raad die de banden met Wronki altijd heeft gesteund, Gemeentebelangen Beverwijk, bood bij monde van fractievoorzitter mevr. Carli Bilars-Don wel excuses aan:

‘Als een triest dieptepunt beschouwen wij het verbreken van de samenwerking en de contacten met de gemeente Wronki. Op zich hebben wij vrede met de inhoudelijke kant van het besluit. Voor een goede samenwerking zijn tenminste twee partijen nodig en als één van die twee niet meer wil, dan heeft verder aandringen geen zin meer. Waar wij absoluut geen vrede mee hebben, is de wijze waarop dit besluit van de gemeenteraad tot uitvoer is gebracht. De wijze van communicatie, de motivering en het woordgebruik zijn voor een aantal partijen onnodig grievend geweest. Speciaal noemen wij hier de persoonlijke aanvallen op de integriteit van de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, de heer Wim Spruit. Hier hebben wij maar één woord voor: mensonwaardig. Wij willen niet eens aandringen op het aanbieden van excuses, want als dat niet vanuit jezelf komt, dan zijn deze excuses van nul en generlei waarde. Het zou de desbetreffende personen en misschien ook zelfs deze raad sieren, als er toch behoefte gaat ontstaan aan het aanbieden van excuses. Vanaf deze plek zeggen wij als Gemeentebelangen in de richting van de gemeente Wronki, de stichting stedenband en de voorzitter: dit had op deze manier nooit zo mogen gebeuren. Sorry daarvoor’, aldus mevr. Bilars.
 

In archief geplaatst 8 februari 2014


 

 

 

 


B
everwijk was heel even Wronki....

 

Wie tussen 16 en 23 oktober vanaf de zuidkant Beverwijk binnenkwam, heeft ongetwijfeld gezien dat het plaatsnamenbord Beverwijk was omgetoverd in Wronki.

Een leuke grap, die veel reacties heeft losgemaakt. Wie er voor verantwoordelijk is, is ons niet bekend.

Melden wij al eerder dat de fractie van Gemeentebelangen Beverwijk tijdens de raadsvergadering op donderdag 14 november aandacht zal vragen voor drie brieven over Beverwijk-Wronki, die dan op de agenda staan (brieven van onder meer de gemeente Wronki en van de Poolse ambassadeur in Nederland, dr. Jan Borkowski)), fractievoorzitter mevr. Carli Bilars-Don zal óók aanstaande donderdag (7 november) aandacht besteden aan de stedenband.

Die avond vergadert de gemeenteraad over de begroting voor het jaar 2014, met zo nodig een vervolg op 11 en 12 november, steeds vanaf 19.30 uur.

Gemeentebelangen Beverwijk heeft laten weten dat het donderdag ‘de inwoners van Wronki, het gemeentebestuur van Wronki, de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en zijn voorzitter, welgemeende excuses aanbiedt voor de gang van zaken’.

Gemeentebelangen is de enige partij die zich altijd achter de stedenband heeft opgesteld en dus op 20 juni tegen de motie heeft gestemd van de VVD en de overige coalitiepartijen (PvdA, CDA en GroenLinks), waarin de stedenband werd ontkend en beëindigd.

Deze openbare vergaderingen zijn te beluisteren via Radio Beverwijk en via de website van de gemeente.

 


W
erkbezoek ViVa! Zorggroep aan Wronki smaakt naar meer

Van 17 tot en met 21 oktober bezochten vier medewerksters van  ViVa!Zorggroep en penningmeester Jaap Bubberman van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Wronki voor een werkbezoek. Het doel was om informatie uit te wisselen over zorg en welzijn voor ouderen.

Eerder dit jaar bezochten twee onderzoekers, Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch, verschillende zorg- en welzijnsinstellingen in Beverwijk. De kennis die beide dames hier en in Polen hebben opgedaan werd 18 oktober tijdens een conferentie over ouderen en activiteiten gepresenteerd. Tijdens de conferentie hield de delegatie van ViVa! een presentatie over de ouderenzorg van ViVa! Zorggroep, met name over het welzijns/activiteitenaanbod en vrijwilligerswerk.

De overige dagen stonden bezoeken aan een woonzorgcentrum in Łężeczki, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten in Wronki-Nowa Wieś en een seniorenactiviteitencentrum in Wronki op het programma.

Opvallend was dat in het woonzorgcentrum veel voorzieningen, zoals een sportzaal en een zwembad aanwezig zijn en hier eigenlijk geen gebruik van gemaakt wordt en dat in het seniorencentrum de senioren zelf geheel verantwoordelijk zijn voor het programma. Beide voorzieningen maken nauwelijks tot geen gebruik van vrijwilligers.

Tijdens deze bezoeken werden contacten gelegd en de wederzijdse wens uitgesproken om in 2014 vervolg te geven aan de werkbezoeken. Tijdens nieuwe uitwisselingsbezoeken kunnen ouderen uit beide landen met elkaar in contact gebracht worden, om van elkaars ervaring te leren.
 

Dr. Jan Borkowski, ambassadeur van de Republiek Polen in Nederland.

(Foto Poolse ambassade)

 

 

 

 

 

 


P
oolse ambassadeur bepleit frisse doorstart stedenband

De Poolse ambassadeur in Nederland, dr. Jan Borkowski, betreurt het zeer dat de gemeente Beverwijk de formele stedenband met Wronki heeft verbroken. Temeer, zo schrijft hij in een brief, daar de activiteiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki tot de beste voorbeelden behoren van een positieve samenwerking; deze samenwerking tussen Beverwijk en Wronki is volgens mij buitengewoon’.

De ambassadeur heeft de brief gestuurd naar de burgemeesters van Beverwijk (Han van Leeuwen) en Wronki (Mirek Wieczór) en naar de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Daarin biedt hij zijn diensten aan om Beverwijk en Wronki bijeen te brengen met als doel deze ‘lokale samenwerking een frisse start te geven’.
‘Ik betreur het ten zeerste dat de Beverwijkse gemeenteraad niet alleen heeft besloten de officiële samenwerking abrupt te beëindigen, maar ook alle jaren van wederzijdse contacten in het verleden ontkend. Een succesvolle en vruchtbare samenwerking op lokaal niveau kan, volgens de Poolse regering, niet gegijzeld worden door persoonlijke geschillen en misverstanden’, aldus de ambassadeur van de Republiek Polen in Den Haag.

Stedenbandvoorzitter Wim Spruit: ‘De ambassadeur geeft precies aan waar de schoen wringt. Het verbreken van de gemeentelijke banden is niet gebaseerd op de werkelijkheid, niet op feiten, maar op basis van rancune en jaloezie jegens mij. Als persoon en als oud-wethouder. Achter de schermen geregisseerd door wethouder Frans Koster en in de gemeenteraad tot leven gebracht door Robert Boer (ook VVD). En… waar de coalitie (naast de VVD ook PvdA, CDA en GroenLinks) en burgemeester Han van Leeuwen hem met klikkende laarzen zijn gevolgd. Tegen beter weten in’.

Volgens Spruit biedt de brief van de ambassadeur kansen om het gesprek aan te gaan.

‘Van de burgemeester, de VVD en de coalitiepartijen hebben wij sinds juni niets vernomen, ondanks onze brieven. Zoals bekend zijn die en de brieven van vele anderen, terzijde gelegd. De gemeente blijft de partij die als eerste een stap moet zetten. Zeker richting de gemeente Wronki. Want met die gemeente had Beverwijk een samenwerkingsovereenkomst, dan wel stedenband’, aldus Wim Spruit.

De  fractie van Gemeentebelangen Beverwijk heeft, bij monde van fractievoorzitter mevr. Carli Bilars-Don, het voornemen om in de raadsvergadering van 14 november (19.30 uur, stadhuis) in te gaan op de laatste brieven over de stedenband. Het gaat om de ingekomen stukken van de gemeente Wronki - de brief d.d. 16 september - van burgemeester Mirek Wieczór, gemeenteraadsvoorzitter Ryszard Firlet en Kasia Stoebe, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen), de brief d.d. 29 september van de voorzitter van de stichting stedenband en de recent binnengekomen brief van de Poolse ambassadeur van 10 oktober jongstleden.    

Brieven:

aan burgemeester Wieczór

aan stichting stedenband
 

Stil protest

foto: Frans ter Horst

Meer foto's gemaakt door Frans ter Horst

Foto's stil protest

Raad legt brieven terzijde, stil protest waardig verlopen

De gemeenteraad van Beverwijk heeft tijdens de raadsvergadering op 3 oktober met geen woord gerept over de ingekomen brieven van burgers over de stedenband. 

Voor de raad is de discussie ten einde. Er komen geen verontschuldigingen over het optreden van VVD-raadslid Robert Boer in de raadsvergadering van 20 juni. Burgemeester Han van Leeuwen, wiens rol in deze kwestie ook wordt bekritiseerd, heeft de afgelopen zomer niets van zich laten horen. Het gemeentebestuur en het college van B en W zijn in hun opzet geslaagd om de discussie over de banden met Wronki de nek om te draaien. Geen openbare verantwoording over beschuldigingen aan het adres van onze stichting en aan de voorzitter van het bestuur. De brieven gaan de versnipperaar in, voor de gemeente is het over en uit. Nooit meer een retourtje Wronki…

Voor het begin van de raadsvergadering namen zo’n twintig vrijwilligers van de stedenband deel aan een stil protest.

Lees hier meer ....

 

De vlaggen van Wronki en Polen en de spandoeken voor het ‘stil protest’ staan klaar.

Bestuur verbaasd over afhandeling brieven en stil protest bij stadhuis

De gemeenteraad zal donderdag 3 oktober tijdens de raadsvergadering niet ingaan op de brieven die zijn gestuurd na het beëindigen van de stedenband met Wronki. Dat is wat het bestuur van onze stichting. ‘De brieven worden of voor kennisgeving aangenomen, of er wordt verwezen naar een gedateerde verklaring op de website van de gemeente. Niet één van de brieven wordt behandeld, geen enkele briefschrijver krijgt persoonlijk antwoord’, aldus het bestuur in een brief aan de gemeenteraad.

‘Het is ruim drie maanden geleden - 20 juni - dat een meerderheid van de raad besloten heeft de banden met Wronki te verbreken. Het ziet er naar uit dat de coalitiepartijen (VVD, PvdA, CDA en GroenLinks) er op uit zijn de openbare discussie hierover in de kiem te smoren’.

Dit steekt het stedenbandbestuur. ‘Tijdens de bewuste raadsvergadering zijn er uitspraken en beweringen gedaan, argumenten gebruikt die later stuk voor stuk zijn weerlegd. Dat er geen officiële stedenband tussen beide gemeenten heeft bestaan, zoals de coalitie beweert, is niet waar. Er zijn voldoende bewijzen aangeleverd, die het tegendeel aantonen’, aldus de voorzitter van de stichting, Wim Spruit.

Inmiddels heeft hij, zoals afgelopen zomer is aangekondigd, op persoonlijke titel een formele klacht ingediend bij de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, drs. J.W.Remkes over de burgemeester van Beverwijk, Han van Leeuwen.

‘De klacht betreft niet alleen zijn handelwijze inzake Beverwijk-Wronki, maar ook zijn rol tijdens de mondelinge vragen die VVD-raadslid Robert Boer stelde over mijn persoonlijke situatie’, aldus Wim Spruit.

Bestuur en vrijwilligers van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki houden donderdag 3 oktober van 18.45 tot 19.30 uur, dus nog voor de raadsvergadering begint, een stil protest voor het stadhuis tegen het ‘abrupt en eenzijdig verbreken door de gemeente Beverwijk van de banden met het Poolse Wronki’. Iedereen is welkom.

De volledige inhoud van de brief staat hieronder.

Brief aan gemeenteraad

 

 

Burgemeester Mirek Wieczór

Gemeenteraadsvoorzitter Ryszard Firlet

 

Wronki wil officiële stedenband met gemeente Beverwijk niet opheffen

Wronki heeft met verbazing kennisgenomen van het eenzijdig beëindigen van de stedenband door de gemeente Beverwijk. In een brief aan de gemeenteraad, het college van B & W en de burgemeester van Beverwijk, schrijft Wronki de officiële banden met Beverwijk te willen behouden.

Burgemeester Mirek Wieczór, gemeenteraadsvoorzitter Ryszard Firlet en Katarzyna Stoebe, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen bepleiten in hun brieven voortzetting van de samenwerking tussen beide steden en spreken de wens uit dat Beverwijk op zijn beslissing terugkomt.

Onder de volgende button zijn de genoemde brieven te lezen, in het Nederlands.

Brief Wronki 26-09-2013

Voor alle duidelijkheid: ook al heeft het gemeentebestuur van Beverwijk op 20 juni in meerderheid besloten de gemeentelijke contacten te beëindigen, de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki gaan onverminderd door met hun activiteiten.  

Raad kapt discussie over Wronki na tien minuten af… het is pauze

Het raadscafé in Wijk aan Zee op 11 september jl. heeft nauwelijks helderheid gegeven over de ware motieven waarom de gemeenteraad de banden met Wronki heeft beëindigd. Een groot aantal medestanders van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki kreeg niet de gelegenheid om een vraag te stellen. Jeroen Bakker, die vooraf schriftelijke vragen had ingediend, kon van zijn vijf vragen er maar één stellen, waarna een wirwar van antwoorden volgde uit de mond van enkele raadsleden. Op het moment dat Bakker zijn vragenrondje wilde vervolgen, werd de discussie afgekapt door de gespreksleidster . Volgens haar was het pauze… Zij kapte de discussie af, net op het moment dat Bakker van VVD-raadslid Robert Boer wilde weten, waarom hij stedenbandvoorzitter Wim Spruit had beschuldigd van ‘wangedrag in Wronki’.   

Lees hier verder

 

 


In archief geplaatst 28 oktober 2013


ViVa!-Zorggroep naar conferentie in Wronki

Vier medewerkers van ViVa!-Zorggroep vertrekken 17 oktober voor een werkbezoek naar Wronki. Zij zullen meer te weten komen over de zorg voor ouderen, hun woonsituatie en de activiteiten die voor hen worden georganiseerd. Het werkbezoek is het antwoord dat twee onderzoekers (Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch) uit Wronki afgelopen voorjaar aan Beverwijk en Heemskerk brachten. Zij maakten ondermeer kennis met woonzorgcentrum Huis ter Wijck, activiteitencentrum Paviljoen Westerhout en verpleeghuis Meerstaete.

De kennis die de onderzoekers hebben opgedaan, gecombineerd met onderzoek in Polen, heeft geleid tot een rapport, dat op 18 oktober in Hotel Olympic in Wronki wordt gepresenteerd. De presentatie, met gasten uit heel Polen, vindt plaats tijdens een conferentie over het thema ‘ouderen en activiteiten’. De Beverwijkse delegatie neemt daaraan deel.

Vanuit ViVa! gaan mee Rina Nijman (teamleider psychogeriatrische afdelingen), Laura de Ridder (coördinator vrijwilligers), Edith Tiecken (activiteitenbegeleidster Huis ter Wijck) en Chanel Peek (projectleider ViVa! Actief). Namens de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki maakt bestuurslid Jaap Bubberman deel uit van de groep.

Behalve de conferentie, staat op de agenda van de delegatie het kennismaken met zorg- en woonvoorzieningen en activiteiten voor ouderen in Polen.

Het onderzoek en de conferentie zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van de EU en Zwitserland.
 

Piet Steijn bezocht Wronki voor de laatste keer in 2009. (Foto Hans Bosch)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Piet Steijn overleden

Met verdriet heeft het bestuur vernomen dat op donderdag 29 augustus PIET STEIJN is overleden. Wij wensen zijn echtgenote Sientje en de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Piet zou in oktober 80 jaar zijn geworden.

Lees hier meer


Jan Pleging overleden

Op 23 augustus is in Uitgeest JAN PLEGING overleden. Hij was één van de chauffeurs die begin jaren tachtig hulptransporten reed naar Wronki. Het waren de jaren dat Polen er slecht voorstond: sociaal, politiek en economisch. Zijn zoon, John Pleging van Pleging Transport Beverwijk, had ook zijn vader bereid gevonden om als vrijwilliger naar Wronki hulpgoederen te brengen. Net als destijds een groot aantal andere transportbedrijven in onze regio.

Eerder dit jaar overleed zijn echtgenote Hennie. Wij leven mee met de nabestaanden, vooral met zijn kinderen en (achter)kleinkinderen, die wij van harte sterkte wensen bij het verwerken van dit grote verlies.

Wij zijn Jan dankbaar en zullen zijn naam eren.

De kraam van Jeroen Bakker in Wijk aan Zee, met de Wronki-vlag. (Foto Jeroen Bakker)

Jeroen Bakker (links) met de vlag die hij kreeg van een inwoonster van Wronki, Iwona Olszewska (rechts) tijdens zijn bezoek in 2010. Bakker was een week in Wronki als verslaggever van Radio Beverwijk en verzorgde dagelijks een live uitzending. (Foto Dirk Bus)

Stil protest tegen verbreken banden

De Beverwijkse schrijver/dichter Jeroen Bakker heeft zondag 18 augustus een stil protest gehouden tegen de wijze waarop het gemeentebestuur van Beverwijk de banden met Wronki heeft verbroken. Bakker stond die dag met een kraam op de kunst- en boekenmarkt op het Julianaplein in Wijk aan Zee. In zijn kraam was duidelijk de vlag van de gemeente Wronki zichtbaar, die hij kreeg tijdens zijn bezoek aan de Poolse stad.

Jeroen Bakker heeft niets tegen eventuele modernisering van de betrekkingen tussen beide gemeenten en volgens hem moet zelfs het staken van de samenwerking bespreekbaar kunnen zijn. ‘Maar de persoonlijke aanval op Wim Spruit, voorzitter van de stichting en de manier waarop de Beverwijkse politiek omgaat met dit onderwerp’, vindt hij ‘onnodig beledigend. De gemeente dient niet eenzijdig de stedenband op te zeggen, maar dient de dialoog aan te gaan’, aldus Jeroen Bakker in een schriftelijke verklaring over zijn actie.

Jeroen Bakker achter de kraam op het Julianaplein
(Foto Bart Vuijk)

 

 

Gemeente Beverwijk zet punt achter stedenband met Wronki

De gemeenteraad van Beverwijk heeft in de raadsvergadering van donderdag 20 juni in meerderheid besloten de stedenband met Wronki te beëindigen. De raad vergaderde over een motie van de VVD, die met steun van PvdA, CDA en Groen Links is ingediend. Gemeentebelangen Beverwijk stemde tegen de motie, Democraten Beverwijk ‘was niet voor de motie’ en de fractie van D66 was afwezig.

Motie

Wie dit deel van de raadsvergadering wil beluisteren, kan daarvoor terecht op de website van de gemeente:

Gemeente Beverwijk

Ga naar de linker kolom en druk op ‘Bestuur en politiek’. Ga door naar ‘U kunt de vergaderingen ook beluisteren enz.’. Dan kom je in het archief, toets op 20 juni 2013, toets op selecteer en je hebt geluid!

Het onderwerp Wronki-motie is te beluisteren van 00.12.45 tot 00.40.00 en duurt dus een klein half uur.

Het bestuur van de stichting heeft op 15 juni een brief gestuurd aan de gemeente, de voorzitter heeft op 23 juni een brief gestuurd aan de gemeente op persoonlijke titel. Beide brieven zijn te downloaden. 

 Brief van 15 juni

Brief van 23 juni

Brief van 29 juni

Foto samenwerkingsovereenkomst

Foto

In archief geplaatst 29 september 2013

Gastouders gezocht voor dansgroep Marynia

Het is twee jaar geleden dat de jongens en meisjes van de folkloristische dans- en zanggroep Marynia uit Wronki (Polen) naar Beverwijk kwamen voor een serie optredens. Recente contacten met de leiding van de groep maken duidelijk dat Marynia dolgraag weer een keer naar Nederland wil komen. Het bestuur van de stichting staat positief tegenover het verzoek.  Maar….dan moeten er wel voldoende gastgezinnen zijn, die de ruim dertig Poolse kinderen en hun begeleiders willen ontvangen. Er komt een andere groep dan in september 2011. Marynia bestaat in totaal uit ruim 120 leden en trad velen malen op in Polen en ook in Frankrijk, Roemenië, Litouwen, Ierland en Rusland.

De jongens en meisjes die naar Nederland willen komen, zijn tussen de 9 en 13 jaar. De stedenbandstichting zoekt onderdak voor hen van vrijdag 27 september (aankomst laat in de middag) tot en met maandag 30 september. Het vertrek is op dinsdag 1 oktober, vroeg in de ochtend.  De kinderen treden twee dagen op in Beverwijk en omgeving en de derde dag gaan ze er op uit. Dit activiteiten- en excursiepakket neemt het bestuur, samen met andere vrijwilligers van de stedenband, op zich. 

Van een gastgezin  of van een gastouder wordt niet alleen gastvrijheid en een ‘gezellig en open huis’ gevraagd, maar ook om logies, ontbijt, het meegeven van een lunchpakket en de zorg voor het avondeten. De kinderen worden bij voorkeur in tweetallen (of meer) geplaatst, zodat zij ook in hun eigen taal en met elkaar kunnen praten.  De volwassenen kunnen wel alleen worden ondergebracht.  

Voor opgave en informatie: wronki@spruitpr.nl of telefonisch 0251 - 212167.

 

Korte impressie en foto's van de busreis naar Polen

 busreisimpressie 2013

 

Foto's gemaakt tijdens de delegatiereis

 Foto's 30 april t/m 4 mei


Beverwijkse delegatie zeer voldaan terug van partnerdagen in Wronki
 

De Internationale Partnerstedendagen in Wronki zijn geslaagd. Beverwijk is niet de enige zusterstad van het Poolse Wronki, ook de steden Plérin (Frankrijk), Lentvarius (Litouwen) en Cookstown (Noord-Ierland) zijn officieel bevriend. Dit jaar stonden de Ieren centraal. De burgemeesters van beide steden ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst, net als in augustus 2000 de Beverwijkse burgemeester Magda Berndsen-Jansen en haar Poolse collega Kazimierz Michalak.

Ook de andere delegatieleiders ondertekenden de akte, als getuigen.

De Ieren kwamen uitstekend voor de dag: met dansers, een band, doedelzakspelers en met allerlei lekkernijen die de Ierse keuken te bieden heeft. In totaal waren er namens de vijf landen 75 deelnemers, onder wie 18 Beverwijkers. Allemaal vertegenwoordigers van verenigingen, bonden en andere organisaties.   

Eén van de concrete resultaten is dat er deze maand een gezamenlijke website de lucht ingaat:  Twintowns - Wronki

De vijf steden zorgen met elkaar dat hun activiteiten ook op deze site verschijnen. Namens de Stedenband Beverwijk-Wronki zal secretaris en webmaster Herman Brouwer deze taak op zich nemen.

Op de eerste dag presenteerden de delegaties hun eigen stad. Aangezien de gemeente Beverwijk weigerde om een dvd met power pointpresentatie aan de Beverwijkers mee te geven, hebben oud-archivaris Jan van der Linden en stedenbandvoorzitter Wim Spruit zelf een presentatie gemaakt. Die werd omlijst met het aanbieden van een glaasje oranjebitter en Hollandse kaas, vanwege de nieuwe koning en koningin in Nederland. Want dat ons land een nieuw koningspaar heeft, haalde ook in de andere landen het nieuws.  

Alle gasten werden aansluitend rondgeleid door het centrum van Wronki en bezochten ondermeer het regionaal museum, de bibliotheek en het Franciscaner klooster.

Aan het eind van de middag was er op en aan de rivier de Warta veel te doen: kanoën, speedboot varen, een barbecue en ’s avonds was er in het dorp Biezdrowo een typisch Poolse maaltijd, bereid door een groot aantal inwoonsters.

De tweede mei had voor een deel eveneens een sportief karakter: er werd gebowld en geschoten. Stuk voor stuk activiteiten, waardoor de deelnemers  elkaar beter leerden kennen. De rest van de dag stond in het teken van Noord-Ierland.

De Dag van de Grondwet, 3 mei, werd geopend met een viering in de Heilige Catharinakerk, aansluitend werden bloemen gelegd bij zes monumenten in het stadscentrum, waar met name de slachtoffers van diverse oorlogen werden herdacht.

’s Middags was er een verrassend bezoek aan een tulpenshow op het bloembollenbedrijf van Bogdan Królik – één van de grootste in Polen –, die het vak heeft geleerd tijdens zijn achtjarig verblijf in het Noordhollandse Julianadorp.

De leiders van de delegaties kwamen ’s middags bijeen om de drie dagen te evalueren en om afspraken te maken voor de toekomst. Dat Beverwijk jaarlijks een busreis voor ‘gewone burgers’ organiseert, willen de andere partnersteden ook overwegen. Dat Beverwijk een jaarplan maakt is door de andere steden overgenomen. 

De Beverwijkse delegatie bestond uit: Gerda Bakker, Yke Bouma, Herman Brouwer, Pieter de Groot, Gé Hofman, Frans ter Horst, Christa ter Horst-van Laaren, Rie Knecht-Burger, Wim Koelman, Wil Koelman-Altena, Jan van der Linden, Diny van der Linden-Muskee, Henny van Noort-Akkerman, Margriet Sponselee, Wim Spruit, Gerie Veerman-Groen, Jeanette Versluis en Jopie Wolterman-van Noort.   

FOTOBIJSCHRIFTEN:

  • De Beverwijkse delegatieleider Wim Spruit ondertekent de samenwerkingsovereenkomst

  • Een deel van de Beverwijkse delegatie bijeen in het cultureel centrum van Wronki, kijkend en luisterend naar de presentaties van de gemeenten.

  • De Beverwijkse delegatieleider Wim Spruit (links) en burgemeester Mirek Wieczór van Wronki leggen bloemen bij het monument voor de gevallenen.

           

Wronki geïnteresseerd in ouderenwerk in Beverwijk

Polen is zeer geïnteresseerd in de Nederlandse ouderenzorg. De Beverwijkse partnerstad van Polen, Wronki heeft samen met buurgemeente Ostroróg een Pools-Zwitserse subsidie ontvangen om een ouderenproject te starten. In dit kader komen aanstaande weekend Karolina Matuszewska en Karolina Bloch uit Wronki over naar Beverwijk om meer te weten te komen over de ouderenzorg in deze gemeente.

Lees hier verder .....

In archief geplaatst 7 mei 2013

Jaarlijkse busreis voor eenieder die maar mee wil

De stichting organiseert van donderdag 16 tot en met dinsdag 21 mei (Pinksterweekend) een busreis voor een ieder die maar mee wil. De reis naar Wronki wordt in één dag gemaakt; vier dagen zijn er volop activiteiten en excursies, waaraan kan worden deelgenomen. Donateurs betalen voor de busreis € 180,- en niet-donateurs € 195,- per persoon. Deelnemers logeren bij vrienden of bekenden, kunnen kiezen voor een gastgezin of voor één van de accommodaties: Hotel Olympic (3 sterren plus) vlakbij het centrum, pension Kasztanka in Rzecin (in de bossen) of pension Western Relax in Karolewo (aan de rivier de Warta).


 
Lees hier verder .....


Noord-Ierland in het middelpunt
Beverwijkers nemen deel aan partnerstedendagen in Wronki

Wronki, houdt begin mei internationale partnerstedendagen. De vriendschapsbanden tussen Wronki en Beverwijk dateren al van 1981, later zijn daar de banden met de steden Lentvarius (Litouwen), Plérin (Frankrijk) en Cookstown (Noord-Ierland) bijgekomen. Wronki grijpt de nationale feestdagen op 1 en 3 mei aan om delegaties uit deze steden uit te nodigen om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Eén van de programmaonderdelen is de ondertekening van de vriendschapsovereenkomst tussen Wronki en Cookstown.

De gemeenten Beverwijk en Wronki deden dat al eerder, op 15 augustus 2000.

Vanuit Wronki vertrekt op Koninginnedag een flinke delegatie Beverwijkers naar Polen, om op zaterdag 4 mei terug te keren. De internationale partnerstedendagen worden georganiseerd met subsidie (het programma ‘Europa voor de burgers’) van de Europese Unie. Op het programma staat ook het samen werken aan een website die door alle partnersteden gebruikt kan worden.

Tijdens de openingsceremonie krijgen de deelnemende partnersteden de gelegenheid zich kort te presenteren. Er zijn enkele sportieve onderdelen zoals kanovaren, boogschieten en bowlen. Er vindt een discussie plaats over vraagstukken waarmee de partnersteden zich bezighouden en er is een gezamenlijke barbecue. De delegatie uit Noord-Ierland, om wie het evenement dit jaar draait, presenteert het internationale gezelschap de Ierse cultuur, de Ierse keuken, muziek en dansen. Ook inwoners van Wronki laten zich niet onbetuigd en zullen voor enkele muzikale optredens zorgen.

Op 3 mei, de Dag van de Grondwet, wordt deelgenomen aan de viering in de Heilige Catharinakerk en de daarop volgende tocht door het stadscentrum. Bij diverse monumenten zullen kransen en bloemen worden gelegd. Later die dag is er aandacht voor een tulpenshow en ’s avonds zijn de Noord-Ieren gastheer van een feestelijk programma. Ook is er tijd ingeruimd voor persoonlijke contacten.

Twaalf dagen na terugkeer vindt de jaarlijkse busreis naar Wronki plaats: van donderdag 16 tot en met dinsdag 21 mei (Pinksterweekend). Voor deze reis kunnen zich nog belangstellenden aanmelden. Het is de twintigste keer dat de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki de jaarlijkse busreis organiseert.

Foto: Karolina Strózynska-Matuszewska     

 

Werkbezoek Poolse onderzoekers leidt tot rapport plus conferentie

Ouderenzorg vergeleken in beide landen

Het werkbezoek dat Karolina Strózynska-Matuszewska en Karolina Bloch uit Wronki aan de IJmond hebben gebracht, levert al dit jaar concrete resultaten op. Beide onderzoekers – die meer te weten wilden komen over ouderenzorg en ouderenactiviteiten – hebben naar eigen zeggen veel opgestoken van hun werkbezoek. Hun onderzoek (verricht in Polen en in de IJmond) leidt tot een rapport met aanbevelingen en een conferentie in oktober dit jaar in Wronki, bedoeld voor Poolse zorgverleners, bestuurders enz. Er wordt dan ook een delegatie uit Beverwijk verwacht.

 
Lees hier verder .....

 

In archief geplaatst: 5 mei 2013

Nieuw in: En dan nog dit .....
 

Beata en Peter Koper hebben een zoon, hun dochter Lisa een broertje!
 

Mevr. M.E.Knecht-Burger,

beter bekend als Rie, wordt woensdag 6 maart 2013

85 jaar.

 

Lees hier het hele bericht:

En dan nog dit.....

 

Nieuw:

Nowy:

De geschiedenis is bijgewerkt tot en met 2012.

Deze button: het totale overzicht.

Geschiedenis Historia

Deze buttons: direct naar 2011 - 2012.

Nederlands
2011 - 2012
Polski
2011 - 2012 

 

 

 

 

 

 

 


Busreis, Partnerstedendag, Marynia…
Afwisselend nieuw jaar

Het nieuwe jaar betekent ook voor de stedenband een lange reeks activiteiten. Bestuur en vrijwilligers bereiden zich voor op een afwisselend programma. Weliswaar staan de data nog niet vast, er is een werkbezoek gepland van vier ouderen en ouderenwerkers uit Wronki en buurgemeente Ostroróg. Het is de bedoeling dat deze delegatie kennismaakt met het ouderenwerk in de IJmond en met voorzieningen als verzorgings- en verpleeghuizen. Na het bezoek van de Polen aan Beverwijk en omgeving, worden afspraken gemaakt voor een tegenbezoek.
 
Van 1 tot en met 3 mei vindt in Wronki een Internationale Partnerstedendag plaats. Wronki heeft naast Beverwijk ook de zustersteden Lentvarius (Litouwen), Cookstown (Noord-Ierland) en Plérin (Bretagne, Frankrijk) uitgenodigd. Eén van de hoogtepunten is de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Wronki en Cookstown. Noord-Ierland neemt dan ook een centrale plaats in tijdens de activiteiten op deze drie dagen. Voorts is het de bedoeling om te komen tot een gemeenschappelijke website, zal er worden gesport om de onderlinge band te verstevigen, is er een discussie over onderwerpen die in de partnersteden van belang zijn en zal iedere gemeente een presentatie verzorgen.

De jaarlijkse busreis voor eenieder die maar mee wil, is van donderdag 16 mei tot en met dinsdag 21 mei. Vier volle dagen in en rondom het Pinksterweekend in Polen. Zoals bekend wordt deze zesdaagse reis gemaakt met een luxe touringcar en is zowel de heen- als de terugreis op één dag. Deelnemers logeren op een locatie naar keuze: bij hun eigen vrienden of in een gastgezin, of in een hotel of pension. Gedurende de vier verblijfsdagen wordt gezorgd voor een activiteiten- en excursieprogramma. Natuurlijk wordt Wronki bekeken, maar ook zal een bezoek worden gebracht aan de grootste stad in de regio, Poznan.

De Beverwijkse Harmonie Kapel, het Shantykoor De Skulpers (uit Castricum, met leden uit de hele IJmond) en de band de Composters hebben het plan geopperd om ook naar Wronki af te reizen voor een serie optredens. Net als in voorgaande jaren komen eind mei weer enkele beeldend kunstenaars over uit Wronki om in Wijk aan Zee deel te nemen aan de culturele manifestatie ‘Ezels & Kwasten’.

Als er voldoende gastgezinnen beschikbaar zijn, mogen in september kinderen van de folkloregroep Marynia naar de regio overkomen. De vereniging telt 120 leden en een aantal daarvan is in 2011 al in Beverwijk en omgeving geweest. Het is de bedoeling dat dit jaar een andere groep overkomt. Tot slot staat er een uitwisseling gepland van ‘werkers uit de zorg’.

Wie informatie wil over of zich wil aanmelden voor de busreis kan contact opnemen met de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Wim Spruit: tel. 212167 of via email: wronki@spruitpr.nl  Wie gastgezin wil zijn voor de kinderen van Marynia of suggesties heeft voor de stedenband, kan zich eveneens tot hem wenden.
 

Brief over gastgezinnen

 

(Foto’s Rafal Gzylkowiak) 

 

Pools eerbetoon voor jubilerende BHK

Een delegatie uit Wronki heeft de jubilerende Beverwijkse Harmonie Kapel een tweetal certificaten overhandigd. Eén namens het gemeentebestuur van Wronki en de tweede namens de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van dezelfde gemeente. Katarzyna Stoebe, Grazyna Adam, Rafal Gzylkowiak en Bartosz Roszak vertegenwoordigden de partnerstad van Beverwijk tijdens alle jubileumfeestelijkheden. Katarzyna (voorzitter) en Bartosz (vice-voorzitter) van de commissie boden de certificaten aan. BHK-voorzitter Gé Hofman nam het eerbetoon in ontvangst.

Het Poolse viertal woonde op 16 september de receptie bij, alsmede de boekpresentatie (‘Beverwijkse Harmonie Kapel honderd jaar en nog een paar 1888 1912-2012)’en het concert in het Kennemer Theater. ’s Avonds waren zij van de partij tijdens het feest voor de leden en hun partners in het eigen BHK-gebouw. De Beverwijkse Harmonie Kapel heeft al velen jaren een innige band met muzikanten in de Poolse stad. Bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Stedenband waren dan ook aanwezig.

Bestuur en leden van de BHK hebben het plan om in 2013 wederom een meerdaags bezoek aan Polen te brengen.

 

Donateurs mogen kiezen:
mok, pen of stedenbandtas

Aan het eind van de maand november valt bij donateurs, andere begunstigers, vrijwilligers en gastouders  de jaarlijkse donateursbrief op de deurmat, waarin gevraagd wordt om de jaarlijkse donatie over te maken. Donateur ben je al voor minimaal tien euro. Alle donateurs enz. die dit jaar zo’n brief krijgen, ontvangen daarbij het bekende groene stedenbandje: het polsbandje met de naam van de website van onze stichting.

Wie nog dit jaar zijn bijdrage overmaakt, krijgt wederom een cadeautje. Gekozen kan worden uit de stedenbandmok, de jubileumpen of een exemplaar van de groene stedenbandtas.

De donatie kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer 1073.69.524 ten name van penningmeester stedenband Wronki. Een berichtje naar wronki@spruit.nl of een telefoontje naar de voorzitter 0251 212167 is nodig om aan te geven welk cadeautje u wil ontvangen!

 

Brief over donaties

 

In archief geplaatst 5 januari 2013
 

 

 

 

 

 


Burgemeester bij jubileumviering BHK;
ook delegatie uit Wronki van de partij

Het ziet er naar uit dat de jubileumviering ‘Honderd jaar Beverwijkse Harmonie Kapel’ een grootse happening wordt. De feestelijkheden vinden plaats op zondag 16 september in het Kennemer Theater. De receptie is van 12.00 tot 13.30 uur, het openbare jubileumconcert begint om 14.00 uur. Dan musiceren naast de Beverwijkse Harmonie Kapel ook het Shantykoor Nortada uit IJmuiden en de Beverwijkse-Castriumse Accordeon Combinatie uit Castricum. Burgemeester Han van Leeuwen heeft laten weten de receptie en het concert bij te zullen wonen en de aanwezigen moeten niet raar opkijken als hij ook een deuntje meespeelt. Van Leeuwen neemt regelmatig zijn tenor saxofoon mee bij officiële en informele bijeenkomsten…

Uit de Poolse partnerstad van Beverwijk, Wronki komt een delegatie van vier personen over, allemaal leden van het Gemeentelijk Comité Buitenlandse Betrekkingen: Katarzyna Stoebe (voorzitter), Bartosz Roszak (vice-voorzitter en lid van de gemeenteraad), Grazyna Adam en Rafal Gzylkowiak (leden). De Beverwijkse Harmonie Kapel heeft al vele jaren uitstekende contacten met het muziekkorps van Wronki.

De belangstelling voor het jubileumboek ‘Beverwijkse Harmonie Kapel honderd jaar en nog een paar’  van de Beverwijkse publicist Wim spruit is groot. Het boek wordt in een beperkte oplage uitgegeven en is op zondag 16 september te koop bij de boekenkraam in het theater. De prijs is € 15,-.

Omslag jubileumboek

Vanaf maandag 17 september is de jubileumuitgave (128 blz., geïllustreerd) te koop bij de Beverwijkse Boekhandel, Breestraat 77, Beverwijk.

Zie ook de website van de Beverwijkse Harmoniekapel:

BHK

 

Medische hulpgoederen naar Wronki en Szamotuly 

Projectvrijwilliger Peter Koper van de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki heeft  een minitransport met hulpgoederen naar Polen verzorgd. Peter is net terug van een bezoek aan Wronki en het nabijgelegen Szamotuly om daar  hulpgoederen af te leveren.

In het tehuis voor vrouwen met een beperking in de wijk Nowa Wies in Wronki werden met name kledingpakketten afgegeven. In een tehuis in Szamotuly en in het uitleencentrum van hulpgoederen van de Europese Unie in dezelfde stad, werden ondermeer tilliften, speciale matrassen, inklaprolstoelen en een comfortabele verblijfsrolstoel gebracht; enkele hometrainers kregen een tweede leven in het ziekenhuis aldaar.

De hulpstichting verzamelt al heel lang geen hulpmiddelen meer op grote schaal, maar wat er wordt aangeboden, gaat toch nog zo’n twee keer per jaar naar Polen.

Het bestuur dankt Peter en zijn vrouw Beata voor dit initiatief en is hen zeer erkentelijk voor het vele, belangeloze werk.

Meer foto's

 

Wronki promoot Beverwijk

Terwijl in Nederland de afgelopen dagen de aandacht uitging naar Koninginnedag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag was het in Polen – dus ook in Wronki –  eveneens een drukke tijd. Op 1 mei vierde het hele land de Dag van de Arbeid en op 3 mei de Dag van de Grondwet. Beide dagen zijn nationale feestdagen en dus is iedereen vrij.

In Wronki worden deze feestdagen de Wronki Dagen genoemd, want niet alleen op beide nationale feestdagen, maar ook op de dag er tussenin en de dagen er om heen zijn er activiteiten.

Dit jaar presenteerde het Comité Buitenlandse Betrekkingen van de gemeente Wronki – geheel op eigen kracht!- Beverwijk en de stedenband. Compleet met de kleuren rood, wit en blauw en natuurlijk heel veel oranje. Er werden ballonnen opgelaten, er was een creatieve hoek voor de kinderen, oud en jong liep met de ‘driekleur’ op de wangen en er was een expositie met foto’s en teksten over 31 jaar vriendschapsbanden tussen Beverwijk en Wronki.

(Fotoreportage Rafal Gzylkowiak)

Fotoreportage 03-05-2012

Kom op werkbezoek, om mijn stad te leren kennen’

Wronki stuurt uitnodiging naar burgemeester en gemeenteraad

Burgemeester Mirek Wieczór van Wronki zal dit jaar zijn Beverwijkse collega Han van Leeuwen officieel uitnodigen. De voorzitter van de gemeenteraad van de partnerstad in Polen, Ryszard Firlet, nodigt op zijn beurt een delegatie van de gemeenteraad uit. Dit voorjaar vallen bij de burgemeester en bij de leden van de gemeenteraad de uitnodigingen uit Wronki op de deurmat. Het gaat om een werkbezoek aan de Poolse stad, waarmee sinds 1981 vriendschappelijke banden bestaan.................

Lees hier verder

Brief aan gemeenteraad

In archief geplaatst: 28 november 2012

Even de grens over... naar Heemskerk

De Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki en de Stichting Medische Hulp IJmond - Wronki gingen zaterdag 12 mei de grens over. Niet ver weliswaar, maar toch.... Een middagje naar Heemskerk, om deel te nemen aan de vrijwilligersmarkt van de Vrijwilligerscentrale Beverwijk - Heemskerk. Beide stichtingen aanvaardden de uitnodiging, omdat ook in Heemskerk veel donateurs en vrijwilligers wonen en er - bijvoorbeeld - ook veel Heemskerkers zijn die meereizen met de jaarlijkse bustrip naar Wronki.

Lees hier verder

Weer kunstenaars uit Wronki bij Ezels & Kwasten in Wijk aan Zee

Twee kunstenaars uit Wronki doen dit jaar mee aan het Wijk aan Zeese culturele evenement ‘Ezels & Kwasten’. Het zijn Joanna Tomczak en Beata Adam-Dabrowska, beiden uit de Poolse partnerstad van Beverwijk. Zij zijn professionele schilders en hebben allebei de Hogeschool voor de Kunsten afgerond. Joanna en Beata nemen voor de derde keer deel aan Ezels & Kwasten.

Zij komen pas op zondag 6 mei aan, vanwege allerlei verplichtingen in Wronki. Van 1 tot en met 3 mei zijn in deze stad de zogenoemde Wronki Dagen, waarop het accent ligt op kunstzinnige activiteiten op twee nationale feestdagen: 1 mei (Dag van de Arbeid) en 3 mei (Dag van de Grondwet).

Er zijn tijdens de schildersweek in de badplaats tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland, professionals en amateurs. Dit jaar is het thema ‘groei’.

Lees hier verder

Stedenband komt met stedenbandje

De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki doen mee aan de Vrijwilligersmarkt in Heemskerk. De Vrijwilligerscentrale Beverwijk-Heemskerk houdt op zaterdag 12 mei van 12.00 tot 15.00 uur in het hartje van Heemskerk (Burgemeester Nielenplein en omgeving) een markt waarop allerlei verenigingen, organisaties die draaien op vrijwilligers zich presenteren.

Op deze middag introduceert de stedenband het groene stedenbandje. Een hip polsbandje, waarop de titel van de website is vermeld. Het polsbandje is vooral in trek bij jongeren, maar ook volwassenen zie je er regelmatig mee lopen.

Lees hier verder

Kramen Beverwijk-Wronki in Beverhof schot in de roos

 

De twee Beverwijk-Wronki-kramen in winkelcentrum de Beverhof, afgelopen zaterdag, waren een schot in de roos. Bestuursleden en vrijwilligers van de stichting Stedenband Beverwijk-Wronki presenteerden de stedenband door middel van een kraam met allerlei wetenswaardigheden en voorwerpen over Wronki en met informatie over de activiteiten, zoals het donateurschap, de busreis van 17 tot en met 22 mei en het zich aanmelden als gastouder.

Veel belangstelling trok de kraam met werkstukken die zijn gemaakt door bewoners van de twee tehuizen voor mensen met een beperking in Wronki en deelnemers aan het dag- en activiteitencentrum aldaar. Met de opbrengst van de verkoop van deze artikelen wordt nieuw (creatief) materiaal aangekocht.

De stedenband is door de winkeliers van de Beverhof uitgenodigd om in het najaar weer een presentatie te verzorgen. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki doet op zaterdag 12 mei mee aan de Vrijwilligersmarkt in Heemskerk. De Vrijwilligerscentrale Beverwijk-Heemskerk houdt in het dorpscentrum rond het Burgemeester Nielenplein een informatiemarkt van 12.00 tot 15.00 uur.

Geschiedenis Historia

Nu bijgewerkt tot en met het jaar 2011!!
Met een overzichtelijke indeling.

Jubilerende stedenband blikt terug en kijkt vooruit

Bestuur en vrijwilligers van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki kijken met voldoening terug op het jubileumjaar '1981-2011'. De viering van het dertigjarig bestaan van de banden van Beverwijk met het Poolse Wronki heeft in beide steden plaatsgevonden. Aan het eind van dit jaar kijken alle betrokkenen ook uit naar de activiteiten in 2012. Niet dat het programma al rond is of voor 100 % vaststaat, maar plannen zijn er genoeg.

Lees hier verder

 

En dan nog dit.....

 

En dan nog dit…..

Een nieuwe rubriek met de laatste nieuwtjes

Borys en Kasia Owczarzak hebben op 20 december een baby gekregen, een zoon: Baltasar.
Lees onder de link verder.......

Alle bezoekers van de expositie ontvingen deze foto, met Poolse èn Nederlandse tekst, als herinnering.   

Koninklijk Huis waardeert Oranje-expositie

Het Koninklijk Huis heeft in een brief aan de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki gereageerd op de expositie ‘Wronki Kleurt Oranje’. De tentoonstelling over het Huis van Oranje en dertig jaar banden tussen beide steden, vond afgelopen zomer in Wronki plaats.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten in de brief weten: ‘Het is goed om te lezen hoe dit gevoel van onderlinge verbondenheid zich heeft ontwikkeld en bestendigd in de tijd. Wij hebben het dan ook zeer gewaardeerd om het fotoboek ‘Wronki Kleurt Oranje’ en de daarbij gevoegde documentatie te mogen ontvangen’. In de brief wordt gesproken over ‘de – historische – banden tussen Beverwijk, Wronki én Oranje’.

Lees hier verder

In archief geplaatst: 1 april 2012

Met de bus naar Wronki in 2012

Ook dit jaar organiseert de stichting een busreis naar Wronki. De bus vertrekt op donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) en komt terug in Beverwijk op dinsdag 22 mei. We reizen wederom met een luxe touringcar van Bakker Travel, met toilet, koffie&thee, bar, videoschermen enz.

Het wordt een zesdaagse reis. Gedurende het verblijf in Polen (vrijdag, zaterdag, zondag, maandag) worden er als altijd activiteiten en excursies georganiseerd. Het programma is nog in de maak.

Net als in voorgaande jaren werken we ook in 2012 samen met Tomasz Ziólek.

Lees hier verder

In archief geplaatst: 15 januari 2012

 

 

Europejski Rok Wolontariatu 2011

E R W  -  2 0 1 1

 

Stedenband blij met alle respons op vrijwilligersmarkt in Breestraat

We kijken terug op een geslaagde deelname aan de Vrijwilligersmarkt, die op zaterdag 1 oktober plaatsvond in de Breestraat in Beverwijk. De stedenband presenteerde zich met een kraam op deze markt. In een dankbrief aan de organisatoren van de manifestatie, de Vrijwilligerscentrale Beverwijk/Heemskerk, hebben wij inmiddels de ‘felicitaties en complimenten’ gegeven. ‘Het was voor ons een groot plezier om aan deze manifestatie te mogen meedoen en wij hebben het dan ook zeer gewaardeerd.

Lees hier verder

foto's
 

09-09-2011

10-09-2011

11-09-2011

12-09-2011 Amsterdam

Enthousiaste reacties voor dansgroep Marynia uit Wronki

e kinderen van de Poolse folkloristische dans- en zanggroep Marynia hebben hun sporen nagelaten in de IJmond. Gedurende een lang weekend traden dertig kinderen van 10 tot 14 jaar met veel enthousiasme op in Beverwijk en Heemskerk op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.

De ouderen in de woonzorgcentra Huis ter Wijck en Lommerlust in Beverwijk en Sint Agnes in Heemskerk waren vol  lof over de kinderen. Wat zij presteerden, hoe zij zongen, maar ook de schitterende kostuums vielen in de smaak.

Bijzonder was het buitenoptreden bij Harteheem in Heemskerk, waar op het moment van het optreden ook de vrijwilligers aanwezig waren die de jaarlijkse Truckrun mogelijk maken. Ongetwijfeld een hoogtepunt was het optreden tijdens het tweejaarlijkse festival Beverwijk Uit de Kunst. De jongens en meisjes traden op in de grote zaal van het Kennemer Theater. Spannend voor deze jeugd, omdat het de eerste keer was dat zij dansten in zo’n grote zaal met een groot podium voor veel publiek. En dan is het ook nog eens hun eerste optreden in het buitenland.

Lees hier verder

Inclusief 2 links voor Youtube filmpjes van hun optreden
 

 

Foto's gemaakt tijdens de afscheidsavond van Marynia in BHK-gebouw

Herman Brouwer

Gé Hofman

Letania Gromadzinska (77) en ‘Marynia’-Wronki geëerd met Nederlandse onderscheiding

Met een staande ovatie werd de 77-jarige Letania Gromadzinska-Lawida geëerd toen zij tijdens het bezoek van ‘haar’ folkloristische dansgroep Marynia aan Beverwijk en omgeving werd onderscheiden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel ontving de Poolse het Erekruis van Verdienste van de Stichting Nederland-Polen.

 

Lees hier verder

Op bijgaande foto’s van Betty Herder/Gerard Wenning een impressie van het bezoek.

 

Fotoalbum

Oud-brandweermannen Provily en Van Dessel te gast in kazerne in Wronki 

Twee oud-brandweermannen Jan Provily (Heemskerk) en Kees van Dessel (Beverwijk) hebben de brandweer van Wronki bezocht. Het bezoek vond plaats tijdens de busreis naar Wronki, die de stichting jaarlijks organiseert. Provily en Van Dessel (met bril) reisden mee en maakten (opnieuw) kennis met de leiding van het brandweerkorps van Wronki.

foto: Betty Herder/Gerard Wenning

In archief geplaatst: 24 december 2011

   

Viering 15 jaar Wronkibos met optreden van Beverwijkse Harmonie Kapel en Wronki-orkest

Het Wronkibos, onderdeel van het Stadspark Overbos, bestaat 15 jaar. En omdat de vriendschapsbanden tussen Beverwijk en Wronki dertig jaar bestaan, heeft de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki besloten om samen met de gemeente Beverwijk op zaterdag 2 april aan beide jubilea aandacht te schenken.

Lees hier verder

 

  In archief geplaatst: 4 oktober 2011

Op bijgaande foto’s van Betty Herder/Gerard Wenning een impressie van het bezoek.

 

Fotoalbum

Oud-brandweermannen Provily en Van Dessel te gast in kazerne in Wronki 

Twee oud-brandweermannen Jan Provily (Heemskerk) en Kees van Dessel (Beverwijk) hebben de brandweer van Wronki bezocht. Het bezoek vond plaats tijdens de busreis naar Wronki, die de stichting jaarlijks organiseert. Provily en Van Dessel (met bril) reisden mee en maakten (opnieuw) kennis met de leiding van het brandweerkorps van Wronki.

foto: Betty Herder/Gerard Wenning

 

Gebruikt, maar bruikbaar speelgoed van SKOV naar kleuterschool Sprookjesfeest

De Stichting Kinderopvangvoorzieningen Beverwijk heeft via de stichting stedenband  een aantal dozen met prachtig (gebruikt, maar nog altijd zeer bruikbaar) speelgoed geschonken aan kleuterschool Sprookjesfeest in Wronki. De SKOV heeft ondermeer de kinderdagverblijven PUK en Baloe, alsmede buitenschoolse opvang De Kolderzolder en De Arena.

De directie van de SKOV heeft vanuit Wronki via email een prachtige dankbrief met enkele foto’s gekregen, die we hierbij graag weergeven.

Meer informatie:

skovbeverwijk.nl

Bekijk hier de prachtige dankbrief met enkele foto’s:

dankbrief

 

In archief geplaatst: 18 september 2011

Dansgroep Marynia op tournee in Beverwijk en Heemskerk

De folkloristische dans- en zanggroep Marynia uit Wronki komt naar Beverwijk en Heemskerk. Op uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, die dit jaar het dertigjarig bestaan viert, reist de groep eind deze week naar Nederland. Dertig jongens en meisjes en zes begeleiders komen aan op vrijdag 9 september in het gebouw van de Beverwijkse Harmonie Kapel aan de Groenelaan. De groep vertrekt hier vandaan weer op dinsdag 13 september ’s morgens vroeg. De Polen verblijven bij gastgezinnen.

Lees hier verder

Foto's gemaakt op 18 juni 2011 door
Rafal Gzylkowiak

met:

Wim Spruit benoemd tot ereburger van de gemeente Wronki

Opening van de expositie 'Wronki Kleurt Oranje'

klik op de het vak hieronder

18 juni 2011

(Foto:

 Rafal Gzylkowiak)

Oranje-expositie in Wronki verlengd tot half september

De expositie in het Regionaal Museum Wronki trekt veel belangstellenden en is daarom verlengd tot half september, zes weken langer dan oorspronkelijk in de bedoeling lag.

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de vriendschapsbanden tussen Beverwijk en het Poolse Wronki vinden er dit jaar veel jubileumactiviteiten plaats. In Wronki is de tentoonstelling 'Wronki z kolorze Oranje' ingericht: 'Wronki Kleurt Oranje'.

Lees hier verder


Tehuis in Nowa Wies

Opnieuw een hulptransport naar Wronki en Szamotuly

 

De Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki, een zusterorganisatie van de Stedenband Beverwijk-Wronki, heeft wederom een hulptransport kunnen organiseren. Projectvrijwilliger Peter Koper heeft een transport verzorgd van zo’n dertig rollators, een aantal looprekken en krukken, alsmede een groot aantal kledingpakketten.

Lees hier verder

Wim Spruit eerste ereburger van gemeente Wronki na 1945

 

Beverwijker Wim Spruit (59) is benoemd tot ereburger van de Poolse gemeente Wronki. Hij is de eerste na 1945 die deze onderscheiding ontvangt. Spruit, dertig jaar betrokken bij de banden tussen Beverwijk en Wronki, ontving de onderscheiding - een oorkonde en een kristallen kunstobject met inscriptie - uit handen van de voorzitter van de gemeenteraad Ryszard Firlet en burgemeester Mirek Wieczór.

Lees hier verder

Het is oranje, het blijft oranje in Poolse partnerstad Wronki

Expositie in kader van dertig jaar vriendschap


Het is oranje, het blijft oranje wat de klok slaat in het Poolse Wronki. Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de vriendschapsbanden tussen Beverwijk en het Poolse Wronki  vinden er dit jaar veel jubileumactiviteiten plaats. In Wronki is de tentoonstelling ‘Wronki z kolorze Oranje’ ingericht: ‘Wronki Kleurt Oranje’.  Getoond worden tientallen objecten uit de privécollectie van stedenbandvoorzitter Wim Spruit. Het gaat om vaak unieke stukken die allemaal een band hebben met het Huis van Oranje, zoals wandborden, documenten, munten, tot een tafelkleed met servetten van Beatrix & Claus en de papierzeef, waarmee het briefpapier van Juliana werd gemaakt. 

Lees hier verder

 

 

Sarah Chang

Feestelijke en indrukwekkende week van Beverwijkers in Poolse Wronki

Jaarlijkse busreis in teken van dertigjarig bestaan
Hoogtepunten zijn er altijd wel op de jaarlijkse busreis naar Wronki. Maar dit jaar was er een zeer bijzondere verrassing: het concert van de Amerikaans-Koreaanse violiste Sarah Chang in de Philharmonie in Poznan. Als een kers op de taart van de dertig jaar bestaande vriendschapsbanden tussen de steden Beverwijk en Wronki.  De Beverwijkers reisden met touringcarbedrijf Bakker Travel uit Wormerveer en logeerden in Hotel Olympic en in de pensions Kasztanka in Rzecin en Marek Dobosz in Karolewo.

Lees hier verder

 

 

Foto's van de busreis vindt u op de link hieronder:

 

Busreisimpressies 2011

 

 

 

 


J
eroen Bakker (links) overhandigt Wim Spruit en Jan Camfferman de eerste exemplaren van zijn radiodocumentaire.

(Foto Raimond Bos)

Radiodocumentaire Beverwijk-Wronki van Jeroen Bakker
 

In mei 2010 is Radio Beverwijk in de persoon van Jeroen Bakker meegereisd met de stedenbandbusreis naar Wronki in Polen. Wim Spruit heeft, namens de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Radio Beverwijk uitgenodigd mee te reizen. Jeroen heeft dagelijks verslag gedaan van zijn belevenissen in het radioprogramma Lokaal Totaal en heeft van zijn belevenissen en die van zijn medereizigers een radiodocumentaire gemaakt. De eerste exemplaren van de dvd (radio-uitzendingen, foto’s, video-opnamen) zijn overhandigd aan stedenbandvoorzitter Wim Spruit en Jan Camfferman, voorzitter van Radio Beverwijk, tijdens een bijeenkomst in de studio van de regionale omroep in de Spaarnestraat.

lees hier verder

 

Extra feestelijke activiteiten in jubileumjaar Beverwijk-Wronki

Interne organisatie na 30 jaar gewijzigd

Voorafgaande aan het jaar waarin de vriendschapsbanden tussen Beverwijk en het Poolse Wronki dertig jaar bestaan, heeft het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki/Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki  de interne organisatie gewijzigd. Gekozen is voor een klein (dagelijks) bestuur en een keten van projectvrijwilligers. Op deze wijze willen allen die betrokken zijn bij de activiteiten van de stedenband hun tijd en energie zo efficiënt mogelijk inzetten. Het bestuur wordt gevormd door Wim Spruit (voorzitter), Herman Brouwer (secretaris) en Jaap Bubberman (penningmeester). Zij waren al bestuurslid in de oude situatie.

lees hier verder

Bardzo uroczysty jubileuszowy rok Beverwijk-Wronki

Miasta zaprzyjaźnione 30 lat

W roku, w którym więzi przyjaźni pomiędzy Beverwijk i polskimi Wronkami istnieją 30 lat, zmienił zarząd Stowarzyszenia Współpracy Beverwijk-Wronki/ Stowarzyszenie Pomocy Medycznej IJmond-Wronki swój skład. Wybrano mały (codzienny) zarząd i grupę współpracujących na danych projektach wolontariuszy. W ten sposób  wszyscy związani z  działanościami Stowarzyszenia Współpracy efekrywnie zagospodarują swój czas i energię . W skład zarządu wchodzą: Wim Spruit (przewodniczący), Herman Brouwer (sekretarz) i Jaap Bubberman (skarbnik). Osoby te były także członkami poprzedniego zarządu.Beverwijk-Wronki  Bruisend jubileumjaar

"Iedereen die Polen heeft bezocht weet hoe aardig en gastvrij de mensen er zijn", zegt Wim Spruit die al 30 jaar aan het roer staat van de Stedeband Beverwijk-Wronki.

Lees het hele artikel in de Beverwijker van 24 maart 2011 op de volgende link:

De Beverwijker maart 2011

 

 

 

In archief geplaatst: 26 september 2010

Oud-brandweerman Jan Provily op bezoek bij collega’s in Wronki

De Heemskerkse oud-brandweerman Jan Provily (76) is in september vorig jaar en in mei dit jaar met de jaarlijkse busreis mee geweest naar Wronki. Beide keren werd hij, als voormalig lid van de Heemskerkse brandweer, hartelijk welkom geheten in de kazerne in Wronki. Tijdens het laatste bezoek had Jan een gloednieuw T-shirt van de Heemskerkse brandweer mee voor de voorzitter van het korps in Wronki, Andrzej Liszkowski.

De foto’s, gemaakt door Betty Herder, tonen de beide vrienden in de kazerne en bij een van de brandweerwagens die het Wronki-korps rijk is.

Zowel Jan Provily, als Betty Herder hebben zich opgegeven voor de reis naar Polen in 2011, van 12 tot en met 19 juni.

Reis naar Wronki in 2011 van 12 tot en met 19 juni

 In het jaar dat de banden tussen Beverwijk en Wronki dertig jaar bestaan, vindt de jaarlijkse busreis plaats van zondag 12 (Pinksterweekeinde) tot en met zondag 19 juni.

Deelname aan deze reis staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in de Poolse partnerstad van Beverwijk. Weliswaar is het activiteiten- en excursieprogramma nog niet bekend, vaststaat dat deze achtdaagse reis in het teken zal staan van het dertigjarig bestaan van de stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Voor meer informatie over deelname aan deze reis: Wim Spruit, tel. 0251 212167of via email: wronki@spruitpr.nl

Transport met hulpgoederen naar Wronki en Szamotuly

De Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki, een zusterclub van de stedenband Beverwijk-Wronki, heeft een hulpgoederentransport naar Polen verzorgd.

Lees verder in:

Transport hulpgoederen

Een selectie van de foto's gemaakt door Dirk van Bus in

Fotoalbum Dirk Bus

Een selectie van de foto's gemaakt door Dick van Diepen in

Fotoalbum Dick van Diepen

Een selectie van de foto's gemaakt door Jaap Fatels in

Fotoalbum Jaap Fatels

Persoonlijk verslag van Radio Beverwijk-verslaggever Jeroen Bakker

‘Een reis die diepe indruk maakt, zeker als je hoort: hé daar gaat mijn rolator’

De Stedenband Beverwijk-Wronki, hoe is dat en wat betekend dat. Hoe is het ooit allemaal begonnen? Deze en vele andere vragen kwamen op mijn pad, toen ik gevraagd werd om voor Radio Beverwijk naar Polen af te reizen en verslag te doen van de stedenbandreis van Beverwijk naar Wronki. Vragen waarop ik tracht antwoord te geven in de radio docu die ik aan het maken ben. Laat ik even vooraf stellen dat deze docu nog niet is afgerond, mocht u dus denken dat u wellicht een bijdrage kunt leveren laat dan van u horen en bel met 06-13883637. Alles is welkom: van foto’s en verhalen tot eventueel een audio bijdrage.

Lees het hele verslag in:

Verslag Jeroen Bakker

en bekijk een selectie van de foto's in:

Fotoalbum Jeroen Bakker

Bevrijders trotseren Poolse koude en maken van ‘achtdaagse’ een feest

Het koude en regenachtige weer trotserend, hebben de Beverwijkers die deelnamen aan de achtdaagse reis naar Wronki met volle teugen genoten van een week naar de Poolse partnerstad van Beverwijk. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, die de reis voor de achttiende keer organiseerde, had als vanouds gezorgd voor een aantrekkelijk en afwisselend programma. Een mix van cultuur, natuur, geschiedenis en Poolse lekkernijen en gastvrijheid.

Lees verder in:

Busreis 2010

Beverwijkse delegatie bij mis op nationale feestdag

Op de Dag van de Grondwet, één van de nationale feestdagen in Polen, was in Wronki ook een Beverwijkse delegatie vertegenwoordigd.   De Beverwijkse Harmonie Kapel was van 1 tot en met 5 mei in Polen, een tweede Beverwijkse groep van 2 tot en met 9 mei.

Lees verder in:

Delegatie bij mis

Beverwijkse Harmonie Kapel kijkt  terug op verrukkelijke vijfdaagse in Wronki in Polen

Het bezoek aan Wronki is de orkestleden van de Beverwijkse Harmonie Kapel onder leiding van Louis de Blieck zeer goed bevallen. Na een voorspoedige busreis werden de orkestleden zeer hartelijk ontvangen in het Cultureel Centrum van Wronki. In de drie dagen, die daarop volgden, werd het orkest in verschillende plaatsen ontvangen door de plaatselijke orkesten en werden er diverse concerten gegeven, optredens die door de plaatselijke bevolking en gastorkesten zeer gewaardeerd werden.

Lees verder in:

BHK in Wronki

Filmpjes van de optredens zijn te zien op www.youtube.com en tik in: BHK on tour in Polen.

In archief geplaatst: 15 juni 2010


Koninklijke onderscheiding voor Jaap Bubberman

In het Kennemer Theater in Beverwijk heeft ons bestuurslid Jaap Bubberman een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Han van Leeuwen. Hij is Lid in de orde van Oranje-Nassua geworden. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal, op donderdag 29 april.

Lees verder in:

Koninklijk onderscheiden

Cursisten Nova College uitstekend voorbereid naar Wronki
 
Wat nu, na een geslaagd congres voor jongeren?

Vermoeid, maar zeker niet verveeld. Voldaan, maar ook: niet genoeg kunnen krijgen van het gastvrije Wronki en zijn hulpvaardige inwoners. Uitstekend voorbereid, maar ook vol verwachting wat de toekomst brengt!

Het slaat allemaal op de groep cursisten van ROC Nova College in Beverwijk, die van 23 tot en met 27 maart naar Wronki is geweest om deel te nemen aan het internationaal jongerencongres over milieu: ‘Hoe creëren wij een ecologische samenleving?’. En natuurlijk was deelname aan het congres belangrijk en zeker, de jongens en meisjes hebben er veel van opgestoken. Maar wat was het ook mooi om kennis te maken met vooral de leeftijdgenoten in Wronki. Van tevoren werden er al mailtjes uitgewisseld en via de web cam hebben veel van deze cursisten de jongeren in Polen al goed leren kennen. Want naast het  congres zijn natuurlijk de persoonlijke ontmoetingen belangrijk en – uiteindelijk – onvergetelijk gebleken.

Waarmee gezegd is dat het congres de directe aanleiding vormde om naar Wronki af te reizen, maar dat alles er omheen niet minder belangrijk was.  Wat te denken van de logeerpartij en de maaltijden in een schitterend landhuis met bijgebouwen in de bossen van de gemeente Pniewy, een klein half uurtje van Wronki verwijderd, in het dorpje Zajaczkowo?  

Het begon allemaal eind vorig jaar, toen docente Ilse van der Meij door de secretaris van de stedenband, Lia de Ridder werd benaderd met de vraag of zij met een groep cursisten aan het congres wilde deelnemen. Het congres in Wronki was een vervolg op het in 2006 in Beverwijk/Wijk aan Zee gehouden jongerencongres, dat toen als thema had ‘jongeren in Europa’.  Ilse reageerde enthousiast, ook de directie van het Nova College was meteen positief en toen eenmaal vast stond welke groep cursisten naar Polen mocht afreizen (studierichting zorg en maatschappelijk welzijn), was de stemming buitengewoon positief. Tijdens de lessen werd veel en diepgaand over het project gesproken. Extra aandacht voor de Engelse taal (de voertaal op het congres), aandacht voor het milieu en ook voor creatieve uitingen.

De lessen resulteerden in een goedgevulde voorbereidingsmap, een kunstwerk waaraan alle jongens en meisjes hebben meegewerkt en dat zou worden aangeboden aan de burgemeester van Wronki, Miroslaw Wieczór. Ook werd nagedacht over wat mee te nemen als presentjes: tassen, pennen en usb-sticks met het welbekende Nova College-logo, maar ook typisch Hollandse producten als drop, stroopwafels en kaas.  Eerlijk is eerlijk, ook de begeleidende leraren Ilse van der Meij, Esther van de Wint, stagiaire Jennifer Poole en oud-directeur Wim van Zanen genoten met volle teugen van dit Poolse avontuur.  Namens de stedenband waren Lia de Ridder (secretaris) en Wim Spruit (voorzitter) meegereisd en ook al konden zij niet alle onderdelen van het congres bijwonen (zij hadden ook tijdens dit bezoek allerlei andere gesprekken, vergaderingen en ontmoetingen), beiden kijken met  dankbaarheid en enthousiasme terug op het voortreffelijk verlopen bezoek.

Na een hele lange busreis (07.00 – 20.30 uur) werden, na een met z’n allen genoten maaltijd, de kamers opgezocht. De volgende morgen kregen alle deelnemende  groepen de gelegenheid zich te presenteren in de bioscoop van Wronki, waar, als muzikaal intermezzo, jeugdige leden van de Folkloristische Dans- en Zanggroep Marynia optraden.  Na de lunch was het tijd voor een bezoek aan het themapark Natura 2000 en werden de Nederlandse gasten opgedeeld in groepen om ondermeer een naschoolse opvang/kinderdagverblijf te bezoeken en een dagcentrum voor gehandicapten.

Het Nova College had voor beide bestemmingen passende cadeaus meegebracht, naast speelgoed ondermeer een dvd-speler.  De volgende ochtend was er een lezing over het congresthema in het cultureel centrum, daarna vonden de workshops plaats en bezochten de congresgangers het museum en het Franciscaner klooster. Een bijzondere ervaring leverde de vrijdagmorgen op: studenten van de universiteit in Poznan beheren een zogenoemd ‘wolvenstation’ in Stobnica. Zij bestuderen daar het gedrag van wolven en het was voor de meeste jongeren de eerste keer dat zij een wolf in het echt konden aanschouwen.  Vrije tijd kwam er aansluitend, tijdens het uitstapje naar Poznan. Een mooie stad, een schitterend centrum en dat met 20 graden… boven nul, wel te verstaan….

Media-aandacht te over, zowel ‘hier als daar’. Kort na terugkeer was een groep cursisten live te gast bij Radio Beverwijk om voor de microfoon met elkaar verslag te doen van alle belevenissen.  In  De Beverwijker & Heemskerkse Courant publiceerden de cursisten een verslag met een prachtige foto.   Er is ook een wedstrijd uitgeschreven: alle deelnemers mogen hun ervaringen op papier zetten en het ‘beste artikel’ komt in de krant en zal op de website van de stichting stedenband worden gepubliceerd. En natuurlijk krijgt de winnaar of winnares mettertijd een prijs.

Ook in Wronki hebben de cursisten hun ‘positieve’ sporen nagelaten. Bartek Roszak, een 25-jarige student psychologie uit Wronki en lid van het comité buitenlandse betrekkingen, was min of meer de dagelijkse gastheer van deze groep. De Beverwijkers hadden hem al meteen na aankomst in hun harten gesloten en toen op het moment van afscheid nemen Bartosz van alle Nederlandse deelnemers een persoonlijk bedankbriefje had gekregen, was hij niet alleen buitengewoon verrast, maar werd het hem even te veel en liet hij zijn emoties de vrije loop.

Maar ook zonder de steun van Tomasz Ziólek (de vaste Beverwijk-man in Wronki) en gemeenteambtenaar Lukasz Majchrzak (pers en media) was dit project niet geslaagd.

Alle deelnemers kregen een infomap van de gemeente en een T-shirt met het logo van het congres als aandenken. De stichting stedenband deed het boekje over de ‘zilveren samenwerking’ cadeau, een blijvende herinnering aan de Poolse vijfdaagse.

En in de toekomst? Het is de wens van eenieder dat de persoonlijke contacten die zijn gelegd, blijven voortbestaan. Er is ook een mogelijkheid om in Wronki en omgeving stage te lopen in de studierichting van de cursisten:  te denken valt aan het dagcentrum voor gehandicapten,de drie  tehuizen voor  gehandicapten, een centrum voor maatschappelijke zorg, een gezondheidscentrum (huisartsen, tandarts en apotheek ineen) enzovoort.  En… misschien nog eens keer naar Polen? Het Franse Plérin (Bretagne) heeft aangeboden om het derde congres op rij te organiseren! Wordt dus vervolgd. (w.a.s.)


Nova College maakt uniek cadeau voor Wronki

 

 

 

 

 

 

 

De cursisten van het ROC Nova College in Beverwijk, die op 23 maart naar Wronki reizen om deel te nemen aan het internationaal jongerencongres, hebben een mooi cadeau in gedachten.

 

 

 

 

 

 

 

De groep jongens en meisjes wil een uniek geschenk achterlaten als blijvende herinnering aan hun bezoek aan Wronki. Alle cursisten dragen een steentje bij aan een groepskunstwerk.

 

Tijdens de lessen muzische vorming en creativiteit zijn zij volop bezig met het ‘schilderij’. Deze foto’s geven een mooi beeld van deze kunstzinnige activiteit.

 

 

 

 

 

 

 


Leerlingen Nova College naar jongerencongres in Wronki
Hoofdthema milieu plus ‘kunst, voeding en muziek’

Het ROC Nova College voor middelbaar beroepsonderwijs gaat naar Wronki.

Zo’n 36 leerlingen en een viertal leraren van deze school in Beverwijk gaan van 23 tot en met 27 maart naar de Poolse partnerstad van Beverwijk. De leerlingen, in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar, nemen deel aan een internationaal jongerencongres, waar ook jongeren uit de andere partnersteden van Wronki aanwezig zijn: Plérin (Frankrijk), Cookstown (Noord-Ierland), Lentvarius (Litouwen) en natuurlijk de Polen zelf. Belangrijkste thema van het congres is ‘jongeren en het milieu’. Daarnaast zullen de Beverwijkers een presentatie verzorgen op het gebied van ‘Nederlandse kunst, voeding en muziek’.

Het bezoek aan Wronki vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, die de contacten tussen de school en de congresorganisatie onderhoudt.

In 2006 organiseerde de Beverwijkse stichting een soortgelijk congres voor dezelfde leeftijdsgroep in Beverwijk en Wijk aan Zee. Het thema luidde in dat jaar ‘Jeugd voor Europa, nu en in de toekomst’. Net als toen geeft de Europese Unie subsidie om een deel van de kosten van deze activiteiten te dekken.

Beide eerste dagen in Wronki staan in het teken van het congres, op de derde dag hebben cursisten – 25 eerstejaars en 11 derdejaars Zorg en Welzijn - en docenten de gelegenheid om nader kennis te maken met de zorgsector. Er staan werkbezoeken gepland aan enkele zorginstellingen, zoals een tehuisvoor verstandelijk gehandicapten en een dagcentrum voor gehandicapten.

Tijdens een aantal lessen is al uitvoerig aandacht besteed aan Polen in het algemeen en Wronki en het milieu in het bijzonder. In de lessen muzisch creatief en communicatieve vaardigheden hebben de deelnemers zich verdiept in het land Polen en zijn inwoners,en het milieu .De voertaal op het congres is Engels, ook daaraan wordt extra aandacht geschonken. Daarnaast wordt er nog hard gewerkt aan de presentaties en workshops die de leerlingen in Wronki gaan houden. Namens de stedenbandstichting is secretaris Lia de Ridder projectleider en zij heeft samen met voorzitter Wim Spruit een les over Wronki en over het aanstaande congres gegeven. 

Het materiaal dat de leerlingen op deze manier verzamelen, gaat in een map die uiteindelijk moet leiden tot een brede infomap over het bezoek aan Polen en de resultaten van het congres.

Namens het Nova College gaan de leraren John Schoorl, Esther van der Wint, Jennifer Poole en Ilse van der Meij mee; namens de stedenbandstichting voorzitter Wim Spruit en secretaris Lia de Ridder.

Zie ook: www.novacollege.nl

 

 Meer foto's

 


"Beverbrunch" Radio Beverwijk in teken van partnerstad Wronki

Het winkelcentrum De Beverhof staat in 2010 in het teken van ‘actief & actueel’. In samenwerking met Radio Beverwijk zijn er het hele jaar door, steeds op de laatste zaterdag van de maand, twaalf uitzendingen gepland met de titel De Beverbrunch. De eerstvolgende live-uitzending is zaterdag 27 februari (11.00 tot 12.00 uur) op het middenplein in het winkelcentrum.

Aandacht wordt besteed aan de stedenband met Wronki in Polen. Speciale gast is de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Wim Spruit.

Het interview wordt afgewisseld met actualiteiten en muziek. De traditie wil dat de geïnterviewde zelf zijn of haar muziek meeneemt. Wim Spruit zal in elk geval iets van de Pools-Franse componist Chopin meenemen naar De Beverhof en hij zal een nummer draaien van de IJmondse band We Cook With Fire. Deze band trad vorig jaar mei met veel succes op tijdens de Holland Dag in Wronki. Er wordt een nummer gespeeld van de cd ‘Chilledgreaseburger’.

De Beverbrunch is een programma van Ab Jenema en is te beluisteren via de kabel op 104.5 FM en 105.4 FM in de ether.

 

De IJmondse band We Cook With Fire trad in mei vorig jaar op in het amfitheater in Wronki.


Aandacht voor Wronki in boek ‘Dit was Beverwijk’

In het onlangs verschenen boek ‘Dit was Beverwijk’, geschreven door onze voorzitter Wim Spruit, is ook aandacht geschonken aan de stedenband met Wronki. Op de pagina’s 144 en 145 staan tekst en foto’s. Het boek, dat verscheen in een oplage van ruim 2.400 exemplaren was in tien dagen uitverkocht.

De beide pagina’s zijn hierbij te lezen.

Afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding kan het even duren voordat deze pagina's ge-upload zijn!

pagina 144

pagina 145.

in archief geplaatst op 27 februari 2010IJmonders wederom supergastvrij onthaald in zomers warm Wronki
volgend jaar weer busreis naar Beverwijkse partnerstad

 

Een gezellige groep deelnemers, een interessant en afwisselend activiteiten- en excursieprogramma en.... prachtig zomerweer. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de jaarlijkse busreis van Beverwijk naar het Poolse Wronki. Ruim veertig inwoners van Beverwijk en omgeving genoten de afgelopen week acht dagen lang van een mix van sportieve en culturele activiteiten in de Poolse partnerstad.

Chauffeur Hans Bosch van touringcarbedrijf Beentjes & De Bruyn loodste de gasten door de wijde omgeving, al stond als altijd de eerste dag van het bezoek in het teken van thuishaven Wronki.

Daar werd het Regionaal Museum bezocht, was er een koffie-uurtje in het cultureel centrum, kregen de gasten tijdens een bezoek aan de Franciscaner kloosterkerk uitleg van een priesterstudent en werd de warme lunch gebruikt in de school in het dorpje Biezdrowo.

De namiddag werd besteed aan een tour in de omgeving.

De dag erop stond in het teken van het paard. Met paard en wagen, eigendom van de beroemde stoeterij in Sieraków, werd ’s morgens een tocht gemaakt door het uitgestrekte bosgebied, de lunch was aan het meer van Sieraków en de deelnemers reden in de middag naar Pniewy, om de rijtuigenfabriek (restauratie en fabricage) van de familie Bogajewicz te bezichtigen.

De woensdag was voor het eerst in de geschiedenis van de jaarlijkse busreis een vrije dag, die alle deelnemers naar eigen inzicht konden invullen. Zo bezocht oud-brandweerman Jan Provily de brandweerkazerne van Wronki, waar hij gastvrij werd onthaald door voorzitter Andrzej Liszkowski en commandant Stefan Kaszkowiak. Beverwijker André Koorn, verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis nam een kijkje in het ziekenhuis van Szamotuly, waar vorig jaar tientallen hoog laagbedden naar toe zijn gebracht. Koorn kon met eigen ogen zien dat deze bedden volop in gebruik zijn en door artsen en patiënten zeer worden gewaardeerd. Dr. Piotr Kasprowicz en regiobestuurder Kazimierz Michalak waren aanwezig om hem te begroeten en rond te leiden.

Donderdag stond in het teken van Poznan, de dichtstbijzijnde grote stad. Onder aanvoering van een Nederlands sprekende tolk is de kathedraal bezocht, alsmede het oude centrum van deze studentenstad en na een ‘middag op eigen gelegenheid’ was er rond vijven een tour met een historische tram door de hele stad.  De afgelopen jaren werd het dagje Poznan traditietrouw afgesloten met theaterbezoek, maar omdat het theaterseizoen nog niet van start is gegaan, is gekozen voor deze tramtour. En dat bleek een uitstekende keus.

Het kasteel in Kórnik met zijn indrukwekkende tuinen stond de dag erop op de agenda. Met aansluitend het park en paleis in Rogalin, een diner in orangerie Skarpa in Rogalinek en aan het eind van de middag het vernieuwde landbouwmuseum in Szreniawa.

Vader Henio en zoon Bartek Roszak van restaurant Wigwam wachtten de Nederlanders en Poolse genodigden zaterdagmiddag op voor – ook al een traditie – de barbecue. Dit maal niet aan de rivier de Warta, maar in een echte wigwam en terrastuin van dit restaurant aan de randen van Wronki. Voorzitter van de organiserende Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Wim Spruit: ‘Het was wederom een geweldige week, voor iedereen. Samen met Tomasz Ziólek van de Commissie Wronki-Beverwijk is er iets moois tot stand gebracht. Met alle goede ervaringen rijker, ziet het er naar uit dat we volgend jaar, in mei of juni, wederom een weekje Wronki organiseren. Ze versterken de vriendschapsbanden, leiden tot nieuwe activiteiten en dat is precies wat de stedenband beoogt’.

fotoreportages:

Fotoreportage van Piet Steijn

 

Fotoreportage van Dick van Diepen

 

Fotoreportage van Jil Tukker

foto's: Grazyna Kazmierczak en Dick van Diepenin archief geplaatst op 27 februari 2010Foto's typisch Hollands feestje in Wronki

Via onderstaande link komt u direct op de fotopagina van de website van het Cultureel Centrum Wronki, met de foto's van de Wronki dagen. De foto's zijn gemaakt door medewerkers van het Cultureel Centrum.

Fotopagina WOK

 in archief geplaatst op 27 februari 2010Foto's typisch Hollands feestje in Wronki

De foto's in het album in onderstaande link zijn gemaakt door: Bartek Roszak

Wronki Mei 2009 (1) in archief geplaatst op 27 februari 2010Foto's typisch Hollands feestje in Wronki

De foto's in het album in onderstaande link zijn gemaakt door: Ella de Jong, Wijk aan Zee (Kop van WaZ)

 Wronki Mei 2009 (2)in archief geplaatst op 27 februari 2010Poolse provincie Wielkopolska eert Beverwijker Wim Spruit met lintje  

De provincie Wielkopolska (Groot Polen) heeft Beverwijker Wim Spruit geëerd met de medaille van verdienste. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van de nationale feestdagen in Polen van 1 tot en met 3 mei. Een delegatie van Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs was in Wronki en in het Amfitheater aan de rivier de Warta kreeg de Beverwijker de versierselen opgespeld door Zbigniew Ajchler uit naam van gouverneur Marek Wozniak.

Ajchler, afgevaardigde van de regio waartoe Wronki behoort in het provinciebestuur, roemde de lange reeks van activiteiten van Spruit: ‘Zijn biografie in relatie tot Polen is een lange lijst van bijna dertig jaar spraakmakende en opbouwende activiteiten. Wij complimenteren hem daarmee, nu eens niet alleen namens alle inwoners van Wronki, maar namens de 3,3 miljoen Polen in onze provincie’.

 

 De uitreiking van de onderscheiding aan Wim Spruit (midden) met rechts Zbigniew Ajchler en links de burgemeester van Wronki, Mirek Wieczór (Foto Ella de Jong, Wijk aan Zee).in archief geplaatst op 13 september 2009 

Wronki uit z’n dak tijdens typisch Hollands feestje

In de rij voor bitterballen met mosterd....

Het bezoek van een twaalfkoppige delegatie uit Beverwijk en Wijk aan Zee aan Wronki, heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. Met groot enthousiasme werden de activiteiten van de Nederlanders verwelkomd tijdens de viering van de nationale feestdagen in Wronki: 1 mei Dag van de Arbeid, 3 mei Dag van de Grondwet.

De Polen waren buitengewoon gecharmeerd van het programma, waarvoor de Beverwijkers hadden gezorgd. De informatiekraam van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki trok honderden belangstellenden. Vooral weggevertjes als oranje balpennen, Delftsblauwe miniklompjes, ballonnen, maar ook het foldermateriaal over toeristische activiteiten in de IJmond waren binnen enkele uren op. De doekramen van Ella de Jong (Kunstontmoetingsplek Wijk aan Zee) en kunstenares Ginny Bartholomée vielen bij jong en oud in goede aarde. Kinderen konden hun creativiteit volop kwijt bij het schilderen en tekenen en ouders maakten foto’s van hun kinderen achter de levensgrote, geschilderde portretten van koningin Beatrix en prinses Amalia. Ook het gratis graaien in de grabbelton was een goede zet: soms waren er zes volwassenen tegelijk die probeerden een presentje uit de ton te bemachtigen.

Ongetwijfeld een hoogtepunt van de Hollandse sfeer tijdens de Wronki Dagen was de keuken van kok Peter van Hal en zijn, in Volendamse kledij gestoken echtgenote, Marjon van Hal.

Andijviestampot, maar ook zuurkool met worst, erwtensoep, het ging er allemaal in. Een lange rij stond ontspannen te wachten op de kans om een puur Hollandse hap te mogen proeven. Toen aan het einde van de middag kok Van Hal met bitterballen en mosterd op de proppen kwam, was het helemaal feest. Deze voor Polen onbekende lekkernij smaakte hen uitstekend. Net als overigens de blokjes kaas. 

Ook de twee optredens van de band WeCookWithFire – in het Amfitheater Olszynki en in discotheek Wigwam – hebben diepe indruk gemaakt. De openlucht optredens waren een schot in de roos: jong en oud waren geraakt door de pop, soul & funk van deze viermansformatie uit Wijk aan Zee, Velsen en Haarlem.

Meer officieel ging het er aan toe tijdens de opening van de expositie van zo’n 25 werken van zes kunstenaars uit Beverwijk en Wijk aan Zee. Burgemeester Mirek Wieczór, in aanwezigheid van loco-burgemeester Rafal Zimny en tientallen andere genodigden, opende de tentoonstelling in het Stad & Streek Museum in Wronki met lovende woorden. Het verraste hem niet dat veel van de werken een impressie geven van zee, strand en duinen en van de vrolijkheid die Nederlanders zo kenmerkt, in met name de werken van Yvonne Zomerdijk.

‘Als je deze kunstwerken ziet, voel je je helemaal in Nederlandse sferen. Complimenten voor Ella de Jong, die deze schilderijen heeft samengebracht en op een voortreffelijke wijze in ons museum heeft weten te combineren’, aldus Wieczór. De expositie van werken van Lydia Nederlof, Yvonne Zomerdijk, Erik Meijer, Ginny Bartholomée, Susanne Slings en Ernie Gerrits is nog tot eind deze maand te zien.

Als dank werd een bezoek aan Poznan aangeboden en was er vlak voor vertrek nog een informele ontvangst door het gemeentebestuur in het stadhuis.

Een korte impressie van de kunstenaars en hun werk op onderstaande link:

 Mei dagen in Wronkiin archief geplaatst op 13 september 2009


Kunst uit Wijk aan Zee en Beverwijk te zien ook na Wronki Dagen

Op 3 mei opende de burgemeester van het Poolse Wronki, Mirek Wieczór, een expositie van werk van Beverwijkse en Wijk aan Zeese kunstenaars. Hij deed dat in het Stad & Streek Museum in zijn gemeente op deze nationale Poolse feestdag. In aanwezigheid van genodigden en overige belangstellenden heeft hij aandacht gevraagd voor zo’n 25 werken van Susanne Slings, Lydia Nederlof, Ginny Bartholomée, Erik Meijer, Yvonne Zomerdijk en Ernie Gerrits.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Ella de Jong, verbonden aan Kop van WaZ in Wijk aan Zee. 

Informatie Kunstenaarsin archief geplaatst op 13 september 2009


Septemberbusreis naar Wronki versterkt vriendschapsbanden

Iedereen kan mee naar Poolse partnerstad van Beverwijk

 

De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki is volop bezig met de voorbereidingen van een busreis naar Polen. 
In 2006 vond de laatste editie plaats van de jaarlijkse busreis. 
Het bestuur heeft – op veler verzoek – besloten om dit jaar weer zo’n achtdaagse trip te organiseren. De reis vindt plaats van zondag 30 augustus tot en met zondag 6 september aanstaande. De luxe touringcar (toilet, dvd, koelkast, koffiebar) van Beentjes en de Bruyn biedt plaats aan zo’n 48 deelnemers. Het is de bedoeling om net als in voorgaande jaren een interessant en afwisselend excursie- en activiteitenprogramma aan te bieden. 
Er is aandacht voor cultuur (muziek, folklore), natuur (bossen, barbecue), sportieve activiteiten (wandelen) en natuurlijk is er ruimte in de agenda voor toeristische stedenbezoeken in de omgeving. 
De stad Poznan staat hoog op het verlanglijstje van de deelnemers. Deelname aan de reis staat open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in de partnerstad van Beverwijk. 
Vanzelfsprekend kunnen ook gasten mee die de zusterstad al eens eerder hebben bezocht. De reis naar Polen wordt in één dag gemaakt. 
Het vertrek op zondag 30 augustus is omstreeks 06.30 uur (opstapplaatsen in de hele IJmond) en rekening houdend met rusttijden voor de chauffeur, pauzes en de lunch, komt de bus omstreeks 18.30 uur aan.

De totale kosten van de reis zijn afhankelijk van de wensen van de deelnemers. De busreis zelf kost 180 euro voor donateurs en 195 euro voor niet-donateurs. Wanneer wordt deelgenomen aan alle excursies (inclusief lunches en soms diner) komt dit uit op pakweg 100 euro. Logies kan bij vrienden of bekenden en bij een ‘gastgezin op maat’ dat de stichting voor de deelnemers zoekt. Ook verblijven in een hotelletje of pension is mogelijk. De kosten van deze accommodaties (logies en ontbijt) bedragen zo’n 140 euro. 

Voor meer informatie en opgave: Wim Spruit, voorzitter, tel. 212167 en via wronki@spruitpr.nl

 in archief geplaatst op 13 september 2009


Helaas afgezegd wegens familieomstandigheden

Poolse familieband Wylegałów op ‘Beverwijk Uit de Kunst’
Op waldhoorn, jachthoorn en trompet

Tijdens de tweejaarlijkse culturele manifestatie Beverwijk Uit de Kunst – dit jaar op zaterdag 12 september op het Kerkplein, van 14.00 uur tot middernacht – draagt wederom de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki een steentje bij.

De afgelopen jaren was de stichting steeds present met een informatiekraam. Dit jaar heeft de manifestatie een actiever karakter en koos de stedenbandstichting voor een typisch Pools optreden. De muzikale familie Wylegałów uit Chrzypsko Wielkie (naaste buur van de Beverwijkse partnerstad Wronki) treedt in de middaguren verschillende keren op voor het Kennemer Theater. Beide ouders en hun vier kinderen treden op onder de naam Bazant, een jachtclubband, die diverse blaasinstrumenten bespeelt.

Het publiek op ‘Beverwijk Uit de Kunst’ zal horen hoe het klinkt wanneer ‘Appèl tot jagen’, ‘Ontlaad het wapen’ en ‘Einde jacht’ worden gespeeld.

Vader Janusz, moeder Bogumila, dochter Ola en de drie zoons Marcin, Szymon en Hubert hebben allemaal een muzikale opleiding achter de rug en bespelen ondermeer de (Engelse) waldhoorn, jachthoorn en trompet. De jongste van het stel, zoon Hubert (vernoemd naar de patroonheilige van de jacht) hebben behalve in Polen, ook in andere Europese landen opgetreden. Met name in Duitsland zijn hun optredens elke keer weer een groot succes. Bazant was eerder in Beverwijk tijdens de viering van het zilveren jubileum van de banden tussen Beverwijk en Wronki in 2006 (Kennemer Theater) en in 2002 tijdens de Nacht van Europa in Wijk aan Zee. Beide keren was de familie niet compleet, maar dit keer zijn alle leden van de familie Wylegala aanwezig.

Bogumila Wylegałów ontwerpt de kostuums, die door haar zuster worden gemaakt. De kostuums zijn vanzelfsprekend passend bij alle optredens, zijn donkergroen en stralen het jachtgevoel uit. 


in archief geplaatst op 8 juli 2009


Lintje voor Tineke Opdam

Ons oud-bestuurslid Tineke Opdam (65, officieel mevrouw C.G.M.Opdam)) heeft een lintje! Op woensdag 29 april werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De versierselen werden die ochtend opgespeld door de burgemeester van haar woonplaats Heemskerk, de heer Jaap Nawijn.

Tineke was enkele decennia werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en was daarnaast en daarna als vrijwilliger actief. Zo is ze ondermeer verslaggeefster van Radio Heemskerk, 12 jaar bestuurslid van de Bibliotheek IJmond-Noord, vrijwilligster bij het Hospicehuis in Beverwijk, bestuurslid van de Stichting Kind en Brandwond. In een verder verleden was Tineke als vrijwilliger werkzaam in het onderwijs en de kinderopvang.
Tien jaar was zij bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. Zij hield zich ondermeer bezig met het inzamelen van medische hulpgoederen en het voorbereiden en begeleiden van groepen Poolse kinderen, die door de stichting waren uitgenodigd om in onze regio enige tijd te verblijven. Om die reden is zij eerder onderscheiden door het Poolse Ministerie van Onderwijs.
De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Heemskerk, ’s middags was er een receptie voor genodigden in De Jansheeren. Namens het bestuur hebben penningmeester Marite Olthoff en voorzitter Wim Spruit de hartelijke felicitaties overgebracht namens bestuur en vrijwilligers van de stedenband.

De gelukwensen gingen gepaard met een bloemenbon en een superfles wijn.

 

 

 

 

 

 

 

(Foto Gemeente Heemskerk)


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 9 mei 2009


Wijk aan Zee in de hoofdrol op Hollandse Dagen in Wronki

WeCookWithFire op Pools podium  

De uitnodiging kwam niet eens zo lang geleden binnen, maar het bestuur van de stichting Stedenband Beverwijk-Wronki doet er alles aan om van de Hollandse Dagen in Wronki in mei een succes te maken.

In Polen worden op 1 en 3 mei nationale feestdagen gevierd, respectievelijk de Dag van de Arbeid en de Dag van de Grondwet. In Wronki viert men feest van 1 tot en met 3 mei en het leek de partnerstad van Beverwijk een leuk idee om er dit jaar een Hollands tintje aan te geven.

Er zal een expositie worden geopend in het Stad & Streek Museum Wronki, met werken van Beverwijkse en Wijk aan Zeese kunstenaars als Lydia Nederlof, Yvonne Zomerdijk, Erik Meijer, Ginny Bartholomée en anderen. Ella de Jong van Kop van WAZ stelt de tentoonstelling samen.

Voorts komen er op het feestterrein een aantal kramen waarom Beverwijk in het bijzonder en Nederland in het algemeen zich zullen presenteren, maar er wordt ook veel ‘gedaan’. Met de viering van Koninginnedag in het achterhoofd kunnen de jongste kinderen zich laten schminken en meedoen met kleuren en tekenen, mogen de bezoekers op de foto met Beatrix, Maxima of Willem-Alexander, is er ballen gooien, komt er een grabbelton en natuurlijk worden Nederland en Beverwijk/Wijk aan Zee flink gepromoot. Brochures en boeken, folders en posters, maar ook de bekende blokjes kaas met een nationale driekleur erop, ballonnen en bloembollen, presentaties enz. maken het aanbod compleet.   

Ongetwijfeld een hoogtepunt op deze dagen is de Wijk aan Zeese kok Peter van Hal. Hij wil de Polen, samen met echtgenote Marjon van Hal, op feestelijke wijze kennis laten maken met typisch Nederlandse gerechten en hapjes. Ook worden enkele inwoners van Wronki uitgenodigd om zelf met hem boven de pannen te staan om te kijken hoe zij het er van afbrengen.

Zeer verheugd is de stichting stedenband dat de IJmondse band WeCookWithFire meereist naar Polen. Deze viermans formatie is succesvol en zeer gewild op Nederlandse en Duitse podia, zowel op festivals als in clubs. De recensies zijn lovend, niet alleen over de optredens maar ook over hun eerste cd: ‘Chilled Grease Burger’. Gunther Irmer (zanger, pianet, harmonica), Wouter Schoonebeek (gitaar, vocals), Timo Kortbeek (drums, vocals) en Bas Leyen (bas) brengen funk, rock, jazz en rhythm & blues. WeCookWithFire staat woensdag 29 april in de finale van de IJmond Popprijs 2009 in de Nozem en de Non in Heemskerk (20.30 uur). Van de zijde van de stedenband zijn voorzitter Wim Spruit en secretaris Lia de Ridder van de partij.

Zie ook:WeCookWithFire

Kop van WAZ

Foto's:
De band WeCookWithFire die het Poolse publiek trakteert op heerlijke ‘rock ’n funk’
Ginny Bartholomée, een van de deelnemende kunstenaars


  Terug naar het beginin archief geplaatst op 9 mei 2009


Oud-voorzitter BHK Piet Steijn weer in Wronki

De oud-voorzitter van de Beverwijkse Harmonie Kapel, de Beverwijker Piet Steijn, heeft geweten dat hij na vele jaren is teruggekeerd naar Wronki.

Steijn behoort tot de groep Beverwijkers en Wijk aan Zeeërs die al vanaf de jaren 80 op een of andere wijze zijn betrokken bij de stedenband met Wronki. Onder zijn voorzitterschap reisden de leden van de B.H.K. naar Wronki en kwam ook het muziekkorps van de brandweer van Wronki naar Beverwijk. Brandweer en scouting zijn in Polen nauw met elkaar verbonden en dat zorgde ervoor dat Piet Steijn ook betrokken raakte bij een bezoek van - toen nog - jonge scouts aan de Admiraal van Kinsbergengroep in Beverwijk.

Jaren verstreken; Steijn is in 2006 weliswaar voor een lang weekend mee geweest naar Polen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband, in juli jongstleden trok hij samen met Jaap Fatels en Rie Knecht de stoute schoenen aan en ging voor een langer, informeel bezoek naar Wronki.

Dat kleine meisjes groot worden bewijst de fotoreportage. Wat in de jaren negentig kleine scouts waren, zijn inmiddels volwassen mensen geworden, met op hun beurt al kleine kinderen. Dat Piet Steijn meer dan welkom was, mag blijken uit de talloze uitnodigingen die hij kreeg om op visite te komen. Er werd zelfs een taart voor hem gemaakt met daarop (in het Duits) de tekst: Heel veel plezier Piet!

En dan nu de vraag die iedere bezoeker van deze site bezighoudt: wie herkent nog wie?

 foto's

foto's bij dit onderwerp: Piet Steijn and friends


in archief geplaatst op 9 mei 2009


Kunstenaars Dirk Bus en Rob Boswinkel voldaan teruggekeerd uit Chojno

De kunstenaars Dirk Bus (Beverwijk) en Rob Boswinkel (Heemskerk) zijn vol indrukken en goede herinneringen teruggekeerd uit Polen, nadat zij een krappe twee weken hebben deelgenomen aan een Poolse versie van het in Wijk aan Zee zo bekende ‘Ezels & Kwasten’.

Beide kunstenaars – Bus schildert, tekent en fotografeert, Boswinkel schildert en tekent – reageerden positief op een uitnodiging van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki om aan deze meerdaagse kunstenaarsmanifestatie mee te doen.

Enkele kleurrijke werken van Dirk Bus.  

 

Als enige Nederlanders maakten zij deel uit van een groep van zo’n vijftig studenten architectuur. Allen zijn eerstejaars aan de faculteit architectuur aan de Universiteit van Poznan, pakweg 50 km ten zuidoosten van Wronki. Om hun eerste studiejaar af te sluiten verbleven de studenten veertien dagen in het dorp Chojno, gemeente Wronki. Zij logeerden in de dorpsschool van schooldirecteur Tadeusz Ciesielski, gebruikten de maaltijden gezamenlijk en waren overdag druk met schilderen en tekenen op tientallen locaties in het dorp, vaak tijdens hoge temperaturen: van 28 tot ruim 40 graden.... Aan het eind van elke dag werden de prestaties besproken en beoordeeld door de professoren in aanwezigheid van geïnteresseerde studenten.  

De zeven schilderijen van Rob Boswinkel, met geheel rechts de monumentale watertoren in Wronki.

Dirk Bus en Rob Boswinkel sloten zich bij alle activiteiten aan, al logeerden zij wel in een schitterende vakantieboerderij in hetzelfde dorp. Aan het eind van het evenement werd van alle deelnemers enkele werken uitgekozen die zijn opgehangen in de kerk in Chojno. Tot na de zomer is deze openbare expositie voor iedereen gratis te bezichtigen.   

Van Dirk Bus hangen er vijf werken, van Rob Boswinkel zeven.

Beide Nederlanders boden een werkstuk aan als dank voor de geweldige dagen die zij in Polen hadden meegemaakt. Tomasz Ziólek, voorzitter van de Commissie Wronki-Beverwijk koos een werk van Dirk Bus, dat een plek zal krijgen in een openbare ruimte in Wronki. De directeur van het cultureel centrum Jan Jankowski gaf de voorkeur aan een tekening van Rob Boswinkel, die komt te hangen in het Wronki Cultureel Centrum.  

Deelname is de IJmonders zo goed bevallen, dat in 2009 een grotere delegatie wordt samengesteld. Meedoen aan het evenement was zonder kosten, dank zij de betrokkenheid van de stichting stedenband, Tomasz Ziólek, mevrouw Krystyna Tomczak (lid van de Commissie Wronki-Beverwijk) en de gemeente Wronki. Met name burgemeester Mirek Wieczór heeft zich sterk gemaakt voor deelname van de beide Nederlanders.        

Het ziet er naar uit dat door de succesvolle ontmoetingen in Chojno, volgend jaar meer Polen present zullen zijn bij Ezels & Kwasten in Wijk aan Zee, een soortgelijke activiteit.

   Poolse studenten bespreken hun schilderijen.

 

 (Foto’s Dirk Bus)

Foto impressie van Dirk Bus van bovenstaande manifestatie

Kunstweek Polen

Dirk Bus heeft tijdens zijn verblijf in  het Poolse dorp Chojno, in juni jongstleden, een prachtige serie foto’s gemaakt, waarvan een aantal op de link hierondere is te zien.

Foto's Dirk Bus


in archief geplaatst op 9 mei 2009


Ziekenhuis in Szamotuly dolgelukkig met RKZ-bedden

Het regioziekenhuis in Szamotuly, zo’n 20 km verwijderd van Wronki, is dolgelukkig met de bedden van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Het zijn uiteindelijk zo’n 60 bedden geworden die van Beverwijk naar het ziekenhuis in Polen zijn vervoerd. Twee keer is er een vrachtwagen naar Beverwijk gereden en weer terug om de gebruikte ziekenhuisbedden te vervoeren.

Het leeuwendeel van deze bedden blijft in het ziekenhuis, een tiental is in gebruik genomen bij een uitleenpost van medische hulpgoederen, opgezet door de Rotary Club aldaar. Wronki kent een soortgelijke uitleenpost, maar dan van de Kiwanis Club. Zieken, overige bedlegerigen, gehandicapten kunnen via deze uitleenposten, zonder kosten, een bed lenen voor thuis.

De regionale media in Beverwijk hebben uitvoerig gepubliceerd over de beddenoperatie van het Rode Kruis Ziekenhuis. Van de ruim 300 bedden die plaats moesten maken voor nieuwe, zijn in totaal 165 naar Polen gebracht.

Ook in Szamotuly is publiciteit gegeven aan de royale schenking. Internist dr. Piotr Kasprowicz en adjunct-directeur dr. Andrzej Leja worden in de Poolse media geciteerd en ook de rol die de stichting stedenband in dit project heeft gespeeld, is ook daar niet onvermeld gelaten.

Ook op de website van de ‘powiat Szamotuly’ – het regiobestuur, waar ook Wronki onder valt – staat een en ander vermeld.

Het bestuur van de stedenband wil ook op deze plaats alle vrijwilligers hartelijk bedanken die deze hulptransporten mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder mevrouw Margriet van Duist (hoofd hotelzaken RKZ), André Koorn (medewerker magazijn RKZ) en zijn collega’s, bestuur en vrijwilligers van de Stichting Caritas Polen en Jaap Fatels, vrijwilliger van de Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki.

In Polen was de contactpersoon voor de zending bedden naar het ziekenhuis in Szamotuly, Tomasz Ziólek, voorzitter van de Commissie Wronki-Beverwijk.

 

De Beverwijkse bedden in het ziekenhuis in Szamotuly. De nachtkastjes en dekens zijn helaas niet nieuw.  

Dr. Piotr Kasprowicz (rechts) en Tomasz Ziólek bij de nieuwe bedden. 

(Foto's Jaap Fatels)


  Terug naar het beginin archief geplaatst op 9 mei 2009


Gebruikte bedden van RKZ opweg naar Poolse instellingen 

Gebruikte, maar nog altijd bruikbare bedden van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk krijgen een nieuw leven in Polen. Het ziekenhuis vervangt op het moment ruim 300 bedden en een groot aantal van de ‘oude’ bedden gaat naar Polen. 

De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki/Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki heeft tot nu toe bijna 90 bedden gekregen, die al naar Polen zijn gebracht. Via RKZ-medewerker André Koorn – die enkele keren via de stedenband in Wronki is geweest – werd het eerste contact gelegd met de arts Piotr Kasprowicz van het regioziekenhuis in het vlakbij Wronki gelegen Szamotuly.

Dit kleine ziekenhuis krijgt in totaal zo’n vijftig bedden, waarvan de helft inmiddels is aangekomen. De overige bedden zijn doorgegeven aan de Stichting Caritas Polen en die zijn vervoerd naar een klooster in Szamotuly. De leiding van het klooster gaat er ondermeer een verpleegafdeling mee inrichten.

Margriet van Duist (vooraan) met links André Koorn van het RKZ tijdens het laden van één van de vrachtwagens (Foto Jaap Fatels).

De komende dagen gaan nog meer bedden naar deze voorzieningen, waarmee het totaal aantal komt op zo’n 150 stuks.

Het Rode Kruis Ziekenhuis is onder leiding van het hoofd hotelzaken Margriet van Duist al vanaf 19 juni met de beddenoperatie bezig. Gezien de nauwe banden tussen de bevolking van Beverwijk en Wronki werd onmiddellijk aan Polen gedacht, met voornoemd resultaat. Het ziekenhuis en de parochies in Szamotuly moeten wel zelf zorgen voor transport. De parochies zetten op eigen kosten vrachtwagens in, het ziekenhuis heeft een schenking ontvangen van de Rotary Club Szamotuly, waarmee de kosten van twee transporten gedekt zijn.

Internist Piotr Kasprowicz bij een bed in het ziekenhuis in het Poolse Szamotuly (Foto Jaap Fatels).

   Meer foto's (gemaakt door Jaap Fatels)


in archief geplaatst op 9 mei 2009


Vracht rollators naar uitleenpost in Wronki

De Kiwanis Uitleenpost in Wronki is weer een groot aantal (medische) hulpgoederen rijker. Het uit mei 2006 daterende initiatief van de Beverwijkse serviceclub en de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki draait nog steeds op volle toeren.

In de uitleenpost bevinden zich rolstoelen, loopkrukken, rollators, hooglaag bedden enzovoort die voor bepaalde tijd worden geleend aan zieken en gehandicapten die er behoefte aan hebben. Heemskerker Peter Koper, die al meerdere jaren voor de stedenbandstichting hulpgoederen naar Wronki brengt, is net terug van een rit naar Polen.

Hij bracht met zijn vrachtbus ondermeer 14 rollators naar Wronki, een hulpmiddel dat in Polen nog tamelijk onbekend is, maar waaraan grote behoefte bestaat.

Het beheer en de uitleen wordt gedaan door vrijwilligers van Kiwanis Club Wronki en van de Commissie Wronki-Beverwijk aldaar. De diensten van de uitleenpost zijn gratis.

 

De president van Kiwanis Club Wronki, Tomasz Ziólek bij de nieuwe zending rollators. (Foto Jaap Fatels)


in archief geplaatst op 9 mei 2009


 Beverwijkse uniformen in Pools Nationaal Brandweer Museum

Het bezoek dat een delegatie van de Beverwijkse brandweer vorig jaar september aan het Poolse Wronki bracht, heeft geleid tot een bijzondere schenking: uniformen aan een Pools museum.

Aanleiding van het Beverwijkse bezoek aan Polen was de viering van het 150-jarig bestaan van de brandweer van de gemeente Wronki. Een delegatie van Beverwijkse collega’s was officieel uitgenodigd en maakte de feestelijkheden mee. Er was ondermeer een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nationaal Brandweer Museum in Rakoniewice.

Die kennismaking leidde tot het schenken van drie verschillende, niet meer gebruikte uniformen van het Beverwijkse korps aan dit museum. Een vrijwilliger van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, die dezer dagen Polen bezocht, nam de uniformen mee en heeft ze afgegeven. De kostuums krijgen een opknapbeurt, zullen worden gereinigd en krijgen binnenkort een mooie plaats in het museum.

De brandweercommandant van Wronki, Stefan Kaszkowiak met één van de uniformen uit Beverwijk. (Foto Jaap Fatels)

 


in archief geplaatst op 9 mei 2009


Leerlingen van Poolse school blij met Beverwijks meubilair

 

De gebruikte, maar nog altijd bruikbare schoolmeubels van Het Kompas staan in volle glorie in de enige school in het Poolse dorpje Biezdrowo, gemeente Wronki.

Het Kompas verhuisde op 20 februari naar een nieuw gebouw in de Drechtstraat in de wijk Zwaansmeer en verliet toen de locatie aan de Belgiëlaan met Heemskerk.

Ruim honderd leerlingensets (schoolbankjes en stoelen) werden kort daarna geladen in een vrachtwagen uit Polen om vervoerd te worden naar Biezdrowo. Daar beschikken inmiddels zo’n vier, vijf klassen over het Beverwijkse meubilair. De directeur van de school, Miedzyslaw Sobanski, is een buitengewoon tevreden mens: ‘Wij zijn blij met deze meubeltjes. Een deel van onze leerlingen heeft nu naar onze begrippen nieuw stoeltjes en tafeltjes. Ons materiaal is vaak tientallen jaren oud en als dorpsschool hebben wij het niet breed. Daarom zijn wij zo blij dat Het Kompas aan ons heeft gedacht. Ik heb de directeur van de Beverwijkse school al een mooie brief geschreven’.

Het transport is een activiteit van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.  

foto: Jaap Fatels

 


in archief geplaatst op 17 juli 2008


IJmondse kunstenaars van harte uitgenodigd! Poolse versie van 'Ezels en Kwasten' in Chojno

Joanna Tomczak en Zbigniew Michalski, kunstenaars uit het Poolse Wronki, kijken met voldoening terug op hun deelname aan ‘Ezels en Kwasten’. Dit is het jaarlijks terugkerende kunstenaarsfestival in Wijk aan Zee. Aan het festival nemen de laatste jaren vaker kunstenaars uit Wronki, de Beverwijkse partnerstad in Polen, deel. In totaal kwamen dit jaar 75 kunstenaars uit binnen- en buitenland, amateurs en professionals, naar de badplaats.

Beeldend kunstenaars uit Beverwijk en omgeving zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een soortgelijke activiteit, die jaarlijks plaatsvindt in een kunstenaarskamp in het dorpje Chojno, gemeente Wronki.

Op maandag 23 juni wordt het startsein gegeven van dit festival, dat ruim een week duurt. De deelnemers worden ondergebracht en verzorgd in een vakantiepark aan het meer van Chojno. Het is de bedoeling dat de IJmondse kunstenaars wel zelf (met elkaar) hun vervoer naar Wronki regelen.


in archief geplaatst op 28 juni 2008


Wronki-kraam op Uit de Kunst druk bezocht

De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki was op zaterdag 8 september voor de tweede keer vertegenwoordigd op Uit de Kunst. Dit is de tweejaarlijkse culturele en gemeentelijke manifestatie op het Kerkplein in Beverwijk. Net als de vorige keer was er ook dit maal een keur aan voorwerpen uit Wronki te bezichtigen: foto’s, vlaggetjes, boeken en tijdschriften en ook gingen de ‘weggevertjes’ als key cords, sleutelhangers, pennen, folders grif van de hand.

Een mix van bestuursleden en vrijwilligers bemanden de kraam: Lia de Ridder, Herman en Jenny Brouwer, Jaap Bubberman en Jaap Fatels. Het publiek toonde zich zeer geïnteresseerd in de banden tussen Beverwijk en Wronki.

 


  Terug naar het beginin archief geplaatst op 28 juni 2008


Gebruikte schoolmeubels Het Kompas nog bruikbaar in het Poolse Biezdrowo

De openbare basisschool Het Kompas heeft een groot aantal gebruikte, maar nog altijd bruikbare leerlingentafels- en stoeltjes geschonken aan een school in het Poolse Biezdrowo. Het Kompas is verhuisd naar een nieuw gebouw in de Drechtstraat in de wijk Zwaansmeer (de officiële opening is op woensdag 20 februari) en verliet de locatie aan de Belgiëlaan op de grens met Heemskerk.

Dinsdag 5 februari werden ruim honderd leerlingensets, schoolbankjes enzovoort geladen in een Poolse vrachtwagen. Reeds de volgende dag kon het schoolmeubilair worden gelost bij de school in Biezdrowo, gemeente Wronki en donderdag stonden de meubels als nieuw in de klaslokalen.

De directeur van de school, Miedzyslaw Sobanski toonde zich buitengewoon tevreden: ‘Wij zijn blij met deze meubeltjes. Leerlingen in zeker 4 tot 5 klassen krijgen naar onze begrippen nieuwe tafeltjes en stoeltjes. Ons materiaal is vaak tientallen jaren oud en als dorpsschool hebben wij het niet breed. Daarom zijn we zo blij dat een Beverwijkse school aan ons gedacht heeft’.

Directeur onderwijs van de gemeente Wronki, Tomasz Ziólek is eveneens enthousiast: ‘Mogelijk zijn er in Nederland meer scholen die meubeltjes over hebben; als het er voldoende zijn om te vervoeren, zorgen wij wel voor een vrachtwagen om ze te halen’.

Bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki waren verantwoordelijk voor het laden van de vrachtwagen. 

 

(Foto’s Jaap Fatels)


in archief geplaatst op 28 juni 2008


Beverwijk-Wronki na bruisend jubileumjaar nog volop actief

Na een druk en succesvol jubileumjaar is het niet stiller geworden binnen de stedenband Beverwijk-Wronki. Werd in 2006 uitvoerig stilgestaan bij het 25-jarig jubileum van de vriendschappelijke contacten tussen Beverwijk en Wronki, ook dit jaar waren er volop uitwisselingen en werkbezoeken en staat nog veel op stapel.

In het kader van de stedenband zijn dit jaar twee delegaties van schaakvereniging De Wijker Toren naar Polen afgereisd. In mei verbleef een jongerendelegatie in het nabij Wronki gelegen Szamotuly om er te schaken en in juli deden twee jeugdspelers mee aan een internationaal schaaktoernooi in Poznan. Net als dit jaar, zal ook in 2008 een groep schakers op uitnodiging van De Wijker Toren deelnemen aan het Corus Chess Tournament (11 tot en met 27 januari). Zie ook www.coruschess.com

De succesvolle uitwisseling tussen het Smartlappenkoor en het koor Millennium in Wronki heeft de afgelopen zomer geleid tot verschillende privé-bezoeken aan Polen. Vorige maand vierden Beverwijkse brandweerlieden het 150-jarig jubileum mee van de brandweer van Wronki.

Voor de komende maanden staan er diverse activiteiten op de agenda. Er wordt een ambtelijke uitwisseling voorbereid en twee Poolse artsen komen op werkbezoek naar het Rode Kruis Ziekenhuis. Volgend jaar zal in Wronki een internationaal jongerencongres worden gehouden, als antwoord op het Europese jongerencongres dat vorig jaar plaatshad in het Kennemer Theater en in de Grote Kerk. Onderzocht wordt of bij de feestelijkheden ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Admiraal van Kinsbergengroep een delegatie van de scouting in Wronki kan worden uitgenodigd. Een delegatie van Beverwijkse raadsleden en bestuurders is voor komend voorjaar uitgenodigd om (hernieuwd) kennis te maken met Wronki. Er is voorgesteld om het bezoek te koppelen aan werkbezoeken aan Szamotuly en Poznan.

Poolse kunstenaars staan net als dit jaar weer te trappelen om eind mei deel te nemen aan het kunstenaarsproject Ezels en Kwasten in Wijk aan Zee. Medewerkers van de Hartekamp Groep gaan in het voorjaar naar Wronki voor een werkbezoek en gaan na of er werkstukken van Poolse gehandicapten verkocht kunnen worden in de IJmond. Een afvaardiging van de Poolse judobond wil op 4 en 5 april 2008 een kijkje komen nemen op de tiende editie van het Internationaal G-Judo toernooi in Beverwijk. Zie ook www.g-judo.eu

Eind juni, begin juli is er in het dorp Chojno een tiendaags kunstenaarskamp, waarvoor ook Beverwijkse en Wijk aan Zeese beeldhouwers, schilders enz. worden uitgenodigd. 

Het gemeentebestuur van Wronki heeft zich voorgenomen om op de oude markt, in het centrum van de stad, een fontein te realiseren die de bruisende band tussen Beverwijk en Wronki symboliseert.

Het bestuur van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki wil in de toekomst het accent (blijven) leggen op jeugduitwisselingen en stages voor jongeren.

Nieuwe donateurs ontvangen gratis een exemplaar van het boek ‘Zilveren Samenwerking Beverwijk & Wronki’. 

Reacties en suggesties: beverwijk-wronki@hotmail.com

 


  Terug naar het beginin archief geplaatst op 28 juni 2008


Delegatie van de brandweer Beverwijk bezoekt Wronki

Van 13 september tot 16 september is een kleine delegatie van de brandweer Beverwijk naar Polen afgereisd, om aanwezig te zijn bij de viering van het 150-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer Wronki. 

Donderdagochtend om 8 uur werd er verzameld door de groep op de brandweerkazerne van Beverwijk. Iets voor negen vertrokken we met een busje van de brandweer naar Polen. De reis van ongeveer 11 uur werd zonder problemen voltooid. De weg was ook niet moeilijk te vinden, het bleek gewoon alsmaar rechtuit rijden en je komt in Wronki terecht.

In Wronki aangekomen werden we onthaald door een aantal Wronkenaren of Wronkies (hoe noem je ze eigenlijk?). De conversaties vond plaats in Duits en Engels, dus gelukkig niet teveel handen en voetenwerk. Allereerst werden voor het avondeten uitgenodigd in  het centrum van Wronki. Na een goede maaltijd gingen we naar onze slaapplaatsen in Wartoslaw. Dit bleek volgens eigen zeggen aan het einde van de wereld te zijn. Was ook wel een beetje waar, want waar de weg ophield was het pension.

We bleken daar de eerste bezoekers te zijn, dus voor het management waren wij dus meteen ook proefkonijnen. Het bleek een net pension te zijn met alle voorzieningen die je dan mag verwachten en heel aardig personeel, dat zeer behulpzaam was met alles.

Na een goede nachtrust en het ontbijt gingen we met de Poolse begeleiding naar Rakonowice om een brandweermuseum te bezoeken. Bij de begeleiding had zich inmiddels ook een Poolse jongedame gevoegd, die zowaar Nederlands sprak! We vonden alleen het accent wat ze had erg bijzonder. Ze bleek namelijk een jaar in Nederland geweest te zijn bij haar tante in Drenthe, ergo ze sprak Nederlands met een Drents accent. Het brandweermuseum was er eentje van een goede kwaliteit, er was veel aandacht aan besteed en gaf een goed beeld van de Poolse brandweer door de eeuwen heen.

Vervolgens werd er gereisd naar Szamotuly, waar we de mogelijkheid hadden om een beroepsbrandweer te bekijken. Er was derhalve een rondleiding door het gebouw geregeld en er kon worden gesproken met de commandant en ondercommandant. Qua materieel gaat het voorwaarts in Polen, de organisatie is nog wel toe aan verbetering en dan met name op het vlak van de vrijwillige brandweerorganisatie.

Na de lunch en een kort moment van shoppen, werden we verwacht in Wronki voor een officiële gelegenheid. Er zou namelijk een plaquette onthuld worden van de oud-voorzitter, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het verenigingsleven van Wronki. Dit alles ging met groot ceremonieel en de nodige toespraken. Ook wij kregen de gelegenheid om wat te zeggen.

Na deze ceremonie ging de groep naar de opening van de tentoonstelling over het leven van deze man. Hier konden we genieten van de Poolse zangkunst en aansluitend van een staande receptie met uitgebreid etenswaren. Wat vooral opviel en dat bleek ook tijdens de volgende dag, dat de bezoeken van de brandweer Beverwijk in het verleden veel indruk hebben gemaakt op de Polen. Veel (brandweer)mensen konden zich de personen nog herinneren die spullen hebben gebracht in het verleden.

De rest van de avond werd verder onder het genot van een biertje en een borreltje doorgebracht in het pension.

De tweede dag konden we iets uitslapen en na het heerlijke ontbijt gingen we naar Wronki om de viering van het 150-jarig bestaan van de brandweer te vieren. Alle korpsen van de gemeente Wronki waren aanwezig. De Polen hechten nog veel aan ceremonie en dat bleek ook wel. Officieel spelen van het volkslied, hijsen van de Poolse vlag, salueren, onderscheiden van de brandweervlag, het marcheren langs de opgestelde vlaggen en groepen, lange toespraken en veel cadeautjes. Ook hier hebben we de gemeente Beverwijk vertegenwoordigd met een toespraak en het uitwisselen van cadeaus. Maar toen het officiële gedeelte voorbij was, konden we gewoon in alle gezelligheid en voorzien van drank en lekker eten met elkaar omgaan en iets beter leren kennen. Gewoon als brandweermensen onder elkaar!

Na het feest werd er een bezoekje gebracht aan een observatietoren van de brandweer in het bos. Deze 40 meter hoge toren wordt gebruikt om in tijden van grote warmte en droogte brand te ontdekken in het bos en zo een snelle inzet van de brandweer mogelijk te maken. Boven in de toren kregen we een idee hoe de omgeving van Wronki er uitziet. Heel veel bosomgeving dus. Zover als je kunt kijken zie bossen. Voor ons Nederlanders een bijzonder vergezicht.

Na dit bezoek gingen we richting het pension. Echter halverwege werden we opgevangen door een tweetal paardenkoetsen, welke ons een mooie rondrit door de omgeving gaven. Heerlijk die rust in de natuur en op het boerenland. Tijdens de rondrit werd nog gestopt in het dorpje waar ooit onze oude slangenwagen was gestationeerd. De wagen was al lang verdwenen, maar was wel vervangen door een mooi nieuw exemplaar. Ja ook bij de dorpsbrandweer is er vooruitgang te bespeuren.

Aangekomen in het pension is er de rest van de avond gebarbecued. Dit ging door tot in de kleine uurtjes en met de nodige alcohol. Niet door ons want wij moesten de volgende dag weer rijden.

Zondag zijn we na het ontbijt en na afscheid te nemen van onze nieuwe vrienden, vertrokken naar Nederland. En weer hoefden we alleen maar rechtuit te rijden, dus na 10 uurtjes rijden waren we weer thuis.

Samenvattend, was dit een hele ervaring voor ons, we waren nog nooit in Polen geweest en eigenlijk duurt een bezoek als deze ook veel te kort om elkaar en het land te leren kennen, maar we hebben wel een zeer positieve indruk gekregen. We hopen dan ook dat de gemeente de band met Wronki blijft onderhouden en dat de brandweer daar ook een rol in blijft spelen. Verder bedanken we een ieder die het bezoek mogelijk hebben gemaakt!

Ruud van Gool

Ibrahim Tepe

Jaap Fatels

Gert Koerts

Hans Blok

 


in archief geplaatst op 28 mei 2008


Delegatie bezoekt Plérin in Frankrijk

De bestuursleden Lia de Ridder en Wim Spruit bezochten privé de feestelijkheden in het kader van 20 jaar vriendschap Plérin (Frankrijk) en Herzogenrath (Duitsland). De jubileumviering vond plaats in en rond het Pinksterweekeinde. Officiële genodigden waren er ook uit Wronki (vijftig mannen en vrouwen, voetballertjes en danseressen!), Arvig (Roemenië), Coockstown (Noord-Ierland) en Lentvaris (Litouwen), steden waarmee Plérin en Herzogenrath verbonden zijn.

Weliswaar is Beverwijk in dit gezelschap een buitenbeentje, tijdens de Europa Conferentie in Beverwijk, november vorig jaar waren, er jongeren over uit Frankrijk, Litouwen en Polen! Vandaar dat Lia en Wim met hun partners deze reünie niet wilden missen.

Wim Spruit was door Plérin gevraagd om tijdens de officiële herdenkingsdag een toespraak over Europa te houden. Samen met Lia de Ridder ondertekende hij de jubileumoorkonde.

Er werden bezoeken afgelegd aan de gemeenten Plérin, Saint Malo, Dinan en Dinard. Een plein kreeg de naam ‘Konrad Adenauer Plein’ en er werden door alle delegaties bloemstukken gelegd bij het monument ter nagedachtenis van alle oorlogslachtoffers.

Toespraak van Wim Spruit  Nederlands

Toespraak van Wim Spruit  Engels

Foto's


in archief geplaatst op 28 mei 2008


Vaarwel meester Schipper, dag Wim

BIJ HET OVERLIJDEN VAN ONZE VOORZITTER, WIM SCHIPPER

 Onderwijzer in hart en nieren, maatschappelijk zeer betrokken

 

De ‘éminence grise’ van het Beverwijkse onderwijs is niet meer. Op 76-jarige leeftijd overleed afgelopen zondagmorgen Willem Johannes (Wim) Schipper. Meester Schipper, tuinderszoon, bijna veertig jaar verbonden aan de Beverwijkse Zeewijkschool, waarvan 30 jaar als hoofd, later directeur. Nota bene dezelfde school waar de zesjarige Wim als leerling zijn intrede deed.

Een leven lang vol ambities, een genereuze en energieke man.

Mijn eerste kennismaking met Wim Schipper was in 1971; als negentienjarige ‘kwekeling’ van de Rijkskweekschool in Haarlem (de school die Schipper zelf ook heeft doorlopen) mocht ik bij hem stage lopen. Zijn school had een uitstekende naam: Schipper profileerde zich van meet af aan als een zeer actief onderwijzer, die vernieuwingen en andere ontwikkelingen in het onderwijs niet uit de weg ging. Hij nam het initiatief om de school aan te melden als ‘contactschool’ van het Pedagogisch Centrum van de toenmalige Nederlandse Onderwijzers Vereniging. Dit betekende ondermeer dat getracht werd de kinderen de leerstof op een andere wijze dan de tot dan gebruikelijke eigen te laten maken. Hiermee deed de onderwijsvernieuwing haar intrede op de Zeewijkschool, onder zijn leiding de grootste school van de gemeente. Zijn school kreeg als eerste een speelleerklas, hij voerde een ‘tropenrooster’ in (van 8.30 tot 14.00 uur naar school, inclusief lunch!), dat gunstiger was voor werkende ouders en er werd begonnen met leren in groepen. Hij ging de provincie in om zijn onderwijscollega’s voor te lichten over nieuwe lees- en rekenmethodes en hij gaf onderwijskundige cursussen.    

Onze levens zouden elkaar vele keren kruisen. Wim Schipper, als maatschappelijk betrokken Beverwijker, heb ik als journalist bij het Noord-Hollands Dagblad menig maal mogen interviewen over onderwijs, cultuur en sport. Later maakten we samen deel uit van het bestuur van De (Nieuwe) Slof, het latere Kennemer Theater en van het bestuur van de Stedenband Beverwijk-Wronki.

Als Wim Schipper een bestuur versterkte was dat niet voor een paar jaar. De meeste functies  bekleedde hij tientallen jaren. 

Schipper, een aan de buitenkant soms ernstige, serieuze man, die, als je hem eenmaal beter leerde kennen, een aansprekende, wijze figuur was, een man met een groot hart, een degelijk vakman. Hij had gevoel voor de ‘sociaaldemocratie’ en maakte zich sterk voor het belang van leerlingen en onderwijzers. Voor zijn collega’s, vanaf 1956, met name als actief bestuurder bij de vakbond: Algemene Bond van Onderwijzend Personeel. Hij was groot voorstander om onderwijzeressen die gingen trouwen, te behouden voor het onderwijs. Het leverde weliswaar enige spanning op tussen hem en de toenmalige wethouder Ad Hermes (de latere staatssecretaris van onderwijs), Schipper bleef bij zijn mening.

Maar.... de leerlingen stonden altijd voorop. De geboren en getogen Beverwijker sprak vol warmte over ‘zijn kinderen’ (het moeten er duizenden zijn geweest) en streefde naar   ‘kindvriendelijk onderwijs’. Zijn leerlingen waren hem dierbaar. Dat bleek ondermeer in 1990, bij zijn afscheid van het onderwijs: een feest op school, een receptie in het Stadskantoor, een feestavond in De Nieuwe Slof. Velen namen afscheid van hem.

Hij deed veel voor het onderwijs. Zo was hij ondermeer voorzitter van de commissie die het godsdienstonderwijs verzorgde op de openbare scholen. Regelde hij de vakantieroosters voor alle scholen in Beverwijk. Hij richtte de Schoolsportcommissie op en was jaren lang voorzitter.  

In zijn betrokkenheid bij de samenleving, werd Wim Schipper al die jaren – door dik en dun –gesteund door zijn echtgenote, Jo Schipper-Von Hertzberg. Deelden zij de zorg voor beide dochters, voor Jo Schipper lag er ook nog eens een eigen drukke agenda: besturen en vrijwilligerswerk zat beiden in het bloed.

In 1969 vroeg de toenmalige burgemeester J.G.S.Bruinsma hem om zich met De Slof bezig te gaan houden. Er moest een nieuwe accommodatie worden gebouwd en de rechtspositie van de toenmalige beheerder Cees Berghuis moest verbeterd. Als penningmeester begeleidde hij De Oude Slof in 1976 naar De Nieuwe Slof. Zijn taak bij het theater zou hij pas eind jaren  negentig neerleggen. De Beverwijkse Gymnastiek Vereniging Turnlust was ook een van zijn grote liefdes. De vereniging, die hij vanaf 1964 diende en de Kennemer Turnkring benoemden hem tot Lid van Verdienste en in 1990 tot Erelid. Het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond eerde hem met de Zilveren Medaille. Vanaf de oprichting in 1966 was hij betrokken bij de Beverwijkse Sportraad (vanaf 1972 voorzitter), lid, later bestuurslid, van voetbalvereniging De Kennemers, vanaf 1969 in het bestuur van de Sporthal Beverwijk (later Stichting Sportaccommodaties Beverwijk), secretaris van het Sportmedisch Advies Bureau Regio Kennemerland. In hetzelfde jaar werd hij gevraagd toe te treden tot de Rotary. Als tegenstander van een fusie tussen de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk was hij in de jaren 60 lid van het actiecomité ‘Drie In Een Neen’. De banden met Neuwied (voormalige partnerstad van Beverwijk in West-Duitsland) en het Poolse Wronki (vanaf 1991 was hij voorzitter van de stedenband) koesterde hij. Hij kende de waarde van uitwisselingen van mensen. De Turnverein Heddesdorf-Neuwied benoemde hem tot Erelid.  

Voor zijn grote verdiensten voor de samenleving werd Wim Schipper benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, ontving hij het Erekruis van Verdienste van de Nationale Stichting Nederland-Polen en was hij ‘Paul Harris Fellow’ van Rotary International, een onderscheiding, vernoemd naar de oprichter van deze serviceclub.

Voor Wim Schipper was en bleef ik de man die het van ‘jonge kwekeling’ schopte tot wethouder van (ondermeer) onderwijsbeleid. Hij was tevreden over deze leerling en toonde zich trots.

Vaarwel meester Schipper, dag Wim. Met jouw overlijden is een groot Beverwijker heengegaan.

Wim Spruit


in archief geplaatst op 28 mei 2008


Poolse kunstenaars doen mee aan Ezels en Kwasten

 Aan het jaarlijks terugkerende kunstenaarsevenement Ezels en Kwasten doen dit voorjaar ook zes Poolse kunstenaars mee. De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki en het Comité Wronki-Buitenlandse Betrekkingen vaardigen zes studenten af naar Wijk aan Zee, waar donderdag 3 mei cultuurwethouder Wim Spruit van Beverwijk de manifestatie in café De Zon zal openen.

Deze en andere kunstenaars zijn (bijna) alle dagen aan het werk in en rond het dorp. Er zijn meer activiteiten, zoals een extra wandeling door ‘Een Zee van Staal’(6 mei), Dichter bij Zee in De Instuif (8 mei) en modeltekenen in De Zon (9 mei). Het evenement wordt afgesloten met een veiling en muziek.

Twee kunstenaars waren eerder in Beverwijk: Beata Adam en Joanna Tomczak. Zij studeren respectievelijk aan de kunstacademie in Czestochowa en Poznan en exposeerden vorig jaar in het Stadskantoor van Beverwijk ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vriendschapsbanden tussen beide steden.

Beata Adam schildert, werkt met koper en maakt linoleumafdrukken. Ook beschildert zij glas.

Joanna Tomczak tekent en schildert en maakt juwelen van zilver en glas.

Magdalena Marnysz studeert binnenhuisarchitectuur en schildert en tekent. Sylwia Golinska studeert architectuur in Poznan en houdt zich eveneens bezig met schilderen en tekenen.

Barbara Piatkowska volgt de kunstacademie en schildert vooral. De enige man in het gezelschap, Mariush Dabrowski komt van de kunstacademie in Poznan en doet aan schilderen, tekenen, beeldhouwen en ontwerpt interieurs. Ezels en Kwasten duurt van 3 tot en met 13 mei.

 


in archief geplaatst op 28 mei 2008


Jubileumboek over zilveren samenwerking

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de samenwerking tussen Beverwijk en Wronki is een jubileumboekje verschenen. De tweetalige brochure, uitgegeven op A4-formaat, telt 48 bladzijden. De uitgave is verrijkt met tachtig foto’s die in 2006 zijn gemaakt door de Beverwijkse fotograaf/beeldend kunstenaar Dirk Bus.

De tekst van de brochure bevat een overzicht van 25 jaar activiteiten. De belangrijkste wapenfeiten van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki zijn vanaf 1981 bijgehouden door Wim Spruit. De Nederlandse tekst is vertaald in het Pools door de in Beverwijk woonachtige Gosia Meijer-Pietrzykowska.

De uitgave ‘Zilveren Samenwerking Beverwijk & Wronki’ is onder meer verkrijgbaar bij

de Beverwijkse Boekhandel, Breestraat 77, Beverwijk

Museum Kennemerland, Westerhoutplein 1, Beverwijk

VVV/Stichting Toerisme, Julianaplein 13, Wijk aan Zee

Primera Ed van de Watering, Julianaplein 11, Wijk aan Zee

 

De full colour omslag van het jubileumboekje met daarop het stadhuis van Wronki. (Foto Dirk Bus) 

De verkoopprijs bedraagt € 7,50.


in archief geplaatst op 28 mei 2008


Wim Spruit Commandeur in Poolse Orde

Op donderdag 1 februari heeft wethouder Wim Spruit van de Poolse ambassadeur, dr. Jan Michalowski, een hoge Poolse onderscheiding ontvangen. De president van de republiek Polen, dr. Lech Kaczynski, heeft hem benoemd tot Commandeur in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen. De uitreiking heeft plaats gevonden in het Stadskantoor van de gemeente Beverwijk.

Het gaat hier om een presidentiële onderscheiding, verbonden aan één van de vier orden die de president van Polen persoonlijk mag toekennen. De orde is in 1974 in het leven geroepen om ‘erkentelijkheid te betuigen aan mensen die zich inzetten voor de samenwerking en vriendschap tussen volkeren’.

Wim Spruit is vanaf 1981 betrokken bij de vriendschapsbanden tussen Nederland en Polen, Beverwijk en Wronki in het bijzonder. Ook is hij in verschillende functies verbonden aan de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki, Nationale Stichting Nederland-Polen Gaude Mater Polonia en het Nederlands-Pools Literair Fonds. 

De voorgangers van de huidige president, Lech Walesa en Aleksander Kwasniewski, hebben de Beverwijker al eerder een onderscheiding toegekend. In 2001 werd Spruit Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

   Toespraak van Wim Spruit  

De foto's van de onderscheiding, die u kunt vinden op onderstaande link, zijn gemaakt door Jan Heidekamp   Foto's deel 1

De foto's van de onderscheiding, die u kunt vinden op onderstaande link, zijn gemaakt door Jan van der Linden   Foto's deel 2


in archief geplaatst op 9 juni 2007


Met droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde voorzitter, de heer

 

Wim Schipper

 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Erekruis van Verdienste van de Nationale Stichting Nederland-Polen

 

Wim heeft sinds 1991 op zeer persoonlijke wijze invulling gegeven aan het voorzitterschap. Wij gedenken hem met waardering en respect. Hij was een beminnelijk en integer mens.

Wim was geïnteresseerd in alles wat om hem heen gebeurde en in iedereen die in zijn omgeving werkte. Hij had veel belangstelling voor hoe het met de mensen om hem heen ging, was altijd bereid tot luisteren en helpen wanneer dat nodig en mogelijk was. Wij zullen hem missen.

Wij wensen zijn echtgenote en (klein)kinderen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki

Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki

 

Namens bestuur en vrijwilligers, 

Herman Brouwer

Jaap Bubberman

Lia de Ridder

Marite Olthoff

Wim Spruit


De inwoners van Wronki hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden  van de voorzitter van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki

 

 de heer Wim Schipper

 

 Het gemeentebestuur van Wronki, het Comité Wronki-Buitenlandse Betrekkingen en de tehuizen in Wronki leven mee met zijn echtgenote en overige familieleden en met allen die betrokken zijn bij de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.

 De heer Schipper was een bescheiden man met een groot hart. Een man van grote verdiensten op het vlak van humanitaire hulpverlening en het opbouwen van contacten tussen de inwoners van Beverwijk en Wronki; hij heeft hiermee bijgedragen aan de Europese integratie.

Wij zullen altijd aan hem denken.

 

Mirosław Wieczór, burgemeester

Ryszard Firlet, voorzitter gemeenteraad

Krzysztof Lis, voorzitter ‘Buitenlandse Betrekkingen’


Mieszkańcy Wronek są głęboko zasmuceni wiadomością  o śmierci
Prezydenta “Stichting Stedenband Beverwijk – Wronki” Wiliama Schippera.

Władze samorządowe gminy Wronki,
członkowie „Komitetu Współpracy Gminy Wronki z Zagranicą”
i społeczeństwo Wronek
składają

Żonie i Rodzinie Zmarłego

oraz członkom Stichting Stedenband Beverwijk – Wronki
wyrazy najgłębszego współczucia.
Pan W. Schipper był skromną osobę o wielkim sercu, którego zasługi

w niesieniu pomocy humanitarnej i budowaniu więzi przyjaźni między mieszkańcami Beverwijk i Wronek oraz integracji europejskiej między naszymi narodami
będą na długo zapamiętane.

 

Mirosław Wieczór, Burmistrz Miasta i Gminy

Ryszard Firlet, Przewodniczący Rady MiG Wronki

Krzysztof Lis, Prezydent Komitetu Współpracy


in archief geplaatst op 9 juni 2007

Leden amateur fotografenclub Fokus exposeren in Stadskantoor 

Tot en met vrijdag 2 maart worden er foto’s tentoongesteld van de amateur-fotografen in Wronki onder de naam Fokus. 

Fokus is een initiatief van Jan Kwasny en Czeslaw Piasecki. Hun gezamenlijke doel was om mensen meer geïnteresseerd te laten raken in fotografie en om (amateur-)fotografen de kans te bieden hun werk te exposeren. De eerste bijeenkomst vond plaats op 5 april 2005 in het cultureel centrum van Wronki. Fokus telt inmiddels een kern van 12 leden, die drie exposities hebben georganiseerd. De eerste was ‘Beelden’ in mei 2005, de volgende ‘Tijd en Ruimte’ in november van hetzelfde jaar en in augustus 2006 ‘De wereld van dichtbij’. 

De expositie van de leden van Fokus is de afsluiting van de viering in 2006 van 25 jaar samenwerking tussen Beverwijk en Wronki. 

De tentoonstelling is dagelijks te zien op de eerste verdieping van het Stadskantoor.

De openingstijden zijn: maandag, woensdag en vrijdag van 09.00-16.00 uur, dinsdag van 09.00-12.30 uur en op donderdag van 09.00-20.00 uur.

 bovenstaande foto's:  Jan van der Linden  

 

Grafzerken in herfsttooi, in het dorpje Wartoslaw, gemeente Wronki. Een foto van Pawel Pogorzelzcyk.

 

 Het Franciscaner klooster aan de rivier de Warta in Wronki. Een foto van Jan Kwasny.

 Hieronder de Link naar de site van (amateur) fotografen uit Wronki

Fokus


in archief geplaatst op 7 april 2007

Delegatie uit Wronki gastvrij onthaald door ondernemers

Bezoek aan Blok Groep en met KNRM de Noordzee op

Kwam een delegatie uit het Poolse Wronki speciaal over naar Beverwijk om getuige te zijn van het onderscheiden van Wim Spruit tot Commandeur in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen, Beverwijkse ondernemers haakten hier spontaan op in door hen uit te nodigen.

In april 2006 verbleven 18 ondernemers onder leiding van burgemeester Theo Weterings in Warschau, Poznan en Wronki. Het bedrijfsleven in de Poolse partnerstad van Beverwijk presenteerde zich destijds met succes aan de IJmondse ondernemers.

Toen bekend werd dat uit Wronki enkele vertegenwoordigers zouden overkomen, besloten de ondernemers – onder aanvoering van Jan Boudesteijn en Hans Weeren – een programma voor de Polen voor te bereiden.

Uit Wronki waren van de partij de nieuw benoemde burgemeester Mirek Wieczór, de oud-burgemeester en thans lid van het dagelijks bestuur van de regioraad Kazimierz Michalak, de voorzitter van de gemeenteraad van Wronki Ryszard Firlet en Tomasz Ziólek, voorzitter van het Comité Wronki-Beverwijk.

De delegatie werd ondermeer gastvrij ontvangen door Aris en Erik Blok van Blok Mechanische Industrie/Blok Groep in Velsen-Noord. Naast wethouder Wim Spruit en Els Steenbeek-Stoll (Economische Zaken gemeente Beverwijk) waren ook Hans Vessies (Rabobank IJmond-Noord), Jaap Rumping (transportbedrijf) en Gerard Koelman (bouwbedrijf) aanwezig.

Eerder maakten de Polen (hernieuwd) kennis met onder andere Ger van Lith (bouwbedrijf), Herman Hovestad (de Meergroep), Mari van der Vlis (Corus), Hans Blom (Computerline), Arjaen Kersten (Kennemer Theater), Bert van Vuuren (Van Vuuren Wegenbouw), Frits Wichers (Heliomare), Wil Honing (Foto Honing), Han Lokhorst (oud-directeur Lokhorst BV) en Clemens Roskam (voormalig bankier)

Tussen alle bedrijfsbezoeken door kreeg wethouder Fred Mosk in het Stadskantoor aller aandacht voor de plannen in het centrumgebied (Stationsplein, Meerplein, Agathaplein) en de toekomst van de Wijkerbaan.

Op initiatief van de ondernemers werd een bezoek gebracht aan de KNRM aan de Haringkade in IJmuiden. Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gaven uitleg over hun taken en boden de gasten een tocht  met één van de reddingboten richting Noordzee aan. De activiteiten werden besloten met een dagje Amsterdam.

 

Ondernemers en gasten uit Polen troffen elkaar ook in het Stadskantoor. Op de voorgrond Han Lokhorst en Wil Honing. (Foto Jan Heidekamp)

 


in archief geplaatst op 18 februari 2007

 Wim Spruit Commandeur in Poolse Orde

Op donderdag 1 februari a.s ontvangt wethouder Wim Spruit van de Poolse ambassadeur, dr. Jan Michalowski, een hoge Poolse onderscheiding. De president van de republiek Polen, dr. Lech Kaczynski, heeft hem benoemd tot Commandeur in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen. De uitreiking vindt plaats in het Stadskantoor van de gemeente Beverwijk.

Het gaat hier om een presidentiële onderscheiding, verbonden aan één van de vier orden die de president van Polen persoonlijk mag toekennen. De orde is in 1974 in het leven geroepen om ‘erkentelijkheid te betuigen aan mensen die zich inzetten voor de samenwerking en vriendschap tussen volkeren’.

Wim Spruit is vanaf 1981 betrokken bij de vriendschapsbanden tussen Nederland en Polen, Beverwijk en Wronki in het bijzonder. Ook is hij in verschillende functies verbonden aan de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, Stichting Medische Hulp IJmond-Wronki, Nationale Stichting Nederland-Polen Gaude Mater Polonia en het Nederlands-Pools Literair Fonds.

De voorgangers van de huidige president, Lech Walesa en Aleksander Kwasniewski, hebben de Beverwijker al eerder een onderscheiding toegekend. In 2001 werd Wim Spruit Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 


in archief geplaatst op 18 februari 2007

Ryszard Firlet gekozen tot voorzitter gemeenteraad

Econoom Miroslaw Wieczór (35) nieuwe burgemeester van Wronki


Wronki, de Poolse partnerstad van Beverwijk, heeft een nieuwe burgemeester. Het is de 35-jarige econoom Miroslaw Wieczór, gehuwd, met een zoon van 8 en een dochter van 5. In de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen won hij zeventig procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn tegenkandidaat Grazyna Gromadzinska-Kopras. Die was tot aan de verkiezingen voorzitter van de gemeenteraad.

Wieczór is opvolger van Kazimierz Michalak die sinds 1989 burgemeester van Wronki is geweest. Tot voorzitter van de gemeenteraad is Ryszard Firlet (52) gekozen, technicus en directeur van een van de scholen voor voortgezet onderwijs. Hij begint aan zijn eerste periode als lid van de gemeenteraad. De nieuwe gemeenteraad bestaat uit louter en alleen mannen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar.

De gemeenteraad van Wronki op de trappen van het stadhuis. Rechtsvoor raadsvoorzitter Firlet, met naast hem burgemeester Wieczór.

Michalak, die zich niet kandidaat stelde voor een nieuwe termijn in Wronki, is gekozen tot lid (van het dagelijks bestuur) van de ‘powiat’, het regiobestuur.

 

De nieuwe burgemeester van Wronki, Wieczór, combineert zijn nieuw functie met het lidmaatschap van het algemeen bestuur van deze ‘powiat’. Vice-burgemeester van Wronki blijft Stanislaw Zoladkowski (52). Hij bekleedt de functie sinds 1998.

Beverwijker Wim Spruit, in het dagelijks leven wethouder en sinds 1981 betrokken bij Polen in het algemeen en Wronki in het bijzonder, kent de beide nieuwkomers. 

Miroslaw Wieczór heeft tot voor enkele jaren bij de gemeente Wronki gewerkt op de afdeling communicatie. Hij was en is voorstander van contacten met andere steden. Hij wil de nadruk leggen op banden met jongeren en met het bedrijfsleven. Wieczór is een jonge, ambitieuze man die voortreffelijk Engels spreekt en dat kan hem alleen maar van pas komen. Ryszard Firlet ken ik al wat langer, als leraar en directeur van een school in Wronki. Hij en zijn vrouw Ewa zijn al verschillende keren in Beverwijk geweest. Het is een sympathieke man, die heel veel voor zijn leerlingen over heeft en streeft naar een open klimaat in zijn school’.

Spruit bewaart goede herinneringen aan de vertrekkende burgemeester Michalak: ‘Als partijloze burgemeester heeft hij alle politieke en sociale ups en downs van zijn gemeente en zijn burgers meegemaakt. Dat hij keer op keer werd herkozen – in Polen worden burgemeesters om de vier jaar rechtstreeks door de bevolking gekozen – geeft aan dat de inwoners van Wronki een groot vertrouwen in hem hebben. Het is te begrijpen dat hij na zoveel jaar in Wronki, zich verkiesbaar heeft gesteld voor een andere bestuurlijke functie. Hij is lid geworden van het dagelijks bestuur van een samenwerkingsverband van enkele gemeenten, waartoe Wronki ook behoort. Zo blijft hij betrokken bij de ontwikkelingen in Wronki. In zijn afscheidsbrief die hij stuurde, schreef hij: ‘het is geen vaarwel, maar een tot ziens’, aldus Wim Spruit.

 

Burgemeester Miroslaw Wieczór

 

Gemeenteraadsvoorzitter Ryszard Firlet

 

 

Foto's Pawel Bugaj


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 11 januari 2007

Unsere Erinnerungen aus Beverwijk

 25 polnische Schüler, 4 Betreuer und 6 Geschäftsleute aus Wronki hatten die Gelegenheit vom 25. November bis zum 28. November nach Holland zu fahren. Aus Wronki sind wir am 24. November früh am Morgen losgefahren. Die Reise dauerte 12 Stunden. Spät am Abend sind wir glücklich an Ziel gekommen.

Die Unterkunft hatten wir in einem wunderschönen  Hotel in Wijk aan Zee. Beim Abendessen haben uns herzlich Herr Wim Spruit und Frau Lija de Ridder begrüßt. Die Küche im Hotel hat für uns leckere Speisen serviert. Wir haben in Dreibettzimmern mit Bad und Fernsehen übernachtet. Durch unsere Fenster konnten wir eine himmelblaue Nordsee bewundern. Deswegen sind wir den Hotelleuten für  eine gastfreundliche und angenehme Bedienung sehr dankbar.

Am 25. November haben wir an einer Konferenz teilgenommen, die Frau Lija de Ridder und Herr Arnold Faber für alle Teilnehmer aus Holland, Polen, Litauen und Frankreich organisiert haben. Diese Konferenz hat auf uns einen großen Eindruck  gemacht. Nach kurzer Präsentation von vier Städten : Beverwijk, Wronki, Plerin und Landvarow wurde die Konferenz offiziell durch den Bürgermeister Herr Th. Weterings geöffnet. Dann haben und Leiter der Konferenz: Frauen M. Visbeen, E. Mastenbbroek und Herr J. Vegter Informationen über die Diskussionsthemen geliefert. In drei Gruppen haben wir uns zu folgenden Themen geäußert: Die Ursachen des Schulversäumnisses, Bildung und Arbeit, Europäische Kultur und Identität. Während der Konferenz haben wir uns mit Problemen der Jugendlichen in Europa beschäftigt und zugleich hatten wir die Gelegenheit viele junge Leute näher kennen zu lernen.

Während der Konferenz haben wir den Rapper Andre Accord bewundert und wunderbare karaibische Küche nachgeschmeckt. Aber das was wir spät am Abend erlebt haben, vergessen wir lange nicht, nämlich das Theaterstück „ International Dance Theatre“. Wir waren echt begeistert. Deshalb sind wir Frau Lija de Ridder und Herrn Arnold Faber für so eine schöne Vorbereitung der Konferenz sehr, sehr dankbar.

Am 26. November am Vormittag sind wir in Wijk aan Zee spazieren gegangen, haben Muscheln gesammelt und bei so einem herrlichen Wetter einzigartige Dünen, Strand und Meer bewundert. Dank Herrn Arnold Faber sind wir am Nachmittag nach Amsterdam gefahren und haben da Wasserkanäle, Damplatz und Königspalast gesehen.

Am 27. November wurden wir zum Kennemer College eingeladen. Unsere Freunde – Schüler aus Beverwijk haben uns ihre Schule gezeigt. Wir haben eine Sporthalle, einen Musikraum, einen Technikraum, einen Kunstraum und eine Schulbibliothek gesehen. Die Schule in Beverwijk und unsere Schule in Wronki unterscheiden sich stark voneinander. Die Schule in Beverwijk ist unserer Meinung nach mehr schülerfreundlich und auch besser technisch ausgestattet. Während des Aufenthalts in Kennemer  College haben wir eine Musikband gehört. Die haben echt großartig gespielt. Wir haben auch an der Geografiestunde und Englischstunde teilgenommen. Hiermit danken wir sehr herzlich den Lehrern für eine effektive Vorbereitung des Unterrichts. Wir haben gar nicht erwartet, dass die jungen Menschen in Holland und Lehrer so nett und gastfreundlich sind. Wir danken ihnen noch mal sehr herzlich für den Besuch in der Schule und kleine süße Geschenke, die sie für uns vorbereitet haben.

Am den selben Tag am Nachmittag haben wir noch Zaanse Schans besichtigt, in dem wir alte holländische Windmühlen, die Käseproduktion und fantasievolle, bunte Holzschuhe bewundert haben.

Das war unser letzter Tag in Beverwijk. Mit unseren Freunden- Frau Lija de Ridder und Herren Arnold Faber und Wim Spruit- haben wir uns in einem exklusiven Restaurant beim holländischen Abendessen   verabschiedet. Diese Reise nach Beverwijk war für uns ein wunderschönes und unvergessliches Erlebnis. Vom ganzen Herzen danken wir Ihnen noch mal sehr herzlich für den Aufenthalt in Beverwijk. Da ein Weihnachtsfest vor der Tür steht, wünschen wir Euch liebe Lija, Arnold und Wim fröhliche Weihnachten und ein Glückliches Neues Jahr.

 

Viele liebe Grüße: Monika, Agnieszka, Patrycja, Marian und alle Schüler

 


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 11 januari 2007

Programma conferentie ‘Jeugd voor Europa ’ 

Ter afsluiting van het jubileum 25 jaar samenwerking tussen Beverwijk en Wronki wordt op zaterdag 25 november 2006 een conferentie over Europa georganiseerd met als thema: ‘Jeugd voor Europa, nu en in de toekomst’.

De voorbereiding van de conferentie is in handen van de gemeente Beverwijk en de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki. De conferentie, die wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie, vindt deels plaats in de Grote Kerk en deels in het Kennemer Theater.

De deelnemers zijn scholieren (tussen de 15 en 20 jaar), ondernemers en bestuurders uit Beverwijk, Wronki (Polen), Plérin (Frankrijk) en Landwarów (Litouwen).

In totaal zullen zo’n 120 personen aan de conferentie deelnemen.  

De inhoudelijke voorbereiding van de thema’s -  ‘schooluitval’, ‘onderwijs en arbeid’ en ‘Europese cultuur en eigen identiteit’ - is verricht  met inzet van scholieren uit Wronki en leerlingen van het Nova- en Kennemer College in Beverwijk.

 

Over de drie thema’s wordt gediscussieerd in drie workshops van elk ongeveer 35 deelnemers uit de vier deelnemende landen.

De workshops worden geleid door respectievelijk mevr. M. Visbeen  (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen), de heer J. Vegter (voorzitter van het Midden- en Klein Bedrijf Nederland) en mevr. E. Mastenbroek, Europarlementariër.

De burgemeester van Beverwijk, drs. Th.Weterings is dagvoorzitter, terwijl gemeentesecretaris mr. C.Hazenberg die dag gespreksleider zal zijn.  Een afgevaardigde van de Poolse ambassade zal de conferentie officieel openen.

Tijdens de lunch vindt een optreden plaats van rapper André Accord, die zijn act zal opvoeren op basis van de drie thema’s van de conferentie. Na afloop van de conferentie gaan de deelnemers genieten van een voorstelling van het Internationaal Danstheater.

De gasten uit Polen, Frankrijk en Litouwen verblijven in hotel Het Hoge Duin in Wijk aan Zee. De Fransen en de Litouwers zullen op 26 november huiswaarts keren, terwijl de gasten uit Wronki nog blijven tot en met 28 november.

Maandag 27 november zullen de leerlingen en leerkrachten uit Wronki een bezoek brengen aan het Kennemer College waar zij enkele lessen zullen volgen (Engels en aardrijkskunde) en de lunch zullen gebruiken met hun  leeftijdgenoten.

Er wordt nog gewerkt aan een programma voor de Poolse ondernemers die  de meer bedrijfsmatige kant van Beverwijk zullen leren kennen.

Na afloop van de conferentie zal door de gemeente Beverwijk en de Stichting Stedenband een rapportage worden opgesteld met de eindconclusies van deze conferentie, met als doel deze conferentie elders in Europa een vervolg te geven. De gemeente Wronki heeft aangegeven dat zij volgend jaar een vervolgbijeenkomst wil organiseren. Een vervolgconferentie kan weer een beroep doen op Europese subsidie.

Met de conferentie in Beverwijk wordt het belang van Europese initiatieven onderstreept, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van stedenbanden. Jongeren leren wat de verschillende opvattingen zijn die leven in andere Europese landen. Zo zal ook tijdens deze conferentie meer begrip worden gekregen voor de meningen en problemen van de Europese jongeren. Door het vinden van gemeenschappelijke waarden kunnen  problemen en meningsverschillen inzichtelijk en oplosbaar worden gemaakt. 


in archief geplaatst op 11 januari 2007

Jeugd voor Europa nu en in de toekomst’ jubileumconferentie in Kennemer Theater

De gemeente Beverwijk en de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki organiseren op 25 november 2006 samen met de Poolse gemeente Wronki de conferentie ‘Jeugd voor Europa nu en in de toekomst’. De andere deelnemers zijn gemeenten waarmee Wronki, naast Beverwijk, ook een stedenband heeft. Dit zijn Plérin (Frankrijk), Landwarów (Litouwen) en Cookstown (Noord-Ierland).  

De conferentie is de slotmanifestatie in het kader van 25 jaar stedenband Beverwijk-Wronki en is mede mogelijk door een Europese subsidie. In september wordt het starschot gegeven voor de conferentie door een webcam bijeenkomst met Nederlandse en Poolse scholieren.

Tijdens het referendum van juni vorig jaar over de Europese Grondwet was het woord aan de volwassenen. Het is natuurlijk net zo belangrijk om ook de jongeren in Europa een stem te geven over de ontwikkeling van hun continent.

De eenwording van Europa is een onomkeerbaar proces. In dat proces speelt de jeugd een belangrijke rol. Tijdens de conferentie staat centraal hoe zij naar de toekomst kijken. Zo wordt gesproken over welke perspectief de arbeidsmarkt biedt en spreken de jongeren over hun opleidingsmogelijkheden. Ook staat centraal hoe zij denken over de Europese eenwording en over de andere landen en burgers in Europa. Zijn ze net als veel volwassen Europeanen bang om hun identiteit te verliezen of zien ze vooral kansen?

Doelen: 

De conferentie heeft twee doelen. Zo worden de deelnemers geïnformeerd over wat de Europese eenwording betekent voor hun landgrenzen en er wordt gekeken welke mogelijkheden Europa te bieden heeft en wat de bedreigingen zijn. Het tweede doel is de jongeren door discussie en workshops actief te betrekken bij onderwerpen zoals jeugdbeleid, Europese cultuur en identiteit en arbeidsmarktbeleid. Het accent ligt duidelijk op welke invloeden lokaal zichtbaar zijn van het Europese beleid. Met deze conferentie onderstrepen de organisatoren het belang van Europese initiatieven zoals het ontwikkelen van stedenbanden. Ook  leren de jongeren van de verschillende opvattingen die leven in de afzonderlijke landen van Europa. Zo wordt meer begrip gegenereerd voor de meningen van de deelnemers uit de verschillende landen.

Door het vinden van gemeenschappelijke waarden kunnen de jongeren op zoek gaan naar problemen die in alle landen spelen, zoals het vinden van werk en schooluitval. Hierdoor kunnen ze deze problemen inzichtelijk en oplosbaar maken.

Organisatie: 

De organisatie van de conferentie is in volle gang. Op bestuurlijk en ambtelijk niveau worden door de gemeenten Beverwijk en Wronki, in samenspraak met ondernemers, de doelstellingen en de onderwerpen van de conferentie bepaald. Scholieren uit Beverwijk en Wronki maken een startdocument. Dit document is de basis voor een brochure. Deze brochure gebruiken de deelnemende scholen als lesmateriaal om invulling te geven aan de workshops. 

De jongeren koppelen de resultaten en afspraken gemaakt tijdens de workshops terug. Beverwijk stelt uiteindelijk samen met Wronki een conferentieboekje op, met daarin de conclusies en resultaten van de workshops. Deze wordt naar alle deelnemers gestuurd.

Het is de bedoeling dat de conferentie leidt tot vervolgactiviteiten in het voorjaar van 2007 om alle afspraken en bevindingen van deze conferentie verder uit te werken en op te pakken.

Deelnemers:

In totaal doen 95 jongeren, ambtenaren, bestuurders en ondernemers mee aan de conferentie. 35 personen van de gemeenten Beverwijk en Wronki, 10 van de gemeenten Landwarów en Plérin en 5 van de gemeente Coockstown. De jongeren uit Beverwijk bestaan deels uit een delegatie van het Kennemer College en het Nova College. Halverwege oktober zijn de deelnemers definitief bekend.  

Sinds 1981 bestaat er via de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki een samenwerking tussen Beverwijk en Wronki. In 2006 bestaat die samenwerking 25 jaar en vinden ter viering van dit jubileum activiteiten plaats, zowel in Beverwijk als in Wronki. Veel activiteiten worden samen georganiseerd met de gemeente Beverwijk. 

Sinds 30 september 1999 is er een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beverwijk en Wronki. In maart 2004 zijn de contacten tussen beide gemeenten stevig aangehaald en zijn er vervolgafspraken gemaakt die voortvloeien uit de samenwerkingsovereenkomst. Eén van de vervolgafspraken is het geven van prioriteit aan jeugduitwisselingen tussen Beverwijk en Wronki.  

Ter afsluiting van dit 25-jarig jubileum heeft de gemeente Beverwijk met de organisatie van deze conferentie uitvoering gegeven aan één van de vervolgafspraken met de gemeente Wronki. Een goed initiatief, dat in samenwerking met de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, vele Europese deuren open zet voor de jeugd van nu en in de toekomst.

Wilt u meer informatie over de conferentie: via Els Steenbeek van de gemeente Beverwijk kunt u via 0251-256 256 contact opnemen met Lia de Ridder. Zij is bestuurslid van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki.


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 22 oktober 2006


Toespraak van drs. Th.L.N.Weterings, burgemeester van de gemeente Beverwijk tijdens de bijeenkomst in het Kennemer Theater op 2 sept 2006 tijdens de receptie ter gelegenheid van 25 jaar banden Beverwijk – Wronki  aangeboden aan (voormalige) vrijwilligers en bestuursleden

 

Geachte aanwezigen, excellentie, vrijwilligers, belangstellenden, aan allen een heel hartelijk welkom vandaag hier in het Kennemer Theater.

Het is mij een voorrecht om vandaag het woord tot u te mogen richten. We hebben iets te vieren, en dat doen we graag samen. We vieren de band tussen Wronki en Beverwijk, die nu al 25 jaar stand houdt.

Wat vieren we dan eigenlijk? Wat valt er te vieren, 25 jaar na de nationale actie “Help Polen de winter door”, 25 jaar na de schrijnende taferelen die vanuit Polen destijds ons land binnen kwamen, 25 jaar na de economische en politieke chaos in dit land? Een samenwerking met een dramatisch begin van droefenis en armoede, moet je zoiets wel vieren? Weet u het nog, de voedsel- en kledingtransporten om in de ergste nood te voorzien, kunt u voor uzelf de beelden nog oproepen?  

Daarmee heb ik de vraag al beantwoord, dames en heren. Op zijn minst hebben we namelijk te vieren dat deze beelden tot het verleden behoren. Dat heeft Polen op de eerste plaats te danken aan het eigen volk, dat zich veerkrachtig en moedig toonde, en waaruit - mag ik wel zeggen - politieke helden zijn opgestaan. Zij hebben blijk gegeven van een vastberadenheid en een uithoudingsvermogen die internationaal bewondering hebben afgedwongen. Zij zijn er daarmee in geslaagd om de geschiedenis een andere, positieve wending te geven.

Maar goed, enige bescheidenheid past mij hier, want hoezo zouden wij vandaag hier in Beverwijk bij elkaar komen om een ontwikkeling in Polen te vieren die in Europa en daarbuiten in de geschiedenisboeken staat bijgeschreven? Als burgemeester van een middelgrote stad in het westen van Nederland heb ik daar niet echt iets mee te maken, kunt u zeggen.  

Dat ligt in mijn ogen anders. Natuurlijk heb ik daar iets mee te maken. Niet dat het mij is gegeven om invloed te kunnen uitoefenen op dergelijke ontwikkelingen. Maar als burger kijk ook ik over mijn eigen grenzen heen. Vandaag kijk ik over de grens van het heden naar het begin van de samenwerking tussen Beverwijk en Wronki en daar zie ik velen van u staan. Ik zie de verontwaardiging over het lot van het Poolse volk. Deze emoties heeft u weten om te zetten in een oprecht medeleven met de inwoners van Wronki. “Geen woorden, maar daden”, was vervolgens uw motto.

Als het daarbij was gebleven, dan hadden wij vandaag hier niet gestaan. Noodhulp van de ene stad aan de andere, dat blijft doorgaans geen jaren voortbestaan. Bovendien zei ik het net al: dankzij de eigen inspanningen vanuit het Poolse volk is de situatie nu gelukkig niet meer te vergelijken met 25 jaar geleden.

Maar vanuit die eerste contacten is iets heel anders ontwikkeld. Ik zal u niet vermoeien met de serie werkgroepen, stichtingen en initiatieven die in de loop van de afgelopen 25 jaar hebben bestaan, aanvankelijk in IJmond-verband, maar de laatste jaren meer en meer vanuit Beverwijk. Niet exclusief vanuit Beverwijk, want de deelnemende vrijwilligers komen nog steeds uit de hele IJmond.

Vast staat dat er in de samenwerking met het verstrijken van de tijd op enig moment geen sprake meer was van een afhankelijke situatie, een onevenwichtige band. Vanaf het eerste begin heeft de samenwerking steeds een nieuwe dimensie gekregen, steeds aangepast aan de wensen en behoeften van de deelnemers.  

Een succesverhaal, zonder meer. Ging alles dan altijd soepel, van een leien dakje, zoals wij zeggen? Denkt u dan bijvoorbeeld aan het dakje in Wronki dat Dirk Bus zo prachtig op de foto heeft vastgelegd. En inderdaad, van zo’n leien dakje ging het. U ziet de hobbels!

Ter gelegenheid van 25 jaar samenwerking tussen Beverwijk en Wronki verscheen begin dit jaar een krant. Professor dr. Lafeber, voorzitter van de nationale stichting Nederland – Polen, schrijft daarin: “Al is er al heel veel bereikt, leg nooit de handen in uw schoot”. Hij heeft het in zijn artikel over het ‘Umdenken’, het vermogen los te komen van traditionele denkwijzen en op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en nieuwe banden. Het moge duidelijk zijn dat aan dat proces nooit een einde komt, het is nooit ‘klaar’. De samenwerking tussen Wronki en Beverwijk is voor hem een voorbeeld van inspirerend denken en doen, dat tot zeer mooie resultaten leidt. Dat compliment mogen alle betrokkenen, zowel hier als in Polen, in hun zak steken ... 

De handen in de schoot, ach, hoe vaak was dat niet een logische handeling geweest. Het leien dakje op de foto van Dirk Bus vertoont slechts twee hobbels, maar geloof me, er waren er meer. Het creatieve denken van de vele betrokkenen heeft ervoor gezorgd dat ondanks en dankzij deze hobbels de samenwerking een dynamisch gegeven werd. Ging het niet linksom, dan moest het maar rechtsom. Lukte het vandaag niet, dan morgen nog maar eens proberen. Vaak genoeg ging de samenwerking niet over gebaande paden, maar het resultaat bleef overeind.

Alle vrijwilligers die hier vandaag aanwezig zijn, hebben daar een bijdrage aan geleverd, en ik spreek u toe met gepaste trots. Het een en ander heeft ertoe geleid dat de gemeentebesturen van Wronki en van Beverwijk in 1999 een overeenkomst hebben getekend om de samenwerking te bekrachtigen. In 2004 hebben we de samenwerking opnieuw bekeken en hebben we nieuwe afspraken gemaakt, zoals dat past in de dynamische band waaraan ik eerder al refereerde. Zonder uw inspanningen, dames en heren, was dit niet mogelijk geweest. Het integratiebeleid dat vanuit Europa zo wordt gestimuleerd, heeft en behoudt hier een prachtig, karakteristiek eigen gezicht.

Dat deze samenwerking zolang bestaat, is dus vooral te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers in Polen en hier in de IJmond. Maar als ‘primus inter pares’, als eerste onder gelijken, wil ik de heer Wim Spruit noemen. Zonder zijn lange adem, zonder zijn niet-aflatende inspanningen, zonder zijn veerkracht, waren inderdaad waarschijnlijk de handen al jaren geleden in de schoot gelegd. Als je met hem over de ontwikkelingen spreekt in de afgelopen 25 jaar, dan blijkt uit zijn verhalen vooral dankbaarheid.  

Die dankbaarheid richt zich op bijvoorbeeld de kinderen in het tehuis, de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte mensen, voor wie de omstandigheden mede dankzij de samenwerking ingrijpend zijn verbeterd. Een ander voorbeeld is de post voor medische zorg, die mede dankzij de stedenband enkele jaren geleden kon worden ingericht. Er is dankbaarheid voor dit gegeven, maar nóg meer voor het feit dat de inwoners van Wronki deze post voor medische zorg nu op eigen initiatief hebben omgevormd tot een eigentijds wijkgezondheidscentrum! U allen bent er getuige van geweest dat Wronki zich heeft hersteld, dat er kansen kwamen en dat de mogelijkheid ontstond voor de bevolking van onze bevriende stad om die kansen te grijpen.

De dankbaarheid die bij Wim, en met hem bij alle vrijwilligers, overheerst, komt voort uit het ‘Umdenken’, en het besef dat een mens niet leeft in zijn eigen schoenendoos. In Beverwijk en in Wronki leren we om elkaar te begrijpen, om bij elkaar betrokken te zijn. En hoe, zou ik zeggen. Er zijn diepe en langdurige vriendschappen ontstaan, waarvan voor sommige aanvankelijk slechts gebrekkig Duits als voertaal volstond. Beroepsgroepen hebben contact met elkaar. Particulieren bedenken de prachtigste initiatieven. In het voorjaar mocht ikzelf met een delegatie ondernemers afreizen naar Wronki. Ook deze reis bleek zeer waardevol te zijn voor alle betrokken partijen. Dames en heren, om de vele facetten te omschrijven van de band die is ontstaan; daar zijn eigenlijk geen goede woorden voor.

Ik kom terug op de vraag die ik in eerste instantie stelde: wat vieren we nou eigenlijk vandaag? Welnu, we vieren dat we voor elkaar iets kunnen betekenen. De oorsprong van onze samenwerking ligt weliswaar in een tijd waarin de omstandigheden dramatisch slecht waren in Polen en ook in Wronki. Daaruit is echter een band ontstaan waarin we over en weer van elkaar mogen leren, iets voor elkaar kunnen betekenen. Deze band strekt zich aan twee zijden uit over de lokale overheid, instellingen en organisaties, kunst en cultuur, beroepsgroepen én individuele contacten. We vieren vandaag dat we in Beverwijk en in Wronki deel mogen uitmaken van zo iets kostbaars. 

Pioniers van 25 jaar geleden, zowel in Wronki als in Beverwijk, zijn uitgegroeid tot ambassadeurs van wederzijds begrip, het delen van kennis en kunde en van het elkaar werkelijk verstaan over de grenzen heen van verschillen in welstand en cultuur. Mijn collega uit Wronki, de heer Michalak, stelde dat er in heel Wronki geen inwoner te vinden is die geen contact heeft gehad met Beverwijk. Dat geeft aan hoe veelomvattend de samenwerking zich heeft ontwikkeld; werkelijk een kostbaar goed. 

Natuurlijk gaan we daarmee verder. We leggen daarbij de nadruk op onze jongeren. Op 25 november wordt dit jaar van de samenwerking afgesloten met een wel heel bijzondere bijeenkomst. Jongeren uit Beverwijk en Wronki, en jongeren uit Litouwen, Frankrijk en Noord-Ierland zullen hier in het Kennemer Theater een symposium bijwonen. Het belang van deze bijeenkomst wordt onderschreven door de Europese Unie en belooft een feest te worden van vriendschap en betrokkenheid.

”Een leven zonder feesten is als een weg zonder pleisterplaatsen”, schreef de honorair consul van de republiek Polen in de jubileumkrant. Een feest als een rustpunt in een reis die nog niet ten einde is. Europa verandert en onze jongeren zijn daarin de hoofdrolspelers. Laat dit aanstaande feest van vriendschap en betrokkenheid inderdaad een pleisterplaats zijn. Laat het reisgezelschap vervolgens weer verder trekken, met vernieuwd inzicht in elkaars behoeften, elkaars culturele rijkdom, met de bereidheid om elkaar de hand te reiken. Helemaal in de geest dus van de 25 jaar samenwerking waaraan ook u hier in de zaal een bijdrage hebt geleverd.

Er bestaan tal van initiatieven, die laten zien dat ‘het’ bruist en tintelt tussen Beverwijk en Wronki. Plannen voor de toekomst op uiteenlopende vlakken. Zo mogen we uitkijken naar de delegatie van Wronki tijdens het Corus Chess Tournament in januari. Het Raphael van der Vaart-voetbaltoernooi in de zomer van volgend jaar reserveert eveneens een rol voor afgezanten uit Wronki. Er wordt samengewerkt om toerisme een impuls te geven op het gebied van ecologie en de agrarische sector in de omgeving van Wronki en ook op het gebied van de gezondheidszorg vinden artsen en instellingen elkaar. Dames en heren, er komt geen eind aan de manieren waarop we samen invulling kunnen geven aan de band tussen Wronki en Beverwijk. Dat belooft wat voor de toekomst. 

Als symbool van de diepgewortelde band tussen Wronki en Beverwijk, en om dit jaar van het 25-jarig jubileum te markeren, heeft de gemeente Beverwijk een geschenk laten maken. Bij een feest hoort immers een cadeau. Het is een wereldbol, waarop beide steden staan aangegeven. Het is ook een glazen bol, en als u daar diep inkijkt, ik weet het zeker, dan ziet u het: vriendschap, begrip en samenwerking die een levenlang meegaan!

Het eerste exemplaar wil ik graag overhandigen aan de cultureel attaché/eerste secretaris van de Poolse ambassade, de heer Jacek Biegala.

 


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 3 september 2006

 Viering jubileum met expositie, muziek, receptie en een reünie

Hoogtepunt ‘zilveren Beverwijk-Wronki’ in Kennemer Theater

Het hoogtepunt van de viering van het zilveren jubileum Beverwijk-Wronki vindt plaats op zaterdag 2 september in het Kennemer Theater. Op die dag opent de eerste secretaris en cultureel attaché van de Poolse ambassade in Den Haag, de heer Jacek Biegala een foto-expositie van de Beverwijkse beeldend kunstenaar en fotograaf Dirk Bus. De expositie is een initiatief van de Stichting Tentoonstellingen Beverwijk. Dirk Bus toont zijn nieuwste foto’s, die hij gemaakt heeft tijdens zijn reizen naar Wronki en omgeving.  

Er zijn rondom de opening van deze jubileumtentoonstelling verschillende activiteiten georganiseerd. Zo komt het koor Millennium, onder leiding van dirigent Bernard Perz, uit Wronki over. Het is een tegenbezoek aan het Beverwijkse Smartlappenkoor dat in mei jongstleden in Wronki is geweest. Ook de muzikale familie Bazant (Janusz Wylegala met zijn drie kinderen) is van de partij, alsmede de kunstenaressen Beata Adam en Joanna Tomczak, medewerkers van het Cultureel Centrum Wronki (Gabriela Dura, Irmina Szymanska, Rafal Sierchula en Pawel Pogorzelczyk) en een gemeentelijke delegatie (de raadsleden Andrzej Jablonski en Jerzy Serwata) onder leiding van Tomasz Ziolek.

Kunstenaar Dirk Bus (48) is zijn leven lang al bezig met allerlie creatieve uitingsvormen. Hij tekent, schildert en fotografeert. De laatste kunstvorm kreeg met name de afgelopen acht jaar meer accent. De geboren en getogen Beverwijker is bijzonder geïnteresseerd in de natuur. Dirk Bus verbleef vorig voor het eerst in het Poolse Wronki en is er dit jaar verschillende malen teruggekeerd. Gedurende alle bezoeken maakte hij foto’s.

Na de opening van de expositie door de Poolse vertegenwoordiger, houdt de burgemeester van Beverwijk, drs. Th.L.N.Weterings, een toespraak. Hierin zal hij zijn dank uitspreken aan alle (oud-)vrijwilligers en (oud-)bestuursleden van de drie stichtingen die zich vanaf 1981 met de samenwerking met Wronki hebben beziggehouden: IJmond Helpt Polen, Medische Hulp IJmond-Wronki en Stedenband Beverwijk-Wronki. Hij zal namens het gemeentebestuur allen bedanken die hun steentje hebben bijgedragen aan de goede relatie tussen beide gemeenten. Om die dankbaarheid te tonen, biedt de gemeente aansluitend een receptie aan.

Voor de bijeenkomst zijn de vrijwilligers en bestuursleden uitgenodigd. Na het officiële gedeelte zullen Millennium en het Smartlappenkoor apart en samen zingen en laat ook de familie Bazant van zich horen. Op deze wijze wordt de bijeenkomst niet alleen een receptie en een muzikale happening, maar is het ook een reünie van mensen die elkaar mogelijk al lange tijd niet hebben gezien.

De openbare bijeenkomst in het Kennemer Theater (Kerkplein 1) begint om 16.00 uur en zal tot circa 18.00 uur duren. De expositie wordt geopend om 16.15 uur. Het werk van Dirk Bus is tot 26 september te bezichtigen. Alle foto’s zijn (al dan niet ingelijst) te koop en door de maker gesigneerd.

FOTOBIJSCHRIFT:

Burgemeester Th.Weterings zal op 2 september de ‘Polen-werkers’ toespreken. (Foto Krystyna Tomczak)


in archief geplaatst op 3 september 2006

Beeldenpark in Wijk aan Zee maakt indruk op raadsleden uit Wronki

Poolse delegatie geniet met volle teugen van feestprogramma met ‘serieuze kanten’

Nu eens geen stage, geen werkbezoek of een ambtelijke uitwisseling. Dit maal kreeg een delegatie uit het Poolse Wronki een feestelijk programma aangeboden. En dat allemaal ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig bestaan van de samenwerking tussen Beverwijk en Wronki. Alleen feest? Nee, toch niet helemaal. De Poolse delegatie, bestaande uit raadsleden, leden van het college van B & W en van het comité Wronki-Beverwijk, was dan wel verrukt over de hoedenparade, de ringsteekwedstrijd en de harddraverij gedurende de jaarlijks terugkerende Beverwijkse Feestweek, tijd voor ‘serieuze zaken’ was er wel degelijk.

Zo bezochten enkele gemeenteraadsleden Heliomare in Wijk aan Zee. Weliswaar stond dit uitstapje niet op het programma, de Polen hadden in hun woonplaats al diverse mensen lovend horen praten over de activiteiten en mogelijkheden van Heliomare, dat ook zij er dolgraag een bezoekje aan wilden brengen. En dat lukte.

Serieus van aard was evenzeer de kennismaking met de Beverwijkse haven en zijn havenmeester. Buitengewoon indrukwekkend vonden de bezoekers de permanente expositie ‘Een Zee van Staal’, eveneens in de badplaats. De openbare beeldentuin, ingeklemd tussen Noordzeestrand en staalgigant Corus was met name voor Pawel Stryczynski, apotheker te Wronki en lid van de gemeenteraad aldaar een happening. ‘Ik had me zo goed mogelijk op het bezoek voorbereid en had foto’s gezien van beelden in Wijk aan Zee. Maar als je zo’n groep reusachtige beelden in het echt ziet, dan doet dat wel iets met me. Ik vond dat een schitterende ervaring en heb dan ook heel veel foto’s gemaakt, want iedereen in Wronki moet zien hoe het beeldenpark er uitziet’, aldus Stryczynski.

Tot de geplande onderdelen behoorden voorts een stadswandeling onder leiding van ambtenaar Jan van der Linden, een dorpswandeling en een excursie naar het reddingstation van de KNRM, beide in de badplaats. Officiële momenten waren er ook. In de Salle des Pas Perdus in het Stadskantoor bood de gemeente Beverwijk de buitenlandse gasten een receptie aan, waarvoor ook de gemeenteraadsleden waren uitgenodigd, alsmede het bestuur van de Stedenband Beverwijk-Wronki en een aantal ondernemers dat in april dit jaar een werkbezoek heeft gebracht aan Wronki. De Poolse delegatie was ook uitgenodigd op het traditionele diner aan het eind van de harddraverij in restaurant ’t Gildehuys. Daar hielden de burgemeesters Th.L.N.Weterings en S.Zoladkowski elk een toespraak ter onderstreping van het belang van de samenwerking tussen beide gemeenten. Werden over en weer cadeautjes gegeven, een ‘toppertje’ was de dvd over de harddraverij in 2005, waarmee Rob van Dooren van de Harddraverij Stichting Prins Bernhard op de proppen kwam.

Zo’n dvd is voor Beverwijkers misschien heel simpel, maar voor ons is het een tastbare herinnering aan de harddraverij van dit jaar en, niet te vergeten, wij kunnen nu in Polen laten zien wat er een keer per jaar in de Breestraat plaatsvindt. Een geweldig evenement, waar de Beverwijkers trots op moeten zijn’, aldus vice-burgemeester Stanislaw Zoladkowski. 

Het bezoek werd afgesloten met een dagje Amsterdam, hoe kan het ook anders. Met de draagvleugelboot van IJmuiden naar de hoofdstad, een tochtje door de grachten en een bezoek aan het centrum.

Wethouder Wim Spruit, die als secretaris van de stedenband nauw betrokken was bij de voorbereidingen van de activiteiten: ‘Het programma heeft heel veel indruk gemaakt op de delegatie uit Wronki. Voor het eerst in 25 jaar waren er Polen over om het ringsteken en de harddraverij mee te maken. Ze zijn er vol van. En natuurlijk verdienen de dames Lia de Ridder en Els Steenbeek-Stoll alle lof voor de voorbereidingen en de begeleiding van de gasten. Het voorwerk vreet tijd en energie en als de Polen er eenmaal zijn betekent dat dag in dag uit met hen op stap zijn. Het is een klus die niet iedereen klaart’, aldus een trotse Wim Spruit, die zijn waardering voor allen die het programma mogelijk maakten, niet wil onderdrukken. (Anneke Araya)

FOTOBIJSCHRIFTEN:

FOTO 1: De delegatie uit Wronki bezocht ondermeer Museum Kennemerland.

FOTO 2: Apotheker Pawel Stryczynski was helemaal weg van het beeldenpark Een Zee van Staal in Wijk aan Zee.

FOTO 3: Wethouder Wim Spruit met de dames Lia de Ridder en Els Steenbeek-Stoll in restaurant Fossies, compleet met hoofddeksel vanwege de hoedenparade.

FOTO 4: Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de samenwerking tussen beide steden ontving oud-burgemeester Magda Berndsen-Jansen een cadeau uit handen van burgemeester Stanislaw Zoladkowski.


  Terug naar het begin


n archief geplaatst op 3 september 2006

Kunstenaressen uit Wronki exposeren in Stadskantoor

Werken van Beata Adam en Joanna Tomczak

Twee Poolse kunstenaressen exposeren tot en met vrijdag 1 september in het Stadskantoor van Beverwijk. Beata Adam en Joanna Tomczak tonen hun werk onder auspiciën van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, in de Salle des Pas Perdus. De expositie is te bezichtigen gedurende de openingstijden van het Stadskantoor. 

Beata Adam en Joanna Tomczak zijn geïnteresseerd in dezelfde dingen, ze zijn geboren in hetzelfde jaar (1982), wonen in dezelfde stad en straat: Wronki. Joanna Tomczak studeert aan de Kunstacademie in Poznan, 50 km ten zuidoosten van Wronki,  Beata Adam aan de Kunstacademie in Czestochowa, een beroemde bedevaartplaats in het zuidwesten van Polen.

In het werk van Joanna overheersen tekeningen en acrylschilderijen, al ontwerpt zij ook sieraden van zilver en halfedelstenen.

Beata is geïnteresseerd in schilderkunst, linoleumsnede en kopergravure. Zij werkt ook met glas en porselein, dat zij beschildert. In het stadskantoor zijn alleen schilderijen, grafiek, linoleumsneden en gravures te zien.

De werken van Beata Adam zijn niet te koop, het werk van Joanna Tomczak (op drie na) wel.

Beide kunstenaressen zijn op vrijdag 1 september in het Stadskantoor om uitleg te geven en om kennis te maken met bezoekers.

Bezoekadres: Stadskantoor, President Kennedyplein 1, Beverwijk; openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag van 09.00 – 16.00 uur, op dinsdag van 09.00 – 12.30  uur en op donderdag van 09.00 tot 20.00 uur.

FOTOBIJSCHRIFTEN

Foto 1: Bezoekers uit het Poolse Wronki bekijken de expositie in het Stadskantoor. V.l.n.r.Lucyna Cwiertnia (tolk), raadslid Wojciech Odrobny, vice-burgemeester Stanislaw Zoladkowski en raadslid Krystyna Tomczak. (Foto Pawel Stryczynski)

Foto 2: Gemeenteraadslid Krystyna Tomczak bij twee schilderijen van haar dochter Joanna in het Stadskantoor. (Foto Pawel Stryczynski)

 

 


in archief geplaatst op 27 augustus 2006

Vreugde en ontroering kenmerken van vijftiende busreis naar Wronki


 – BEVERWIJK-WRONKI – 

Aan de vooravond van een belangrijk jaar voor de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki (in 2006 wordt uitvoerig stilgestaan bij de viering van 25 jaar samenwerking tussen beide steden) vond de vijftiende busreis naar Polen plaats. Staan deze jaarlijks terugkerende busreizen al bekend om het afwisselende programma dat de deelnemers wordt aangeboden, dit jaar was het activiteiten- en excursieprogramma wel heel bijzonder. De eerste dag van het bezoek aan de Poolse partnerstad van Beverwijk staat traditiegetrouw in het teken van een (hernieuwde) kennismaking met Wronki. De bus van Beentjes & De Bruyn, al voor de vijfde achtereenvolgende keer bestuurd door Hans Bosch, bracht de IJmonders langs markante plekjes in deze Poolse gemeente. Het stad- en streekmuseum werd aangedaan, alsmede de in april geopende uitleenpost voor (medische) hulpmiddelen. Dit project is een initiatief van Heliomare Wijk aan Zee, Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki  en de Kiwanisclubs in beide gemeenten. De Beverwijkers konden nu eens met eigen ogen zien, waar ‘hun’ rolstoelen, rollators, loopkrukken en dergelijke naar toe gaan.

 

Een van de deelnemers aan de 15de busreis naar Wronki had een rollator meegenomen als cadeau voor de uitleenpost. Foto: Spruit PR / Jaap Fatels)

De lunch gebruikten de deelnemers in een school in het dorp Biezdrowo en op die eerste dag werd ook een kijkje genomen in een metaalverwerkend bedrijf en in het Franciscaner klooster in Wronki. 

Niet minder bijzonder was het ingetogen bezoek aan het Ursulinen klooster in het nabijgelegen Pniewy. Daar staat het moederhuis van deze internationale religieuze orde. De gasten werden er uitvoerig rondgeleid en maakten kennis met de vele (onderwijs) projecten van deze zogenoemde ‘grijze Ursulinen’. Wel heel bijzonder was de excursie naar een rijtuigenfabriek in dezelfde plaats. Bij de firma Bogajewicz worden al eeuwen rijtuigen gemaakt, maar ook gerestaureerd. Het bedrijf heeft volop contacten met Nederlandse afnemers. Chalin, een rustiek gelegen plaatsje met een natuurkundig museum en een eeuwenoud park, werd aangedaan, alsmede het stadje Sieraków, dat op eigen gelegenheid kon worden bezichtigd.

De jaarlijkse busreis, die altijd in het teken staat van natuur en cultuur, en die steeds weer gelegenheid biedt tot het kennis maken met specifieke Poolse producten, reikte dit maal ook tot de wodkafabriek Wyborowa in Poznan. De busgasten kregen uitleg over het productieproces en konden na afloop ook een of meer glaasjes wodka proeven.

In de middaguren was er alle gelegenheid om nader met deze universiteitsstad kennis te maken en ’s avonds werd in het Grote Theater van Poznan de dansvoorstelling Zorba de Griek bijgewoond. De Nederlanders hadden ereplaatsen op de rijen een en twee en genoten met volle teugen van ‘dans en muziek’. 

Het eeuwenoude Gniezno, ook wel bekend als het Vaticaan van Polen, bracht het gezelschap naar de fameuze kathedraal aldaar. In het niet ver van deze stad gelegen Lednogóra werd een open luchtmuseum en een eiland met archeologische opgravingen bezocht. Ingrijpend en ontroerend was het bezoek aan het voormalige concentratie- en doorgangskamp Zabikowo. Namens het Beverwijkse gezelschap werd bij een van de monumenten een bloemstuk gelegd om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Om de dag in alle rust af te sluiten bezocht men het park en paleis in Rogalin.

 

 

Het bezoek aan het voormalige concentratie- en doorgangskamp Zabikowo maakte veel indruk op de Beverwijkers. Foto: Spruit PR / Jaap Fatels

 

In de avonduren keerde de groep terug naar Wronki, waar de voorzitter van de gemeenteraad, Grazyna Gromadzinska-Kopras in de Spiegelzaal van het cultureel centrum de foto-expositie van Dirk Bus opende. De komende maanden zijn in dit centrum zo’n veertig foto’s te zien, die Beverwijker Dirk Bus heeft gemaakt op het Noordzeestrand.

De achtdaagse naar Wronki werd afgesloten met een traditionele Poolse barbecue.

Wim Spruit, secretaris van de stedenband en voor de 15de keer organisator van deze reis, kijkt met genoegen terug op de week in Polen: ‘Het programma toont de deelnemers vele facetten van Polen, Wronki in het bijzonder. Daarnaast leert men de Polen nader kennen, er ontstaan nieuwe contacten en vriendschapsbanden. Elk jaar zijn de ervaringen dezelfde: wie mee is geweest, heef er nooit spijt van, is enthousiast en komt vaak met plannen en suggesties voor de toekomst. Dat geeft zo’n achtdaagse reis naar Wronki, dat bijzondere accent. Het is veel meer dan een doorsnee vakantie, het is het leggen van persoonlijke contacten in het kader van de bijna zilveren stedenband’.


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 19 augustus 2006

Officiële delegatie uit Wronki bezoekt Beverwijkse feestweek


Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de banden tussen Beverwijk en het Poolse Wronki komt van maandag 7 tot en met vrijdag 11 augustus een officiële delegatie over naar Beverwijk. Gekozen is voor de feestweek, zodat de Polen een keer kennis kunnen maken met de ‘Beverwijkse manier van feest vieren’.

Burgemeester Kazimierz Michalak en de voorzitter van de gemeenteraad Grazyna Gromadzinska-Kopras begeleiden de raadsleden Krystyna Tomczak, Wojciech Odrobny, Pawel Stryczynski en Henryk Rusinek. Ook de vice-gouverneur van de regio, Czeslaw Manczak en de voorzitter van het comité Wronki-Buitenlandse Betrekkingen, Krzysztof Lis reizen mee.

De Polen komen op maandag aan en maken op dinsdag een stadswandeling door Beverwijk. De lunch vindt plaats in een strandpaviljoen in Wijk aan Zee. In de middaguren wordt de permanente beeldenexpositie Een Zee van Staal bezocht en er is een excursie naar de reddingsbrigade.

Aan het eind van de middag volgt een ontmoeting met leden van het college en van de gemeenteraad in het Stadskantoor. Woensdag 9 augustus staat in het teken van een rondleiding over het Corus-terrein. Vervolgens is er een ontmoeting met medewerkers van het regioproject IJmond Veelzijdig, de middag wordt afgesloten met een bijeenkomst in het havenkantoor. ’s Avonds bezoeken de gasten uit Wronki het ringsteken in de Zeestraat.

Op donderdagmiddag storten de gasten zich in het feestgedruis in de Breestraat, waar dan de harddraverij wordt gehouden. Aansluitend is er een slotdiner.

Op vrijdag 11 augustus brengen de Polen nog een bezoek aan Amsterdam om een dag later, in alle vroegte, naar Wronki terug te keren.


in archief geplaatst op 19 augustus 2006

Poolse stagiair Robert: ‘Bij Van Vuuren Wegenbouw heb ik ontzettend veel geleerd’


Op het strand liggen kost niks, dat is pure vakantie’

‘Ik was al heel blij dat ik uitverkozen was om naar Beverwijk te mogen komen, maar nu mijn stageperiode ten einde loopt, ben ik enorm verheugd dat ik hier heb mogen zijn. Het was een leerzame, fantastische periode, waarin ik veel mensen heb leren kennen’. Aan het woord is de achttienjarige student economie Robert Kandulski uit het Poolse Wronki. In het kader van de stedenband tussen Beverwijk en Wronki organiseert het bestuur tweejaarlijks een stage voor de ‘beste student’ uit Wronki. Dit keer een stage van twee maanden. Voor 2006 kozen de gemeente Wronki, een van de scholen en een commissie voor de nog jonge Kandulski. Hij zou feitelijk via Kiwanis Club Beverwijk stage lopen, doch dat ging niet door. ‘Het paste opeens niet meer in hun jaarprogramma en er was niemand beschikbaar om mij te begeleiden. Even was ik bang dat het niet door zou gaan. De secretaris van de stedenband, Wim Spruit heeft het voor mij opgenomen en zorgde voor een stageplek bij Van Vuuren Wegenbouw en voor onderdak bij verschillende gezinnen. Zo kon ik toch naar Beverwijk afreizen’.

Robert logeerde bij verschillende gezinnen om zoveel mogelijk contacten op te doen en om zich te verdiepen in de Engelse taal. Eerst verbleef hij bij Gosia en Lars Meijer (zij is een geboren Poolse), vervolgens bij Arnold en Agnes Faber en het laatst bij Conny de Wit en haar zoon Fallou.

‘Het was een enorme ervaring om te zien hoe hartelijk ik ben ontvangen. De Nederlanders vinden de Polen zo gastvrij, nou, de Beverwijkers kunnen er ook wat van. Wandelen, fietsen, het strand en de duinen, Alkmaar, Haarlem, Volendam, Amsterdam, ik ben overal geweest.’ 

Aan zijn stage bij Van Vuuren Wegenbouw heeft hij mooie herinneringen. Hij wilde per se stage lopen bij een bedrijf waar hij zich kon bezig houden met calculaties, productiviteitsbewaking, voorraadbeheer enzovoort. Van Vuuren, niet alleen directeur Bert van Vuuren, maar ook de tientallen medewerkers, ontvingen hem met open armen.

Bert van Vuuren: ‘Voor ons was het ook een interessante ervaring. We hebben vaker stagiaires of leerlingen over de vloer, maar nog niet eerder zo’n enthousiaste jonge Pool. Hij heeft hier veel kunnen leren, maar wij hebben ook het een en ander van hem opgestoken. Robert werkte zowel op kantoor, als op de werf. Ook ging hij mee met chauffeurs naar allerlei klussen. Zo doorliep hij ons hele bedrijf. Hij heeft veel met de computer gewerkt. Zo deed hij ondermeer de nacalculatie van transportmiddelen, voorraadbeheer en heeft hij meegewerkt aan het opnemen van nieuwe projecten, zoals bij de Universiteit van Utrecht’, aldus Van Vuuren.

 De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki blijft het nut inzien van dergelijke stages.

‘Het zou mooi zijn als over twee jaar weer zo’n gemotiveerde stagiair kan overkomen, maar ook geïnteresseerde jongeren uit Beverwijk, jongens en meisjes, die naar Wronki willen voor een stage zijn daar welkom. Een stage in een ander land, verrijkt je kennis alleen al door er te zijn. Als je dan ook nog een bedrijf of onderneming treft waar het klikt, is het helemaal mooi. Ook doe je talenkennis op en verblijf je in een totaal andere omgeving, in een andere cultuur’, aldus secretaris Wim Spruit.

De sportieve Robert Kandulski – hij is gek op fietsen, voetbal en volleybal – wil zeker nog een keer terug komen: ‘Beverwijk is een mooie stad. Veel winkels en heel veel groen in de straten. De vijver bij het treinstation. Zoiets moois heb ik nog nooit gezien. En dan die weg naar het strand van Wijk aan Zee. Het is te gek dat je op de fiets binnen een kwartier bij het strand ben. In Polen zie ik de zee bijna nooit. Daarvoor duurt het reizen naar de Oostzee te lang. Maar Wijk aan Zee ligt zo dicht bij en op het strand liggen kost niets. Dat is vakantie! Ik heb mijn ouders en mijn oudere broer Slawomir heel wat te vertellen.’

FOTOBIJSCHRIFTEN:

Robert Kandulski (links) met directeur Bert van Vuuren op de werf aan de Wijkermeerweg.

Robert Kandulski werkte veel op de computer.


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 19 augustus 2006

Zestiende busreis neemt mooie herinneringen mee uit Wronki


De zestiende busreis naar Wronki is wederom een onvergetelijke trip geworden voor de bijna vijftig deelnemers. Acht dagen lang werden de Beverwijkers en Heemskerkers onthaald op excursies en werkbezoeken. Voor het zestiende, achtereenvolgende jaar organiseerde Wim Spruit als secretaris van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki deze reis. Het ziet er evenwel naar uit, dat hij – door zijn benoeming tot wethouder van Beverwijk – geen tijd en mogelijkheid meer heeft om de organisatie op zich te blijven nemen. Wim Spruit, al 25 jaar op vele fronten actief voor Polen in het algemeen en Wronki in het bijzonder, treurt echter niet.

‘Het idee van deze reis is ontstaan in een tijd dat het  voor veel mensen nog moeilijk was om Polen in te komen. Velen durfden niet, zagen op tegen de lange reis of de grenscontroles. Nu zijn de grenzen open, je hoeft geen visum meer aan te schaffen, er is geen wisselplicht en omdat de grenzen open zijn en de wegen sterk verbeterd, kun je met eigen auto of met een lijnbus zo naar Polen rijden. Daar komt bij dat steeds meer groepen, klein en groot, hun eigen weg naar Wronki vinden. De band de Composters huurde een busje en verbleef een lang weekend in Wronki. Hetzelfde deed het Smartlappenkoor Beverwijk (met drie busjes, dat wel!) en schaakvereniging De Wijker Toren ging eveneens met eigen vervoer. En laten we eerlijk zijn: dat is ook feitelijk de kern van een stedenband. Elkaar over en weer opzoeken, terwijl de jaarlijkse busreis meer een toeristisch uitstapje is’, aldus Wim Spruit.,die niet onder stoelen of banken steekt het al die jaren met plezier te hebben gedaan: ‘Je bent reisleider, gids, vader en moeder tegelijk. En voor een week per jaar is dat ene leuke rol!’. 

Voorlopig geen jaarlijks busreis meer, ook al omdat er in het bestuur van de stedenband geen andere vrijwilligers zijn opgestaan om deze klus te klaren.

Desalniettemin was deze busreis wederom een boeiende ervaring. De eerste dag van het verblijf in Polen is altijd de Wronki Dag. Met de bus vindt een tour door de omgeving plaats en er worden verschillende stops gemaakt. Een van de excursies leidt naar het Franciscaner klooster, waar één van de broeders een orgelconcert gaf. De lunch werd gebruikt in een school in Biezdrowo en de afdeling voorlichting van de gemeente gaf een presentatie. Ook is de tentoonstelling Wronki-Beverwijk 25 jaar bezocht, waar ondermeer enkele stukken uit Museum Kennemerland werden bekeken. Gezien het succes van deze expositie is hij verlengd tot en met 7 augustus. Daarna komen de Beverwijkse museumstukken retour, vergezeld van enkele markante voorwerpen uit het Stad & Streek Museum Wronki.

De dag erna was Poznan het reisdoel. Eerst een bezoek aan de fameuze Lech bierbrouwerij, in de middaguren een bezichtiging van de binnenstad met ’avonds een van de hoogtepunten van de week: de opera Nabucco van Verdi in het Operahuis in Poznan. De dagen er na werden uitstapjes gemaakt naar kerken, kloosters, musea, maar ook aan het voormalige concentratiekamp Fort VII. Het rietmuseum in Nowy Tomysl en het rijden met paard en wagen door de schitterende bossen in Sieraków volgden aan het einde van de week.

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum vond op de vrijdagavond in restaurant Borowianka een feestavond plaats, compleet met diner, een vijf man sterke band en een toespraak van de burgemeester van Wronki, Kazimierz Michalak.

Alle gasten kregen van hem en van commissievoorzitter Tomasz Ziólek een aantal presentjes.

De week werd besloten met de traditionele barbecue, eveneens omlijst met typisch Poolse muziek.

FOTOBIJSCHRIFTEN:

De gasten krijgen uitleg over het bezoek aan de houtvesterij. (Foto Jaap Brakenhoff)

Een wandeling door de bossen van Wronki hoort er bij. (Foto Jaap Brakenhoff)

Tomasz Ziólek (midden), voorzitter van het Comité Wronki-Beverwijk deelt op de feestavond presentjes uit. (Foto Dirk Bus)

 


in archief geplaatst op 19 augustus 2006

Gift van Beverwijkse ondernemers besteed aan goede doelen in Wronki


Tweeduizend euro voor tehuizen en dagcentra gehandicapten

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis heeft de burgemeester van Wronki, de heer Kazimierz Michalak, bekend gemaakt waaraan de 2.000 euro, een gift van Beverwijkse ondernemers, is besteed.

In het voorjaar bracht een delegatie van zo’n twintig Beverwijkse ondernemers, onder leiding van burgemeester Th.Weterings en wethouder economische zaken K.Hazeveld, een werkbezoek aan Polen. Naast Warschau en Poznan bezocht de delegatie de Poolse partnerstad van Beverwijk, Wronki. De zakenlieden waren dusdanig onder de indruk van allerlei sociale projecten, die mede met steun van de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki zijn opgezet, dat ter plekke werd besloten een bedrag van 2.000 euro aan te bieden.

Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat het geld ten goede is gekomen aan de Stichting voor gehandicapte kinderen Wronki, de uitleenpost van medische hulpmiddelen van Kiwanis Club Wronki en de Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki, alsmede aan vijf tehuizen en dagcentra voor gehandicapten in Wronki Centrum, Nowa Wies, Chojno, Pozarowo en Chrzypsko Wielkie. Tijdens de bijeenkomst gaven de directies van de instellingen aan hoe zij de giften uit Beverwijk hebben besteed.

FOTOBIJSCHRIFT:

Burgemeester Kazimierz Michalak (met cheque), naast hem Tomasz Ziólek (voorzitter Wronki-Beverwijk Comité) en vertegenwoordigers van de tehuizen en dagcentra voor gehandicapten. (Foto Pawel Bugaj)  


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 5 augustus 2006

Wijker Toren wint in laatste bondswedstrijd van Polen

door: will vd laan


In de laatste uitwedstrijd van de Bondscompetitie wist De Wijkertoren in Szamotuly het altijd lastige Polen met 5½-4½ van zich af te houden. 

Zo zou de eerste zin kunnen luiden van een wedstrijdverslag uit de Bondscompetitie, afgelopen weekend gehouden. Achter deze kille vaststelling gaat echter een ervaring schuil die bij de meesten van ons een diepe indruk heeft gemaakt.

Onze Poolse zusterstad Wronki beschikt helaas niet over een schaakclub, maar in het kader van stedenband Beverwijk-Wronki werd ons door het naburige Szamotuly gevraagd om tot een schaakuitwisseling te komen. Het grotere Szamotuly (19.000 inwoners) nodigde ons uit tijdens de feestweek op 19 t/m 21 mei 2006. De onvermoeibare Willem Dekker had reeds het nodige voorbereid tijdens een bezoek van een Beverwijkse delegatie aan Wronki, een paar weken geleden.

Vrijdagmorgen 19 mei om 6.00 uur togen Dirk Bakker, Willem Dekker, Ron Faber, Eef Hessels, Stefan Jorritsma, Will van der Laan, Sjoerd Plukkel, Dragan Skrobic (“Skrobbi”), Stefan Slings en Jimmy van Zutphen met 3 auto’s op weg richting Szamotuly.

De reis verliep voorspoedig. Na een kilometer of 10 voorbij de Poolse grens werd de snelweg een tweebaansweg. Wat heet tweebaans. Aan weerszijden van de weg waren ook 2 smallere stroken aangebracht, gereserveerd voor het langzame verkeer. Deze stroken werden echter gebruikt om uit te wijken om zodoende inhalers ruim baan te geven. Levensgevaarlijk! Met wat stuurmanskunst was zelfs een 4-baansweg mogelijk. We hebben de nodige capriolen meegemaakt die er niet om liegen, zoals een langzame vrachtwagen die een nog langzamere vrachtwagen inhaalde, daar toch weer van afzag wegens een brede tegenligger en plotseling, slingerend en bijna stuiterend weer zijn uitgangspositie op zocht. Ik heb zelden zoveel vrachtwagens gezien van Litouwen tot de Oekraïne en van Polen tot (Wit-)Rusland. Zelfs een vrachtauto uit Georgië (GE) is gezien. Deze weg vormt duidelijk een slagader tussen Oost- en West Europa.

Na zo’n 2 uur van verschrikkingen arriveerden we rond 16.00 uur in Szamotuly. Moeiteloos stuurde Dirk Bakker zijn bolide naar het adres van “Szamotulski Osrodek Kultury”. Het uiterlijk van dit culturele centrum ademde nog helemaal het communistische tijdperk uit. We werden hartelijk verwelkomd met koffie, koekjes en toespraakjes. Over de slaapplaatsen was wat misverstand gerezen, maar uiteindelijk konden de- jonge-jongens-plus-Eef ondergebracht worden in een slaapzaaltje bij de nonnen. De 4 overgebleven mannen werden ondergebracht bij gastgezinnen. Ikzelf kwam terecht bij een gezin dat een ruime vrijstaande woning bezat aan de “provinciale weg” naar Wronki, even buiten de bebouwde kom van Szamotuly. Polen is een land, net als andere Oostbloklanden, dat grote tegenstellingen kent. De succesvolle Polen rijden in jonge Westeuropese auto’s. Mijn gastheer behoorde duidelijk niet tot deze groep. Met zijn 25 jaar oude gammele Polski Fiat 1500 werd ik steeds gehaald en gebracht, waar nodig. Het gezin bestond uit vader, moeder en vier kinderen. De kinderen waren zeer gehoorzaam. De oudste dochter van 19 zat in Monaco om, naar ik veronderstel, het schamele gezinsinkomen een beetje aan te vullen. De 16-jarige zoon Pavel was de spreekbuis voor mij want pa sprak naast Pools en Russisch geen enkel woord buitenlands. Pavel sprak nog niet zo goed Engels maar voldoende genoeg om de belangrijkste zaken aan de weet te komen. Het was leuk om te zien dat diezelfde Pavel gaandeweg groeide in zijn rol van tolk tussen zijn pa en mij. Ik at de drie dagelijkse maaltijden met pa en Pavel. De rest van de familie trok zich terug in de keuken. Als Pavel niet bij het eten was, was ik veroordeeld om alleen met pa het overvloedige eten te verorberen. Dat werden dan lange zwijgzame etentjes. Af en toe zei pa iets in het Pools waar ik natuurlijk niets van snapte. Ook niet als hij wat luider sprak. Ik antwoordde dan met een beleefde knik en kon niet anders dan vriendelijk glimlachen. Dat overvloedige eten, gekookte aardappelen vlees en salade, was lekker en duidelijk een manier om aan mij te laten zien dat ze het niet arm hadden ondanks het zeer sobere interieur en de achterstalligheid van de aankleding. De mannen die in de andere gastgezinnen ondergebracht werden konden dit bevestigen. De gastvrijheid die wij genoten was overweldigend en is voor ons vieren een ervaring geworden die we niet eerder hadden meegemaakt.

Alle vier kinderen van mijn gastgezin zijn succesvolle schakers. De oudste dochter van 19 beschikt over 2100 Elopunten, Pavel over 2000 punten, zijn jongere broertje van rond de 11 beschikt ook al over 2000 punten en de jongste dochter van naar schatting 9 jaar had reeds 1800 punten! Onbegrijpelijk. Ik neem maar aan dat dit om Poolse ratingpunten gaat en dat dit mogelijk toch iets geflatteerd is.

Na aankomst vrijdagnamiddag kreeg ik van mijn gastheer een typisch Poolse broodmaaltijd voorgeschoteld. Op het wat taaie witbrood kon een plakje kaas of vlees gelegd worden met daarop plakjes tomaat, komkommer en radijsjes. Peper en zout erop en eten maar. Niet slecht maar wel een beetje eentonig. Dit was slechts de opmaat voor een gezamenlijke welkomstmaaltijd in het plaatselijke restaurant. Ook hier werden we getrakteerd op een royaal diner met alles erop en eraan. Het vlees was op een typisch Poolse manier bereid maar de gekookte aardappelen ontbraken. Ook alcohol ontbrak maar dat kan ik mij wel voorstellen. Het alleen bereiden van zo’n aangeboden diner is natuurlijk relatief goedkoop als er geen dure alcohol geschonken wordt. Overigens ontbrak de alcohol ook om dezelfde begrijpelijke reden bij mijn gastheer. 

De zaterdagochtend verliep voor de- jonge-jongens-plus-Eef wat anders dan voor de mannen. Wij waren alweer verwend met een lekker ontbijt met die typische Oostblokkoffie waarbij de koffieprut even moet bezinken voor het rijp is gedronken te worden, terwijl de- jonge-jongens-plus-Eef alleen thee hadden gehad. Eef moét echter koffie hebben anders kan hij de dag niet  beginnen. Eef besloot om samen met Ron een rondje door het centrum van Szamotuly te lopen om een koffietent te zoeken. Op deze zoektocht raakte Ron Eef echter kwijt. Arme Ron raakte daarmee ook de groep kwijt en doolde de hele ochtend door de stad terwijl wij een rondleiding kregen door het stadsmuseum. Door een misverstand dacht Ron dat wij allen een middagdiner kregen in het plaatselijke schoolgebouw. Rond 12 uur toog Ron naar dat schoolgebouw en begon alvast aan het middagmaal. Toen de maaltijd verorberd was verscheen onze charmante gastvrouw Magdalena ten tonele.

 

Ron legde omstandig uit wat er aan de hand was en vroeg waar de rest toch bleef. Deze maaltijd was eigenlijk alleen bedoeld voor de-jonge-jongens-plus-Eef, legde Magdalena uit en pakte onmiddellijk haar telefoon met als resultaat dat even later de gastheer van Ron arriveerde om hem op te halen voor een ……diner. Dat bleek wel besteed aan Ron, twee diners binnen het uur, moet kunnen. Over die koffie gesproken, die werd pas om 10 uur gevonden bij de banketbakker, cappucino nog wel. Het bedrijvige centrum van Szamotuly kent echter nog geen cafe’s of bars. Het uitgaansleven lijkt dan ook nog weinig veranderd te zijn sinds de communistische val. Ook die Amerikaanse baggertenten, zoals McDonald’s of Kentucky Chicken zijn (gelukkig) nog niet gearriveerd. 

Om 15.00 uur begon op het marktplein dan toch nog iets wat op schaken leek. Wij waren uitgenodigd om mee te doen aan een plaatselijk schaaktoernooi. Negen ronden Zwitsers, 10 minuten per persoon. Zo’n 35 deelnemers hadden zich aangemeld, waaronder veel talentvolle jeugd en opvallend veel meisjes. De meisjes leken hier wel de dienst uit te maken. Onze Magdalena (2100) bleek in schaaksterkte de vijfde vrouw van Polen te zijn. Maar zij hadden voor dit toernooi buiten de waard gerekend. Onze jonge jongens waren deze middag erg gretig en eisten de eerste 4 plaatsen op! Op de tweede plaats had  zich zelfs die dekselse Skrobbi genesteld! De organisatie leek een echte wedstrijdleider te hebben gecharterd die uiterlijk gezien rechtstreeks uit het communistische apparatski leek te komen.

Tijdens de prijsuitreiking begonnen de eerste regendruppels te vallen en spoedig zou het regenen, regen die de rest van de dag niet meer ophield. De avond viel dan ook behoorlijk in het water. Bij de-jonge-jongens-plus-Eef mislukte een bezoek aan een disco in een sporthal, terwijl de mannen wat biertjes gingen drinken op het feestterrein en zich warmden aan een zijwand van een snacktent. Stefan Slings en die dekselse Skrobbi kregen toch nog een beetje kennis met plaatselijke jongelui. Op de terugweg verdwaalden ze echter en bleken naderhand zo’n 20 km te hebben omgelopen. Kapot kwamen ze diep in de nacht aan bij de nonnetjes. Er was de volgende morgen nog maar deksels weinig over van Skrobbi’s kenmerkende praatjes.

Die volgende dag om 10.00 uur zou dan de “massakamp Poland-Holland” plaatsvinden. Eén uur bedenktijd per persoon. Met 10 borden leek het wel een echte Bondswedstrijd. De sterke meisjes van Szamotuly bezetten de borden 1, 2, 6 en 7, maar wij hadden onze sterke top. Sjoerd won overtuigend maar moest eerst met diep rekenwerk eeuwig schaak ontlopen. Stefan won zeer regelmatig maar die dekselse Skrobbi kreeg toch last van de voorgaande nacht en blunderde een stuk weg. Eef en Stefan Jorritsma hielden het hoofd koel, dat deden Willem en Dirk helaas niet. Ron wist de stelling regelmatig naar remise te schuiven terwijl ikzelf in een lange combinatie, volgens omstanders, de verkeerde zet gedaan zou hebben gedaan waardoor ik verloor in plaats van dat ik kon winnen. Jimmy had een stelling die op het oog een grote remisemarge kende. Hij wist echter “onze” Magdalena te verleiden tot een paar zetten die op zelfmat zouden uitdraaien. Bijzonder fraai van Jimmy!

De wedstrijd werd dus met 5½-4½ gewonnen. Na deze ontmoeting volgden weer enkele plichtplegingen. We werden bijzonder bedankt voor onze komst en kregen een herdenkingsoorkonde mee. Ron Faber deed een zegje namens ons en verwees in zijn prima toespraak naar de naam van onze club die ook wel “The Stiff Tower” genoemd zou kunnen worden. Ik weet niet of deze woordspeling bij onze Poolse vrienden overkwam, zelfs de tolk had wat moeite dit op een begrijpelijke manier te vertalen. Willem Dekker reikte tenslotte enkele gebruikte, maar in goede staat verkerende schaakklokken en een paar stapeltjes Corus notatieboekjes uit.

Na dit programmapunt zouden we het liefst op weg naar huis gaan. Om 13.00 uur vertrekken zou een thuiskomst van 23.00 uur betekenen. Het comité had echter nog een middagprogramma in petto. We konden hen ervan overtuigen dat we toch het liefst wilden vertrekken. Aan één onderdeel konden we echter niet ontkomen: het diner bij onze gastgezinnen. Weer werden we door onze gastheren naar het logeeradres gebracht om ditmaal het zondagse maal, dat nog uitgebreider is, te nuttigen. Ondertussen probeerden de- jonge-jongens-plus-Eef nog in de stad wat eten te vinden.

Er was een eind gekomen aan een weekend dat ons een rijke ervaring heeft gebracht. Het heeft bij de meesten van ons een onuitwisbare indruk gemaakt die niet meer van ons kan worden afgepakt.

 

 

POLAND

 

-

HOLLAND

 

 

1.

Magdalena Lysiak-Poltosak

2096

-

Jimmy v Zutphen

2180

0 - 1

2.

Agata Sikorska

2092

-

Sjoerd Plukkel

2150

0 - 1

3.

Pawel Piechota

1997

-

Stefan Slings

2050

0 - 1

4.

Jaroslaw Nowakowski

1800

-

Dragan Skrobic

1850

1 - 0

5.

Piotr Piechota

2000

-

Stefan Jorritsma

1800

0 - 1

6.

Dorota Sikorska

1900

-

Will van der Laan

1700

1 - 0

7.

Isabela Piechota

1800

-

Eef Hessels

1700

0 - 1

8.

Mateusz Frgotoviak

1600

-

Ron Faber

1600

½-½

9.

Bastosz Irochimowicz

1600

-

Willem Dekker

1450

1 - 0

10.

Bastosz Jil

1400

-

Dirk Bakker

1400

1 - 0

 

 

 

 

 

 

4½-5½

 

Magdalena Lysiak-Poltorak - Jimmy van Zutphen
 

Stelling na 49.Tc3

49. … Kg5; 50. Kg3 h4+; wit geeft op (mat in één).

 

De eindrankschikking van het Internationaal Toernooi in Szamotuly volgt later.

 

 


in archief geplaatst op 5 augustus 2006

Van bierbrouwerij Lech tot opera Nabucco
       
Jaarlijkse busreis naar Wronki in teken van zilveren jubileum
 


De Stichting Stedenband Beverwijk-Wronki organiseert in het jaar dat de banden tussen Beverwijk en de Poolse stad Wronki 25 jaar bestaan, wederom een busreis naar Polen. Voor de zestiende achtereenvolgende keer vindt de jaarlijkse busreis plaats, dit maal van zondag 4 tot en met zondag 11 juni. De belangstelling is ook dit jaar weer bijzonder groot. Zo’n vijftig Beverwijkers zullen de Poolse partnerstad bezoeken en daarmee is de bus van Beentjes & De Bruyn/Schilder vol.

Zoals elk jaar biedt de stedenbandstichting de deelnemers een interessant en afwisselend programma aan. Op maandag 5 juni vindt de zogenoemde Wronki Dag plaats. Op die eerste volle dag in Polen maken de gasten (hernieuwd) kennis met Wronki. Er staat die dag een boswandeling op het programma, alsmede een bezoek aan het Franciscaner klooster. De lunch wordt gebruikt in het dorpje Biezdrowo. ’s Middags wordt het dorp Wartoslaw bezocht. Aansluitend gaat het gezelschap naar het cultureel centrum in Wronki waar de expositie ‘Wronki-Beverwijk 25 jaar’ is te zien. Gemeentevoorlichter Pawel Bugaj en gemeenteraadsvoorzitter Grazyna Gromadzinska-Kopras houden een inleiding. Tot slot worden per bus markante plaatsen in Wronki aangedaan.

Dinsdag 6 juni staat in het teken van Poznan, de 50 km zuidelijker gelegen universiteitsstad. Allereerst is er een excursie naar één van de grootste bierbrouwerijen in Polen, Lech. Na de lunch is iedereen vrij om het stadscentrum te bezoeken. Na het diner gaat het gezelschap naar het Opera Huis (Teatr Wielki) om er te genieten van de opera Nabucco van Verdi.

Woensdag 7 juni zijn de reisdoelen Miedzyrzecz ( museum) en Rokitno (klooster), donderdag 8 juni Szreniawa (eveneens een museum) en naar Poznan. Daar wordt Fort VII bezocht, een voormalig concentratiekamp. De stad Nowy Tomysl, nationaal bekend om zijn rietverwerking wordt vrijdag 9 juni aangedaan. ’s Middags is er een rijtour met paard en wagen door de bossen van Sieraków ; ’s avonds is er vanwege het zilveren jubileum een feestavond, waar de burgemeester van Wronki, Kazimierz Michalak, de Nederlandse gasten zal toespreken.

Traditiegetrouw wordt de week op zaterdag besloten met een barbecue. Dit maal in het dorpje Chojno-Blota met medewerking van een vijf man sterke band.


  Terug naar het begin


in archief geplaatst op 6 juni 2006

Poolse capriolen en avonturen


Land
Polen ligt in Midden-Europa. Het land grenst in het Westen aan Duitsland, in het Zuiden aan Tsjechië en Slowakije, in het Oosten aan Litouwen, Wit Rusland en de Oekraïne en in het Noorden aan de Oostzee en Rusland. Polen is 7,5 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 38 miljoen inwoners.polen is een land met een gevarieerd landschap. In het Zuiden strekken zich bergketens uit: de Sudeten en de Karpaten. In het centrale gedeelte zijn er laagvlakten. In het Noorden liggen tussen schilderachtige heuvels mooie bossen en duizenden meren. Aan de Oostzeekust vindt men uitgestrekte, mooie zandstranden.
Het symbool van Polen is een witte adelaar met een gouden kroon, tegen een rode achtergrond. De nationale vlag is wit-rood, De officiële taal is Pools. De hoofdstad is Warschau met ongeveer 1,7 miljoen inwoners.

Wronki
Ik kende deze stad alleen van de voetbalclub Amica Wronki. Het speelde regelmatig in de UEFA-cup mee, maar werd altijd vrij snel uitgeschakeld

1998         Amica Wronki - Heereveen 1-3         Heereveen - Amica Wronki 3-1
2004         Amica Wronki - AZ 0-1                      AZ Amica Wronki 3-1

 

De Reis
Zaterdagmorgen moest ik vroeg opgestaan. Wat heet vroeg! Normaal gesproken sta ik om 2 uur op, zodat ik om 3 uur met werken in de bakkerij kon beginnen. Maar deze bewuste morgen had ik een snipperdag, maar kon dus niet uitslapen, omdat ik vroeg richting Wronki zo’n 1100 km oostwaarts moest vertrekken. Op de uitnodiging stond dat ik om 6 uur opgehaald zou worden. Ik maar wachten en wachten, kopjes koffie gedronken, weer wachten, maar geen busje te zien. Wanneer komt eindelijk het busje langs, vroeg ik vertwijfeld. Eindelijk was het zover, om halfacht stopte een voor mij onbekende busje voor de deur. Het Poolse avontuur kon beginnen. De officiële Beverwijkse delegatie bestond uit Wim Spruit {PvdAwethouder}, Lia de Ridder {stedeband Wronki}, Bert Kistjes {culturele Village}, Bertus Leusink {Museum Kennermerland) en Jaap Fatels {hulpstichting) Iedereen moest nog van thuis worden opgehaald, want ik was de eerste. Ver na achten konden we eindelijk richting Enschede vertrekken.

Bij Denekamp gingen we de grens over, om daarna richting Hannover en Berlijn te rijden. Bij Frankfurt aan de Oder zouden we de Poolse grens overgaan. Volgens Dirk Bakker was het dan nog maar 2 uur rijden naar Wronki toe. Nee dus. Omleiding.stond er met grote letters. Ook dat nog! De gebruikelijke weg was voor personenauto’s afgesloten. Wat een ellende. Meer dan een uur stonden we in de file en moesten daarna 150 km omrijden om Polen binnen te komen. Via B-wegen reden we naar Poznan waar we om 23.00 uur aankwamen Daarna moesten wij nog een klein stukje. Doodmoe kwamen we in Wronki aan en erg avontuurlijk was de tocht nu ook weer niet. Gelukkig hadden onze gastheren een diner voor ons geregeld; dus zaten we tot halftwee aan tafel. Maarten Dijkshoorn {de PvdA wethouder} had het slimmer bekeken. Daarom is hij wethouder en ik niet. Hij was een dag eerder vertrokken en had onderweg helemaal geen moeilijkheden gehad. Daarna snel onder de wol in het wel erg luxe hotel Vivaldi.

Na het ontbijt maakte we op zondagmorgen een excursie met onze eigen busje naar de provinciehoofdstad Poznan. Het mooiste deel van het binnenstadcomplex vormt het Oude Marktplein met een Renaissance raadhuis. We bezochten ook de kathedraal uit de 10de eeuw waar sarcofagen te vinden zijn van de twee eerste Poolse heersers.
Voor de liefhebbers was er daarna gelegenheid om te winkelen. Ik bleef lekker op een terrasje zitten.‘s Middags kregen wij een warme lunch aangeboden. Gedurende ons verblijf kwamen in ieder geval niet om van de honger. De dag begon met een uitgebreid ontbijt, ’s middags een warme lunch en het eindigde met een diner.

Tijdens de rondwandeling in het centrum waren we Bert Kisjes kwijt geraakt. Later vertelde hij ons dat hij het gezelschap niet meer terug kon vinden omdat hij, zonder iemand te waarschuwen, even een winkeltje was binnen gelopen. Omdat hij de groep niet meer zag, nam hij uit pure wanhoop maar een taxi naar het hotel. Op het marktplein zaten wij op dus Bert te wachten, maar zagen hem maar niet. Minstens een uur hebben wij in het centrum naar hem lopen zoeken. Wij waren zo ongerust dat wij zelfs de politie hadden ingeschakeld. Die had een eenvoudige oplossing. Er waren drie mogelijkheden: hotel, ziekenhuis of politie. De politie belde naar het hotel en Bert was gevonden. Hij zat doodleuk op het hotelterras te genieten van een glaasje bier. Een ongelofelijk verhaal, maar het is echt gebeurd. Opgelucht reden we weer terug naar Wronki. Onderweg werd ik nog aangehouden door verkeerspolitie, omdat ik volgens hen veel te hard reed. Volgens mij was dat helemaal niet zo. Maar tja, je spreekt de taal niet, heb een buitenlands nummerbord en dan ben je in Polen altijd de klos. Paul Bierenbroodspot, die met een Poolse is getrouwd had mij voor zulke “geintjes” al gewaarschuwd. De boete moest wel contant worden afgerekend 100 zloty gvd. (25 euro)Wij dineren deze avond in een andere luxe Hotel namelijk Olympic tezamen met delegaties uit Frankrijk, Noord-Ierland, Litouwen en Roemenië. Na afloop wat bijkletsen aan de bar met. uiteraard veel bier en Wodka (pools voor water) Een halve liter bier van het merk QQ kostte 1 euro. Naar onze maatstaven lekker goedkoop dus..

 

 

Maandag na het ontbijt heb ik met onze jonge gastvrouw Magdelena (20 jaar) gesproken over onze schaakweekend op de 19e mei. Ze was erg gespannen en kon haast geen Engels of Duits meer spreken. Gelukkig was er een tolk bij dit gesprek aanwezig. Ze vertelde doodleuk dat ze maar 6 schakers kon onderbrengen. Toen ik dat hoorde was ik diep teleurgesteld. Dat zei ik dus ook. Ik vertelde haar dat wij met maximaal 12 personen wilden komen. Of het nu kwam door mijn charisma of charme of overtuigingskracht, ik weet het niet helemaal zeker. In ieder geval beloofde ze haar uiterste best te doen om ons allemaal bij gastgezinnen onder te brengen. In onze volgende afspraak kreeg ik te horen dat zij voor 10 personen een slaapplek had gevonden. Daar kon ik mee leven. Vijf personen worden bij schaakfamilies ondergebracht. De andere vijf personen zullen met een dansgroep uit Holland worden ondergebracht in een soort jeugdherberg of iets dergelijks (misschien wel in een Poolse kazerne. Wie zal het zeggen. Zij moeten in ieder geval een slaapzak en een kussen zelf meenemen. Twee schakers zouden dan in een motel of hotel in Wronki kunnen logeren, omdat het hotel in Szamotuly wegens de feestelijkheden geen plaats meer heeft. Op donderdagavond na de clubavond weet ik, wie er definitief meegaan. Vrijdag zal ik haar de namen en ratings mailen. Magdalena vertelde verder dat zij in het Poolse Juniorenteam zat en dit jaar mee had gedaan aan de WK.voor junioren. Zij is de 5e schaakster van het land. Ze verwacht ons tussen 18 en 19 uur. Het liefst veel vroeger, omdat om16 uur een Rockconcert begint die wij beslist moesten bezoeken.

De volgende dagen hadden we een druk programma. Die dagen werden gevuld met culture bezoeken aan o.a. een school, campings, een boerderij, een Kerk, een Stadshuis en een Jachtverblijf met BBQ. Een van de hoogtepunten was het optreden van het smartlappenkoor uit Beverwijk.Van dat soort muziek moet je van houden. Geef mij maar liever Santana. Deze groep was wel om 6 uur ‘s morgens vertrokken en twaalf uur later dus om 18 uur in Wronki. aangekomen Bij hun eerste uitstapje ging het helaas vreselijk mis. Een zangeres verstapte zich; gleed uit en brak haar been. Zij moest 5 dagen in het ziekenhuis blijven en met de ambulance terug naar huis.

Op onze terugreis brachten we Bert Kisjes naar het Duitse schaakdorp Ströbeck, waar wij om 14.00 uur aankwamen. Dit dorp was uitgeroepen tot het Culturele Village 2006. Bert zou als vertegenwoordiger van ons land, tezamen met elf andere vertegenwoordigers het Europapark officieel openen. In dit dorp werd vanaf 1101 al schaakles gegeven. Zelfs het haantje op de kerktoren was voorzien van een schaakbord. Nadat de officiële plechtigheden waren geëindigd en wij een drankje en een hapje hadden genuttigd, kregen we een rondleiding in de schaakmuseum. Het bezoek aan dit dorp was vind ik erg interessant.
Om 16.00 uur namen we afscheid van Bert, kwamen in Braunschweig in een file terecht, doordat een brandende vrachtwagen een weggedeelte blokkeerde. Om 23.00 uur zagen wij eindelijk weer de Wijker Toren en om halftwaalf was ik thuis.

Onderstaand volgt het verdere programma voor de rest van het jaar:
De jaarlijks terugkerende busreis naar Wronki van de stedenbandstichting is van 4 tot en met 11 juni en staat mede in het teken van het 25e jarige jubileum. Voor een officieel bezoek komt van 8 tot en met 12 augustus een gemeentelijke delegatie van Wronki over naar Beverwijk om een deel van de Beverwijkse feestweek mee te maken. Van 7 tot en met 11 september is het de beurt aan een officiële Beverwijkse delegatie om met het stedenbandbestuur, vertegenwoordigers van verenigingen enz. die een band met Wronki hebben naar Polen af te reizen.

Tot slot; Polen vond ik beslist een mooi land en zeker nog een bezoek meer dan waard maar dat komt wel goed op de 19e.Ik kijk er al naar uit om lekker te schaken, veel bier en wodka te drinken en lekker. te genieten.


Willem Dekker

was mee met de delegatie en is lid van schaakclub De Wijker Toren.

 

 


in archief geplaatst op 26 mei 2006

Wronki pakt uit tijdens viering zilveren jubileum met Beverwijk


Afgelopen week vond een Beverwijkse invasie plaats in het Poolse Wronki. In het kader van de viering van 25 jaar vriendschapsbanden tussen de beide steden verbleef een delegatie van de gemeente en de stichting stedenband in Wronki. Ook de band The Composters en het Smartlappenkoor Beverwijk gaven act de présence en traden diverse keren op voor een groot en geboeid publiek.  In een van de zalen van het cultureel centrum van Wronki was een expositie ingericht over 25 jaar vriendschapsbanden. Een speciale hoek was ingericht met museumstukken van hett Museum Kennemerland; ook was er een kraam met uitgebreide informatie over Beverwijk en Wijk aan Zee.

Eerder, in april, vertoefden ruim twintig zakenlieden onder leiding van burgemeester Th.L.N.Weterings en wethouder Economische Zaken K.Hazeveld in Wronki, waar zij kennismaakten met het gemeentebestuur en enkele bedrijfsbezoeken aflegden.

Gedurende de Wronki Dagen zijn de Dag van de Arbeid en de Dag van de Grondwet gevierd. Beide dagen zijn in Polen nationale feestdagen. Er waren, behalve uit Beverwijk, ook delegaties uit Frankrijk, Litouwen en Noord-Ierland. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door de wethouders M.Dijkshoorn en W.A.Spruit. Voorts maakten mevr. L. de Ridder (bestuurslid stedenband) en de heren B.Leussink (Museum Kennemerland), W.Dekker (schaakvereniging De Wijker Toren), J.Fatels (hulpstichting) en B.Kisjes (Cultural Villages) deel uit van de delegatie.

 

 

De Beverwijkse band The Composters en het Smartlappenkoor Beverwijk verzorgden gedurende de feestelijke driedaagse een groot aantal optredens. De band was met name te horen in het amfitheater en in de theaterzaal van het cultureel centrum. Ook werd een serie nummers gespeeld in een tehuis voor gehandicapten. Het koor zong ondermeer in de parochiekerk in de wijk Borek in Wronki, in de sporthal tijdens een feestelijke manifestatie rondom het 25-jarig bestaan van de banden en in het amfitheater.  

 

De reizende expositie over Anne Frank (‘Anne Frank, de geschiedenis van een dagboek’) was eveneens te bezichtigen.

Hoogtepunten van de feestelijkheden vormden een feestelijk programma in de sporthal op 1 mei en een officieel diner op 2 mei. In de sporthal verbeeldde een van de Europa Clubs in Wronki, onder leiding van lerares geschiedenis Agnieszka Sobkowiak-Witkowska de achterliggende vijfentwintig jaren van samenwerking tussen beide steden.  In zijn functie van vice-voorzitter van de Nationale Stichting Nederland-Polen reikte Wim Spruit het erekruis van verdienste van deze stichting uit aan mevr. J.Hoffa-Kwita en de heren B.Tomczak, T.Ziólek en P.Kowzan. Het viertal heeft zich, ieder op eigen wijze, buitengewoon verdienstelijk gemaakt ten gunste van de samenwerking tussen beide steden.

 

Aan Pawel Kowzan (gouverneur van de regio Szamotuly)  werd het GMP-erekruis uitgereikt.

 

 

V.l.n.r. gemeenteraadsvoorzitter Grazyna Gromadzinska-Kopras, Wim Spruit, burgemeester Kazimierz Michalak en Pawel Kowzan. (Foto Jaap Fatels)

 

 

 

 

 

 

De gedecoreerde Pawel Kowzan (midden) geflankeerd door burgemeester Kazimierz Michalak en Wim Spruit (Foto: Jaap Fatels)

 

 

 

 

 

 

 

 

Polen, Ieren, Litouers, Fransen en Nederlanders zongen mee rond het kampvuur met het Smartlappenkoor Beverwijk (Foto: Jaap Fatels)

 

 


Er gebeurt nog meer dit jaar. Op 19 mei vertrekken in het kader van het jubileum 12 leden van de schaakvereniging De Wijker Toren naar Polen en van 4 tot en met 11 juni is de jaarlijkse busreis van de stichting stedenband. Rond het weekend van 17 en 18 juni verblijft het klezmerduo Ruach voor een aantal optredens in Beverwijk en omgeving. De komende weken zijn werken van de Beverwijkse fotograaf Dirk Bus te bezichtigen in het Rode Kruis Ziekenhuis en van 7 tot en met 11 september is het tijd voor de jubileumbusreis voor een groot aantal genodigden. Kort na de zomervakanties komt het koor Millennium van Wronki naar Beverwijk en op het Mei Festival in Wijk aan Zee treedt de Poolse band Parelitrii op. Aan de jaarlijks terugkerende kunstmanifestatie in Wijk aan Zee Ezels & Kwasten doen vier Polen mee. Van 7 tot en met 12 augustus komt een officiële delegatie naar Beverwijk om kennis te maken met de jaarlijkse feestweek. Op 2 september is de feestelijke opening van het werk van Dirk Bus (foto’s die hij in Wronki maakte) in de tentoonstellingsruimte in het KTC. Muziek is er die dag ondermeer van de muzikale familie Bazant uit Wronki.

In het Kennemer Theater is op 25 november een jubileumvoorstelling van het Internationaal Danstheater. Op dezelfde dag vindt in het complex aan het Kerkplein een internationaal congres plaats over de thema’s jeugd, samenwerking en werkgelegenheid in hetzelfde theater.  


  Terug naar het begin


© foto's en tekst:  Stichting Stedenband Beverwijk - Wronki